Öltözködjünk

Mit ne vegyünk fel az esküvőre?

Szemes Nóra stílustanácsadó megosztja velünk, mik azok a jól bevált praktikák, amelyekkel elkerülhetjük az esküvők legnagyobb divatbaklövéseit.

Szempontok az esküvői öltözék kiválasztásához

Azok az alapvető szempontok, amelyeket már az anyukád, a nagymamád vagy Emily Post (az etikett anyja) adott tovább arról, hogy mit viseljünk, még mindig alkalmazhatóak, igaz, ezek a szabályok próbálnak évről évre nyitni az egyedi ízlés és stílus felé. Az alapszabályok, mint: ne viselj fehér vagy piszkosfehér árnyalatokat, ne viselj olyat, ami túl rövid vagy sokat mutat, ne nézz ki rendezetlenül vagy gyűrötten, még mindig érvényesek. Azonban még ezen általános irányelvek mentén is léteznek szürke területek.

Mit ne vegyünk fel az esküvőre?

Fotó: Huffington Post

Az esküvőre kiválasztott viselet a pár és az esemény felé tanúsított tisztelet jele, ezért a te öltözéked mindig tiszteletteljes, konzervatív és alkalomhoz illő kell legyen. Viszont tartsd észben, hogy ezek az etikettszabályok azért lettek megalkotva, hogy a viselő minden társas összejövetelen a lehető legkényelmesebben érezze magát. Ne felejtsd, hogy ami az esküvőn leginkább számít, az a vidám jelenléted és az, hogy jól érezd magad, bármi mellett is döntesz.

A szent dresscode

Néha előírás, hogy mi a dresscode egy esküvőn, de sokan még csak nem is hallottak arról, hogy mi is ezeknek a valódi jelentése, úgyhogy vegyük is sorra ezeket a leírásokat!

Casual (laza elegáns)
Amíg ez az öltözet hangzik a legegyértelműbben, addig ez lehet a legnyitottabb is, és sokszor a legrejtélyesebb! A helyszín sokat segíthet neked meghatározni a formalitás szintjét. Általában ez az alkalmi viselet egy reggeli vagy egy napközbeni esküvőre van fenntartva hétköznapi környezetben. Egy szoknya vagy egy csinos nadrág egy csinos felsővel, vagy egy csinos ruha biztosan megfelelő öltözék lehet.

Semi Formal / Formal (alkalmi)
Ez a ruhatípus egy esti viselet, olyan minőségi anyagokkal, mint a szatén, a selyem, valamint ezek mellé párosulhat egy kevéske gyöngydíszítés is. Egy gazdag anyag, mint a bársony vagy a pamutbársony a téli hónapokban szintén nagyon szép lehet. Általában koktélruha hosszúságú – más szóval kicsit a térd fölé, vagy a térdig érhet, esetleg lehet egy kicsivel hosszabb is. Akár a térdig érő fazon, akár a bokát súroló maxiruha mellett teszed le a voksod, mindkét esetben egy igen kifinomult hatást kölcsönzöl megjelenésednek.

The Boutique (…?)
Ebben az esetben a hölgyeknek egy elegáns koktélruha vagy egy teljesen hosszú ruha ajánlott. Kiegészítők terén viszont az elegáns darabok mellett a drámai hatású ékszerek is megengedettek.

Black Tie
A férfiak számára nem enged túlzottan szabad kezet. Ebben az esetben egy sötét színű szmoking egy hozzá illő mellénnyel, vagy egy övkendő és egy fekete nyakkendő az elfogadott. A hölgyek hosszú estélyit viselnek.

White Tie
Ez az esküvők legformálisabb típusa, vagyis itt ragaszkodnod kell a szabályokhoz. A hölgyeknek földig erő ruhát kell viselniük, estélyit egy egészen semleges vagy sötét színben. (A korallszínű koktélruha nem javasolt!)
A férfiaknak frakkot szabad viselniük fehér mellénnyel és inggel, valamint fehér nyakkendőt, fehér kesztyűvel (a szürke is egy elfogadható választás), és hogy teljes legyen az összhang, egy pár fekete cipő fűző nélkül.

A folytatásban a 10 legfontosabb esküvői szabályról olvashatsz a Ceremóniamester blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top