Öltözködjünk

Cipőtől kalapig nyárban! – magyar dizájnerek kedvenc nyári ruhái

Azt általában tudjuk, mit ajánlanak nekünk a tervezők, ám most arra voltunk kíváncsiak, ők maguk mit viselnek idén nyáron a legszívesebben.

Tóth Virág

Tóth Virág az újrafelhasználás lelkes híve, nincs az a régi darab, amit hatalmas fantáziájával újjá ne tudna varázsolni. Viselni is ilyen ruhákat szeret: “Azért szeretem ezt a darabot, mert recycláltam régi ruhákból, kényelmes és egyedi. Ráadásul személyes élményem is fűződik a fotóhoz, mert Vázsonyi János szaxofonos barátomnál készült” – mondja.

Cipőtől kalapig nyárban! - magyar designerek kedvenc nyári ruhái

Virág fura anyagokat párosít össze, kedveli a patchworközést, az átfestést, szereti meglepni még saját magát is. Olykor egy-egy pólóra festő barátai alkotják a mintát, máskor például régi, kiszuperált MÁV-függönyökből készít nadrágot. Nála nincs két egyforma darab, két hasonló megoldás. “Az öltözködés kaland” – hirdeti, és aki bemegy rendhagyó ruhakocsmájába, a Kék Lóba, és körülnéz az elképesztő kavalkádban, annak valóban kedve támad játszani a formákkal és a színekkel. Virág őrületei igazi nagyvárosi rucik, színfoltok a hétköznapokban.

Forrai-Putz Tímea Edit

Ha nyár, akkor itt van a kalapok és a fejdíszek ideje, így összeállításunkból nem maradhat ki egy ilyen alapdarab. Forrai-Putz Tímea Edit, az Ozmonda Kalap Galéria tulajdonosa és tervezője tudja, hogy egy-egy ilyen elegáns vagy éppen játékos darab – jól megválasztva – még a legegyszerűbb megjelenésnek is más ízt adhat. Saját kedvenc összeállításán is ez tükröződik. Aktuálisan kedvenc ruháját Ágoston Stefánia álmodta meg.

Cipőtől kalapig nyárban! - magyar designerek kedvenc nyári ruhái

“Ez igazán nekem való darab – mondja a tervezőnő. – Könnyű anyagú, és semleges színéhez bármilyen kiegészítőt választhatok. Szeretek játszani az öltözködési lehetőségekkel, és direkt nem hívom divatnak, kedvem szerint öltözködöm. Ez a ruha a legjobban alsószoknyával áll, kihozza a derekam. Ha meleg van, tüllszoknyát veszek, ha hűvösebb, mint most, akkor selymet. Szoktam hozzá kesztyűt viselni, és egyéb kiegészítőket is. A fantáziámat egyébként sem tudom kordában tartani, de nem is szeretném! Szeretem a vonalát, mert belefér a rockabilly, a pin-up ugyanúgy, mint egy csepp Dior vagy Givenchy. Ezzel a tengerkék selyemövvel és a kék kalappal kicsit dámás. Ha kilépek a kapun, rajtam mindig van kalap, adott hangulatomhoz illő. Bármit ki lehet fejezni egy kalappal, amit nem akarunk vagy nem tudunk elmondani. Minden pillanathoz, minden alkathoz, minden archoz megvan a megfelelő kalap, csak időt kell szánni arra, hogy megtaláljuk. Készítettem már macis, madaras, pöttyös, csíkos és háromszögkalapot is, kinek-kinek a személyiségéhez passzolót.”

 Csermák Dóra

Aki kiegészítőket tervez, úgy tűnik, inkább az egyszerűbb viseletet preferálja. Hát hogyne: így az érdekes, a meglepő vagy az önállóan, önmagában is feltűnő apró (vagy nem is annyira apró) csoda még inkább figyelmet kaphat. Így van ezzel a fiatal ékszertervező lány, Csermák Dóra is. “Azért kedvelem ezt a ruhát – mondja –, mert nagyon kényelmes, és bármilyen ékszert fel lehet hozzá venni. Nyáron amúgy is a vidám és extrém színek a favoritjaim, így ez az összeállítás, úgy érzem, teljesen megtestesít engem.”

Cipőtől kalapig nyárban! - magyar designerek kedvenc nyári ruhái

Dóra kollekcióit a természet inspirálja, a csermakdesign ékszerek így néha a naplementét, máskor a tenger napfényben úszó hullámait idézik elénk. Ősszel a lehullt falevelek, télen a hólepte csúcsok juthatnak eszünkbe egy-egy fülbevalóról vagy nyakékről. Érdekes anyaghasználat jellemzi a dizájnert, kedveli a fémet, a kerámiát és az újrahasznosított anyagokat. A forma sem egysíkú soha, ám a mesteri hajlítások, a szürreális, váratlan megoldások ellenére az olykor igen méretes darabjai mégis könnyűek, és könnyedén simulnak bele az outfitbe.

 Németh Anikó

A Németh Anikó által alapított Manier tavaly ünnepelte a húszéves születésnapját. A tervezőnő kreációira a szenvedélyes és kifinomult anyaghasználat, a különleges és meglepő szabásmegoldások a jellemzőek. És a mindenekfelett álló nőiesség. A Manier-ruhák főképp alkalmakra, elegánsabb összejövetelekre valók, kitüntetett alkalom viselni őket.

Cipőtől kalapig nyárban! - magyar designerek kedvenc nyári ruhái

A márka szlogenje “Egyedi ruhák – egyedi embereknek”, ami azt is takarja, hogy Anikó sosem a divat fő csapásirányai mentén halad, hanem mindig valami időtlenül álomszerűt visz a darabokba. Ő maga is egy jelenség, ami a saját választásában is tükröződik. “A ruha anyagát a Shanghai Fabric Marketen vettem, és így mindig, amikor viselem, erre a speciális világra emlékeztet. A fantasztikusan könnyű hernyóselyem és a vicces, színes, halálfejes minta kontrasztja, úgy érzem, gúnyt űz az elmúlás miatt érzett félelmemből.”

 Tóth-Kern Enikő

Ne feledjük, a nyár, a hőség nem csupán a flipflopot jelenti! Tóth-Kern Enikő cipői mintha nem is cipők lennének, hanem kiállítási tárgyak, szürreális látomások, amiket mégis lehet – sőt igen kényelmes – viselni. A tervezőnő célja egy szofisztikáltan extravagáns és művészi vonal bevezetése a magyar divatba. Idén megalapított egy saját Showroomot is, ami konvencióktól mentesen szeretné egyesíteni a divatot a művészettel, és e célból különböző művészeti projektek színteréül is szolgál a későbbiekben. “Fájdalmasan gyönyörű darabok” – írták kreációról egy helyütt, és valóban, minden egyes bőrből, latexből vagy csipkéből és fémből létrehozott darab hordoz az elegancián, a különlegesen kívül valami drámait is. Magas sarkak, a fekete új szerepbe hozása, a határtalan kreativitás jellemzi munkáit.

Cipőtől kalapig nyárban! - magyar designerek kedvenc nyári ruhái

Hát persze, hogy saját kedvenc ruhájában is ott a fekete, és ott van jó pár csavar. Amikor mesél róla, azt érzem, minden szava illik a saját cipőire is: “Ennek a ruhának érdekes szabása van, még Londonban vettem – mondja róla. – Izgalmas a mély kivágás, és hogy egyben praktikus is, mert van két rejtett zsebe. Meg persze kényelmes is, ami nálam mindig nagyon fontos szempont.”

 Szilas Rita

Szilas Rita megdöbbentő ruhákat és feltűnő táskákat tervez. Kedveli a hatalmas, nyomott mintákat, így lett ikonikus darabja a kentaur- vagy imádkozó sáska maxi is, melyet felöltve a nők szinte alakot váltanak. A városi lét és a természet egyaránt inspirálja, így lehet, hogy egyaránt népszerű mind a Balaton, mind a sushi formájú táskája. Meglepő elemeket emel be a kollekcióiba, például van olyan öve, ahol egy magzat ultrahangképe fedi a női hasat, és van, ahol egy valódi szív kerül a szívünk felé.

Cipőtől kalapig nyárban! - magyar designerek kedvenc nyári ruhái

“Azért szeretem ezt a kis nyári darabot, mert igazán összetett érzéseket kelt bennem – mondja saját kedvenc darabjáról. – A színe elsősorban a szabadságot és a határtalanságot juttatja eszembe, ha felveszem, úgy érzem, bármi lehetséges. Mivel fontos számomra, hogy egy darab nőies legyen, ezt is magamhoz igazítottam. Be kellett vennem több helyen, hogy az alakomat kiemelje, és a mellrész hangsúlyosabb legyen.” Hát persze, hogy is ne lenne fontos hangsúlyozni a formákat, hiszen erről szól a márka mottója, a “Szoros lazaság” is.

 Ács Ilona

Jól tudjuk, hogy egy rosszul megválasztott táska az egész összképet tönkre teheti, így felkerestem egyik kedvenc táskadizájneremet is, Ács Ilonát, a LAONI márka alapítóját és tervezőjét. Az ő kollekcióiban a hétköznapi, pakolós-futkosós darabokon át az alkalmi táskacsodákig mindent megtalálhatunk. Persze az ő saját öltözködési stílusára is rányomta a bélyegét, hogy szereti kiemelni inkább a kiegészítőt, jelen esetben egy fantasztikus saját táskát.

Cipőtől kalapig nyárban! - magyar designerek kedvenc nyári ruhái

“A ruháim többsége fekete színű még nyáron is, mert úgy gondolom, az illik jobban a hajam és a bőröm színéhez – mondja Ilona. – Kontrasztként a kiegészítőim viszont mindig nagyon színesek. Szeretek pasztellárnyalatokkal is dolgozni, de kedvelem az erős színeket és a különböző mintás felületeket is, és ezeket olykor egy-egy táskán belül is gyakran kombinálom. Ez a színes kardigán és az alatta lévő trikó ennek ellenére most azért nagy kedvencem, mert a lányom tervezte őket, aki LILLA PAPAI (Pápai Lilla) márkanéven gyönyörű dolgokat készít. Ráadásul össze is dolgoztunk, mert az ő kötött anyagainak a felhasználásával terveztem én is különböző táskákat és tokokat, melyek ettől a szokatlan anyagpárosítástól még egyedibbé és különlegesebbekké váltak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top