Öltözködjünk

Kiből lehet topmodell 2015-ben?

Mennyire kell vékonynak lenni? Akadály lehet a piercing és a tetoválás? Mégis, kiből lehet keresett modell? Hazánk legsikeresebb modellügynökeit kérdeztük.

Pethő Bálint

9 éve a VM Model Management vezetője. Híres modelljei: Kondás Kata, Boldov Eszter, Szepesi Melinda.

Milyen karakterű lányokat, fiúkat kerestek?

Örömmel fogadjuk a klasszikus szépségeket, de bátran dolgozunk különlegesebb külsővel rendelkező fiúkkal, lányokkal is. Az ideális magasság 175 cm fölött van (a fiúknál ez +10 cm), valamint mindkét nem esetében a vékony, nyúlánk alkatot keressük. A véleményformáló személyiségek, a magabiztos és határozott fellépésű modelljelöltek nálunk előnyt élveznek.

Pethő Bálint, Baczay Dalma
Pethő Bálint, Baczay Dalma
Fotók: VM Model Management

Mennyire toleráljátok a színes hajfestést, a tetoválásokat és a piercingeket?

Abszolút a természetesség hívei vagyunk, és a naturalizmust követjük. Kifejezetten tiltjuk a tetoválásokat, a piercingeket és a szolizott bőrt – a frizuraváltáshoz pedig az ügynökségünk külön engedélye szükséges.

Hogyan tudnád jellemezni a 2015-ös év topmodelljét?

2015 a karakán személyiségű, nagy rajongótáborral rendelkező modellek éve lesz – vegyük csak például Cara Delevingne-t vagy Kendall Jennert. Egyre több ügynökség fordít a korábbinál is nagyobb figyelmet a közösségi média oldalaira, hiszen nagy jelentőséggel bír, hogy a modelljei mennyire népszerűek.

Cara Delevingne, Kendall Jenner
Cara Delevingne, Kendall Jenner

Tudnál mondani egy magyar modellt, akire illik ez a jellemzés?

Saját modelljeink közül a 15 éves Baczay Dalma az, akiben van valami plusz a személyiségét illetően – fiatal kora ellenére pedig rendkívül jól kezeli az ismertséget.

Nem túl korai 15 évesen modellkarrierbe vágni?

Egyáltalán nem korai, hiszen korunk jelenlegi szinte összes modellje 14-15 évesen kezdte a modellkedést – van néhány év kifutási idő, ami miatt ebben a korban könnyebben alakíthatók a lányok. A kérdés számomra picit furcsa, hiszen a kamaszok döntő többségükben rendkívül bizonytalanok, tele vannak frusztrációkkal, ám a modellkedés hatására elkezdik észrevenni saját szépségüket, és büszkék lesznek azokra a dolgokra, amiket korábban nem szerettek magukon – nő az önbizalmuk, és erőteljesebb lesz a kisugárzásuk, ezt pedig a környezetük is észreveszi rajtuk.

Kajdi Csaba

15 éve a Visage Model Management vezetője. Híres modelljei: Mihalik Enikő, Szikszai Johanna, Nagy Andy.

Milyen karakterű lányokat, fiúkat kerestek?

Az ügynökségünk inkább a klasszikus szépségű lányokra koncentrál, akik egyaránt tudnak dolgozni a divatszakmában és a reklámkampányokban is.

Szerinted milyen a 2015-ös év topmodellje?

Ez nagyon nehéz kérdés, mivel a modellszakma mindig a piaci elvárásokhoz igazodik, azonban 175 cm fölötti magasság és a maximum 91-es csípőméret alapvető kritériumnak számít. Érdekesség azonban, hogy a szépségkampányokra leginkább a világos szemű lányokat keresik – a legtöbb modell, aki kozmetikai kampányt csinál, általában kék szemű.

Esti Laura, Kajdi csaba
Esti Laura, Kajdi Csaba
Fotók: Visage Model Management

Tudnál mondani egy modellt, akire illik ez a jellemzés?

Igen. Az egyik modellünk, Esti Laura, tökéletesen megfelel ezeknek a tulajdonságoknak.

Milyen belső tulajdonságok kellenek még a szupermodell-státusz eléréséhez?

A jó kommunikáció elengedhetetlen: egy modellnek tudnia kell kezelni az ügyfeleket, és meg kell tanulnia csapatban dolgozni. Akár két év után is emlékeznie kell, hogy együtt dolgozott egy sminkessel vagy stylisttal. Hosszú távú pályájuk csak a jól menedzselhető lányoknak lehet, mint például Mihalik Enikőnek.

Mennyire kell vékonynak lennie egy lánynak, hogy sikeres modell lehessen?

Ebben a szakmában nincsenek csontkollekciók! Egy sikeresen dolgozó lány, aki rendszeres szereplője a divatheteknek, nem átlagos testfelépítéssel rendelkezik – de valljuk be, egy versenyszerűen sportoló srác sem olyan alkat, mint az osztálytársai. Nota bene, például a madridi divathéten súlykontroll van – a kórosan sovány lányok így automatikusan ki is esnek.

Baráti Vince

8 éve az ICON Model Management egyik vezetője, Méhész Balázs mellett. Híres modelljei: Palvin Barbara, Srej Zsófi, Cseke Botond.

Milyen karakterű lányokat, fiúkat kerestek?

Nincsen tökéletesen meghatározható karakter: egy bizonyos pluszt keresünk a modelljelölteknél, aki a megfelelő méretek mellett, mint például a magasság, kiválik a tömegből.

Szerinted milyen a 2015-ös év modellje?

Egyedi és különleges.

Baráti Vince, Palvin Barbara, Cseke Botond
Baráti Vince, Palvin Barbara, Cseke Botond
Fotók: ICON Model Management

A modelljeitek közül ki emelkedik ki a tömegből?

Palvin Barbara, Cam, Zsarnai Laura, Cseke Botond és Vivien.

Milyen tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen egy topmodell?

Legyen kitartó, céltudatos, barátságos és testileg-lelkileg erős – ebben a szakmában muszáj két lábbal a földön állni. Azt tapasztalom, hogy egy mai topmodellnél fontos a közösségi médiában való részvétel, mert a rajongók szeretik közel érezni magukat a bálványukhoz.

Zsarnai Laura, Vivien
Zsarnai Laura, Vivien
Fotók: ICON Model Management

Mennyire kell vékonynak lennie egy lánynak ahhoz, hogy sikeres karriert fusson be nálatok?

A divatvilág szabályait sajnos nem mi fektetjük le: sokszor port kavar, hogy milyen vékonyak a mai topmodellek, ám többségük genetikailag vékony alkat, amit az egészséges étrenddel és mozgással lehet megőrizni. Mi nem követeljük meg azt, hogy valaki “csontkollekció” legyen, de vannak bizonyos határok, amelyek felett vagy alatt már nem alkalmas egy-egy lány vagy fiú modellnek – lehet ez magasság vagy éppen csipőszélesség. A modellek méretét a piaci igények szabják meg, ami Európától Ázsiáig más és más.

Hallani olyasmikről, hogy a modellek drasztikus dolgokra is képesek a siker érdekében: vattákat esznek, kivetetik az alsó bordáikat, étkezési zavarokkal küzdenek… 

Még nem találkoztam senkivel aki vattát evett volna, és szerintem ez inkább sajtófogásnak mondható pletyka semmint a valóság. Még olyan topmodellel sem találkoztam, aki kiveteti a bordáját, és azt hiszem, ez nem profi modellekre jellemző. Az étkezési zavar ma modern betegsége a társadalomnak, sok fiatal fiú és lány szenved tőle, na meg sok karrierista bármilyen szektorban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top