Öltözködjünk

Jegygyűrű-divat 2015: vége az “aranykornak”

Nagyanyáink idejében a jegygyűrű egyet jelentett a sárga arany, egyszerű karikával, szinte minden jegyes és házasságban élő ilyet hordott. Ma szerencsére már nem ilyen unalmas a helyzet, és nagy igény van az egyediségre.

Az eljegyzési gyűrű kiválasztása többnyire magányos feladat, a vőlegény egyedül dönti el milyen ékszerrel kéri meg szerelme kezét. A karikagyűrű vagy jegygyűrű azonban már közös ízlést tükröz. Ha bizonytalanok vagytok, milyen jegygyűrűt válasszatok, íme, néhány tipp, mi számít ma divatosnak.

Arany helyett nemesacél vagy titán

Finda Edit ékszerész, ékszertervező szerint a mai fiatalok kivételes helyzetben vannak, a választék ugyanis óriási. Ha valaki arany karikagyűrűt szeretne, kedvére válogathat a különféle színárnyalatok: fehér, sárga, rozé arany, és különböző fazonok között​.

Edit kiemelte az új trendet, hogy az arany mellett kezdenek egyre népszerűbbé válni a modern kor fémei, a nemesacél vagy a titán. Megtudtuk, hogy a hagyományos domború jegygyűrűk mellett kedveltek a lapos kivitelű modellek is. A különlegesebb formák is elfogadottak, nem feltétlenül kell egy karikagyűrűnek kört formálnia, népszerűek a szögletes jegyékszerek is. 

Forók: Finda ékszer

Fotók: Finda ékszer

Az ideális jegygyűrű, tartós, időtálló anyagból készül, szép és mutatós. Edit megosztotta velünk, hogy a platinát például csak ritkán keresik, és még ritkábban választják, borsos ára miatt: 600-700 ezer forinttól kezdődnek a karikagyűrűpárok platinából. Ez a legtöbb fiatalnak sajnos megengedhetetlen kiadást jelent.

​”Vannak akik még mindig szeretik a sárga aranyat, mert ragaszkodnak a hagyományokhoz, és nekik a karikagyűrű nem képzelhető el más anyagból. Sokan viszont idegenkednek az arany sárga színétől és inkább ezüst, fehér arany vagy nemesacél jegygyűrűkben gondolkoznak.

Fotók: Titanium Rings

Fotók: Titanium Rings

A szakember azonban nem ajánlja jó szívvel az ezüstöt: “Az ezüstöt én nem tartom megfelelő alapanyagnak jegygyűrűkhöz. Nagyon puha fémről van szó, hamar kopik, és feketedik. Ha csak nem akar valaki félévente rohangálni az ékszerészhez, hogy újítsa fel ékszereit, akkor semmiképpen sem javaslom. A jegygyűrű két ember szerelmének állandóságát szimbolizálja, és jó esetben egy életen át viselni fogja a pár, így szerintem megérdemli, hogy egy időtálló anyagból készüljön. A már említett nemesacél a legmegfelelőbb fém erre a célra, rendkívül kopásálló, savaknak lúgoknak ellenáll, nem színeződik el.”

Finda Edit elárulta, a titánt nyugodt szívvel ajánlja azoknak is, akik fémallergiától szenvednek, mert nem allergizál, és azoknak is, akiknek olyan munkájuk van, ami igénybe veszi a kezüket, s ennélfogva a karikagyűrűjük is az átlagnál nagyobb terhelésnek van kitéve.

Fontos a gyűrű  mondanivalója is

“Munkám során tapasztalom, hogy a megrendelőim kedvelik az egyszerű, letisztult lapos kialakítású jegygyűrűket, ugyanakkor szeretik a különleges kialakításokat is, például ha a két gyűrű valamilyen plusz mondanivalóval összekapcsolódik, ami megjelenik a gyűrű formai kialakításában. Szívesen választják még a rusztikus, kovácsolt felületkialakítású gyűrűket, és az egy gyűrűn belül megjelenő fényes-matt kontraszt is nagyon divatos.”

Fotók: Etsy

Fotók: Etsy

Edit hangsúlyozta, hogy szerencsére ma már egyre többen keresik a kézzel készült ékszereket a gépi sorozatgyártmányokkal szemben. Igénylik, hogy kifejezetten nekik, az ő ízlésüknek megfelelően készüljön el karikagyűrűjük, olyannak amilyennek megálmodták.

Vége a gyémánt egyeduralmának

Finda Edit megsúgta nekünk azt is, hogy a gyémánt nem feltétlenül a legnépszerűbb kő, a jegygyűrűk esetében. Igaz, van aki köves, van aki kő nélküli ékszer párti, de a kő manapság nem jelenti csak a gyémántot. Mint mondja, népszerű a zafír, ami a szivárvány majdnem minden színében elérhető, a világoskék topáz, az indigókék iolit, a vörös gránát vagy az ametiszt is.

Képek: Finda ékszer / kingdrake.com

Képek: Finda ékszer / kingdrake.com

“Az első munkám, egy különleges jegygyűrű, a Liliom gyűrű, amin az úgynevezett feszített foglalást alkalmaztam. A technika lényege, hogy nincs a kő körül perem vagy fém karom, hanem a gyűrű anyagában lévő feszültség tartja a drágakövet a helyén. Nagyon nehéz elkészíteni, hiszen ha nem jól találom el a feszültség mértékét, a kő összeroppan. Szeretem, mert olyan, mintha a kő lebegne a gyűrűben, légies, kecses, nőies​.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top