Öltözködjünk

Ilyen cipőt hordunk majd 2050-ben

Félig-meddig élő a 3D-s, biológiai lábbeli. Ha most belebújnánk, úgy nézne ki benne a lábunk, mint egy földönkívülié.

A londoni dizájner és kutató Shamees Adennek már van elképzelése arról, milyen cipőt fogunk hordani a jövőben. Állítja, szintetikus biológiai anyagokból, 3D nyomtató segítségével előállított lábbeliben járunk majd 2050-ben, amely a járásunkhoz igazodik, éjszakánként pedig regenerálódik, azaz ˜„megjavítja önmagát”. A dizájner már megalkotta a különleges cipő prototípusát: a jövő lábbelije, a Protocell cipő tökéletesen illik a viselője lábára. A protocell technológiával előállított lábbeli úgy működik, mintha egy második bőrréteg lenne rajtunk, felveszi ugyanis a láb méretét és formáját.

Ilyen cipőt hordunk majd 2050-ben

És mi az, amin a működése alapul? A protocellák molekulákból állnak, ezek ugyan önmagukban nem élnek, de egy kis kombinálással máris élő organizmust „varázsolhatunk belőlük”. Miközben járunk, futunk, legyen szó bármilyen felületről és környezetről, a „cipőt” alkotó sejtek hol felfújják, hol leeresztik magukat – mindez attól függ, hogy mekkora nyomást fejtünk ki.

Használat közben az ominózus sejtek elvesztik energiájukat, ezért mikor éjszakára levesszük, a cipőt egy protocell folyadékkal megtöltött üvegbe kell helyeznünk. Ez a folyadék regenerálja a lábbelinket alkotó organizmusokat. A cipőprojekt egyelőre nagyon kezdeti stádiumban van, Aden szerint körülbelül 40 év múlva jelenhet csak meg a technológia a piacon.

Ilyen cipőt hordunk majd 2050-ben

Forrás: Sploid

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top