Öltözködjünk

Turitrend: így vegyél kasmírholmit használtan

Bizonyos alapanyagok annyira drágák, hogy már a nevük kimondása is a luxus érzését kelti, mégis kevesen tudják, melyik mit jelent valójában. A kasmír és a pashmina újonnan rémesen drága, de bizony ezt is lehet kapni turiban, mégpedig nagyon-nagyon olcsón.

Nemrég a használt gyapjúholmik vásárlásáról szóló cikkünkben hosszan hozsannáztunk, mennyire érdemes befektetni a valódi birkából készült ruhadarabokba. Pedig még lehet fokozni, mert bizony létezik a juh gyapjánál még finomabb és még drágább alapanyag.

Az alapok

A kasmírgyapjú a kasmírkecske alsó pehelyszőrzetét alkotó puha, finom szálból készül, amely vékonyabb és kevésbé pikkelyes, mint a birkáé. Egyetlen pulóverhez 4-6 állat gyapjára van szükség – így már sokkal érthetőbb, miért is kerül olyan sokba. A finomabb szálnak köszönhetően a kasmírból készült holmik rendkívül puhák, még a gyapjúra egyébként érzékeny bőr is jól viseli. Mivel a szálak levegősek, jól szigetel, meglepően meleg. Cserébe viszont a kasmír meglehetősen érzékeny alapanyag, legjobb kézzel mosni, hogy minél tovább szép maradjon. Dörzsölés hatására (hónaljnál, táska alatt) sajnos hajlamos a bolyhosodásra. A bolyhokat érdemes rendszeresen eltávolítani, hogy ne nemezelődjenek össze. Amíg kevés van belőle, egyszerűen kézzel is leszedegethetjük, de akinek van elektromos boholytalanítója, az a legjobb megoldás.

Lochmere kasmír sál - Háda
Lochmere kasmírsál – Háda
Vintage pashmina pulóver - Angex
Vintage pashminapulóver – Angex


Kilósan éri meg a legjobban

Vintage pashmina pulóver - Angex
Vintage pashminapulóver
– Angex

Kényessége ellenére tökéletes állapotú, sokszor soha nem hordott darabokat is ki lehet fogni a használtruha-boltokban. Ha az összetevők listáján a cashmere szót látjuk, bármilyen változatban is, jó helyen járunk. Persze kasmír és kasmír között is van különbség. Egy olcsóbb márka, például a teszkós F&F terméke értelemszerűen nem pont ugyanaz a minőség, mint a luxusnak számító Pringle of Scotland, de azért nagyot egy tökéletesen ismeretlen névvel sem lehet tévedni. Puha lesz és meleg, ezt garantáljuk, ráadásul olcsó. Egy kasmírpulóver eredeti ára 20-100 ezer forint között mozog, márkától függően, a kilós ára viszont legfeljebb 800 forint.

Kasmírból pulóverek és sálak mellett rengeteg egyéb ruhadarabot is készíthetnek, láttunk már kabátot, szoknyát, zakót, nadrágot is, de persze utóbbiak esetében a kasmírt általában keverik más anyagokkal, gyapjúval és műszálakkal. Selymessége ezekben az esetekben is feltűnő, már tízszázalékos kasmírtartalom észrevehető különbséget jelent.

Sixth Sense kasmír pulóver - Angex
Sixth Sense kasmírpulóver – Angex
Pringle of Scotland kasmír top - Háda
Pringle of Scotland kasmírtop – Háda


Pashmina az új sztár

Az önálló életre kelt pashmina eredetileg szintén kasmírból készült, kézzel, konkrétan az indiai Kasmír városában. Később, hogy a növekvő igényeket ki tudják elégíteni, Franciaországban és Nagy-Britanniában gépi iparággá vált a kasmírsál-szövés. Jellegzetesen puha, selymes tapintású anyag, lehet mintás vagy egyszínű. A legfinomabbak annyira vékony szálból készülnek, hogy állítólag egy méter széles anyag is áthúzható egy gyűrűn – bár elképzelhető, hogy ez csak legenda. A pashmina szót az utóbbi években leginkább sálakra, stólákra használják, a műfaj világszintű karrierjét valószínűleg az ilyen típusú kiegészítőt viselő sztároknak köszönheti. Amióta menő lett pashminát hordani, külön cégek alakultak kifejezetten kasmírból készült sálak gyártására és forgalmazására. Bár a pashminákat eredetileg hagyományos motívumokkal díszítették, manapság ritka a mintás darab, jellemzőbbek az egyszerű, sokszor vibráló árnyalatú kendők és sálak.

Mintás pashmina - Háda
Mintás pashmina – Háda
Kék pashmina - Háda
Kék pashmina – Háda

A pashminákat, ha van az anyagösszetételt mutató címke, a pashmina szóra keresve találhatjuk meg a használtruha-boltok sokszor kaotikus tárolóiban. Nem könnyű feladat a rengeteg vacak akrilholmi között rátalálni a kincsekre, de nem is lehetetlen, egy idő után rááll az ember szeme. A legtöbb esetben a pashminát selyemmel keverve szövik meg, általában 70/30 az arány a pashmina javára. Tapasztalataink szerint, bár a mosási útmutató szinte mindig vegyi tisztítást javasol, 30 fokon nyugodtan mosógépben is moshatóak, látványos minőségromlás nélkül.

Narancs pashmina - Angex
Narancs pashmina – Angex
Pink pashmina - Háda
Pink pashmina – Háda

Egy-egy pashmina eredetileg 10-20 ezer forint legalább, de kilós áron még a legnagyobbak is csak 7-800 forintba kerülnek, ezért aki megszereti, könnyen függővé válhat, és egyszer csak azon veszi észre magát, hogy már legalább tíz, különböző árnyalatú sállal rendelkezik. De mivel ennyire olcsó, a bűntudat felesleges. Ha pedig valamelyik szín mégsem illik a kabátunkhoz, vagy nem megy a bőrünkhöz, még mindig elajándékozhatjuk, egy pashminának mindenki örül. Az utóbbi években férfiak is hordják, de persze főleg a fiatalabb korosztály tagjai, és nem csak sötét színekben.

Még több finomság a szerző blogjában.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top