Öltözködjünk

Így válassz menyasszonyi csokrot!

Kerek csokor, majdnem kerek csokor, angol csokor – virágkötő szakértőnk megmondja, milyen menyasszonyi csokor idén a menő.

Ha jól választasz menyasszonyi csokrot, hangsúlyozhatja szépségedet, de egy balul sikerült bokréta az egész összhatást tönkreteheti a nagy napon. Néhány dolgot figyelembe véve persze elkerülhetők a kellemetlenségek.

Fotó: Manó dekor

Fotók: Manó dekor

A nyár csokrai a leggazdagabbak

Kissné Bocor Erzsébet virágkötő elmondta nekünk, a nyár csokrai a leggazdagabbak, leginkább változatosak és egyediek. “Nagyon fontos, hogy friss, üde virágokból készüljön el a menyasszonyi csokor, főleg a tavasziak, hiszen a tavaszi virágok nem a legtartósabbak. Ha valóban friss virágból kötnek meg egy csokrot, általában 4-5 napig szép maradhat.” Megtudtuk azt is, hogy az ősz beköszöntével már megjelennek a klasszikusabb virágok, a rózsák, narancsos termések, bogyók. Az import szállításnak köszönhetően a legtöbb virág persze beszerezhető egész évben, de már téli ár kategóriában.

Fotó: Manó dekor

Körcsokor
Fotó: Manó dekor

Kerek csokor, majdnem kerek és az angol

Erzsébet szerint minden évszakra jellemző, hogy a kerek formák a leginkább közkedveltek. A tömött csokrok mellett azonban a laza, nem teljesen szabályos kerek csokrok is a szezontól függetlenül népszerűek. A szakember elárulta, az idei év nagy divatja az úgynevezett angol stílusú csokor.

Ennek jellemző virágai a nagyfejű paeonia, ranonculus, magyarul a boglárka, az apró fejű csokros rózsa, vagy a craspedia. Ez a különleges csokortípus igényli a kiegészítő zöld levélkés növényeket is. Jellemző virága még a puha, szürkés bolyhos nyuszifül, de az eukaliptusz fajtái is gyakran megjelennek benne. Szintén szeretik a menyasszonyok ennél a típusnál a pozsgás növénykéket, a kövirózsákat és varjúhájféléket is. Elegáns elemei még a menyasszonyi csokroknak a hortenzia, a borsólevelű senecio, a különféle indák, gyertyavirág, jázmin és a szellőrózsa is.”

Fotó: Manó dekor

Az angol csokor és a lelógó csokor

Fotók: Manó dekor

Az ívelt, lelógó csokor diszkrét bája

Erzsébet hangsúlyozta, mivel minden virágnak, növénynek saját formája van, úgy mutatnak a legjobban, ha ehhez igazodva készül belőlük a csokor: “Például egy gyertyavirág csodálatosan tündökölhet egy ívelt csokor lelógós részében. A nagyobb fejű virágok képezik a csokor súlypontját, a kisebb fejű virágok kerülnek a csokor szélére. Vannak feltörekvő formák is, amit nem teszünk bele egy kerek csokorba, viszont egy paralel stílusban már nagyszerűen használható. Meg kell említeni még, hogy a romantikus menyasszonyi csokrok elengedhetetlen virága, az elmúlt évek nagy visszatérője a Gypsophila elegans, magyarul fátyolvirág, más néven a rezgő.”

Virágok fagyiszínekben

És hogy mi a helyzet a csokor színével? A szakértőnk szerint idén a finom, pasztelles, lágy, fáradt, púderárnyalatok tündökölnek a csokrokban. A menta, a púder rózsaszín, a lime-zöld, a halvány vanília és a világoskék nagyon trendi színeknek számítanak, és igen jól mutatnak. “Népszerű színösszeállítások a szürkés fehér-világoskék, a fehér és ekrü, halvány citrommal, vagy ekrü, halvány rózsaszín, krémszín és vanília üdezölddel. Általánosítani azonban mégsem könnyű, mert ahány menyasszony, annyiféle kérés és elképzelés van a csokrokat illetően.”

Fotó: Manó dekor

Fotók: Manó dekor

Pici lánynak pici csokrot, de magasnak se túl nagyot

Talán kevesen gondolnak rá, de a csokor kiválasztásánál figyelembe kell venni a menyasszony termetét is. Erzsébet hangsúlyozta az alacsonyabbaknál fontos, hogy a csokor ne legyen erőszakosan hangsúlyos és nagyméretű: “Pici lányoknál jól mutatnak a hosszúkás, fordított csepp formájú csokrok. Finom, lelógó indákat, felfűzött virágfejeket kötünk az ilyen csokorba, így nyújtottabb lesz, és ellensúlyozza az alacsonyabb menyasszony viszonylag kis termetét. Ez lehet tömött és lazább elrendezésű is, az ilyen forma a második legnépszerűbb csokorfajta.”

Fotó: Manó dekor

Fotó: Manó dekor

Természetesen egy magas menyasszony kezébe nem tehetünk egy kis falatka méretű csokrot, de vigyázni kell arra is, hogy ne essen túlzásba a virágkötő. Előfordulhat az a tévedés, hogy ha már nagy a menyasszony, készítsünk neki nagyobb csokrot is. Ilyenkor vigyázni kell arra, nehogy az egész összhatás monumentálissá torzuljon.” Persze nem csak a menyasszony  magassága határozza meg a csokor külalakját. A menyasszony személyiségét, ízlését, stílusát is tükröznie kell, hogy igazán hozzá illő legyen.

Virágtáska és virágstóla vagány lányoknak

Az úgynevezett virágtáskák néhány éve már jelen vannak a virágkötészetben, a vagány menyasszonyok előszeretettel választják ezt, ahogy a stólacsokrot is. Erzsébet elmondta, ez a különlegesség a menyasszony vállán ível át, egészen előre omlik, mint egy igazi textilstóla.

Fotó: kleindekor.hu

Virágtáska

Fotó: kleinvirag.hu

Háromfelé osztódó dobócsokor? Igen!

Tudvalévő, hogy a menyasszonyi csokor kicsinyített mása a dobócsokor. Elmúlt már az az idő, hogy ez csak egyetlen lánynak szerezhet sikerélményt. A mostani trendnek megfelelően a dobócsokrok három picike csokrocskából állnak össze.

Fotó: Manó dekor

Menyasszonyi csokor és dobócsokor
Fotó: Manó dekor

Az eldobás előtt a menyasszonynak csak annyi a dolga, hogy óvatosan eloldja az összekötő szalagocskát és így máris többfelé száll a csokor, többen is elkaphatják, és a többi már az ő felelősségük. 🙂

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top