Öltözködjünk

Nézd meg a brit királyi család legpuccosabb ruháit!

A brit uralkodók divatja vonul fel a Buckingham-palotában jövőre megnyíló kiállításon, ahol a koruk stílusán öltözködésükkel is nyomot hagyó királyok és királynők portréi mellett a témával foglalkozó mai színházi jelmeztervező-hallgatók munkái is láthatók lesznek egy különleges "divatbemutató" keretében.
Cate Blanchett, mint I. Erzsébet
Cate Blanchett mint I. Erzsébet

A brit uralkodók a maguk korának divatdiktátorai voltak, egy szoknya formájából országra szóló stílus lett, a dekadens öltözködés pedig politikai kiáltványnak számított. A Buckingham-palota In Fine Style: The Art of Tudor and Stuart Fashion című kiállítása a divatra a legnagyobb hangsúlyt helyező Tudor és Stuart uralkodóház korát idézi meg.

A látogatók megtekinthetik a Királyi Gyűjteményből válogatott uralkodói portrékat, köztük a VIII. Henrikről, I. Erzsébetről és I. Károlyról készült festményeket is. William Scrots I. Erzsébetről készült 1546-os festménye a Tudorok 14 éves leszármazottját ezüst- és aranyhímzésekkel díszített vörös selyemruhában ábrázolja. Ilyen ruhát csak királyi vér viselhetett, és Erzsébet egyértelmű politikai üzenetnek szánta mindazoknak, akik trónra termettségében kételkedtek.

A kiállítás szervezői meghívták a Wimbledon Művészeti Főiskola színházi jelmeztervező hallgatóit, hogy a festmények alapján készítsenek egy mai kollekciót, s ebből divatbemutatót is tartanak. A Buckingham-palotában először rendezendő különleges divatshow-n valószínűleg a brit királyi család is képviselteti magát.

A 2013 májusában megnyíló kiállításon 60 festmény és 20 miniatúra mellett korabeli ékszereket és ruhadarabokat is bemutatnak, amelyeket különböző múzeumokból és magángyűjteményekből kapnak kölcsön a szervezők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top