Öltözködjünk

Amikor egy francia nő öltözködni tanít

Nemrégiben jelent meg Ines de la Fressange és Sophie Gachet Párizsi sikk című hiánypótló könyve, amely arra hivatott, hogy elegáns nőt formáljon mindenkiből. Kiolvastuk.

Sajnos egyre kevesebb az olyan könyv, amit tényleg jó kézbe venni, ez viszont ilyen. Bőrhatású borítás, már-már album vastagságú lapok és izgalmas tördelés. Szerelem első látásra, legalábbis ami a küllemet illeti.

Ki is írta?

Ines személyesen
Ines személyesen

Mielőtt végképp elájulnánk a könyvtől nézzük meg ki írta. A hátoldalon az áll, hogy Ines de la Fressange, aki nem más mint a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legkeresettebb francia modellje, a maga „mindössze” 180 centijével és 50 kilójával. Igazi stílusikonnak számít, nemcsak Franciországban. Többször választották be a legjobban öltözött nők közé, ami már önmagában is elég érdem lenne… Az 1957-ben született modell még 2011-ben is kifutóra lépett Lagerfeld kedvéért. (Ki másért persze.)

Ines a tökéletesen elegáns francia nő megtestesítője, akinek sosem szalad fel a harisnyája, sosem borul ki a púdere táskájába és a gyerek se csokizza össze a blúzát a reggeli indulás után 2 perccel. Irritáló. Vagy nem? Van benne valamivel mi, átlag magyar nők nem igazán tudunk azonosulni. A pénztárcánk sosincs dugig, hogy Roger Vivier balerinában tudjuk rohangálni a piacra, csak azért mert az annyira nagyon stílusos… És Ines könyve sajnos televan ilyen és ehhez hasonló klisékkel, kezdve a tuti Chanel alapozón át egészen a hogyan legyél tökéletes háziasszonyig. Így pedig nehéz elhinni, hogy amit leír az tényleg helytálló és mérvadó. Pedig sok helyen az. Külön érdekes volt, hogy a könyvet Ines lányáról készült képekkel illusztrálták, aki legalább annyira szép, mint a mamája.

Máztalaníts

Lapozz bele...
Lapozz bele…

Ha az összes szirupos, maníros dolgot sikerült kiradíroznunk, akkor a Párizsi sikk egy kimondottan hasznos és jó könyv. Igazi papírstylist. Végre ki meri mondani azokat a divatszabályokat, amelyeket már régóta alkalmazunk, de sosem mertük igazán vállalni őket. Engedélyezi, sőt megköveteli, hogy meghökkentő színeket és a fazonokat párosítsunk, sőt az alapgondolat minden fejezetben az, hogy tök mindegy, hogy mit veszel fel, ha nem érzed jól magad a bőrödben, akkor még egy Chloé táska sem varázsol kisimult dívává. És innentől kezdve válik hitelessé, mint stíluskönyv.

Tippeket és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy mivel ápoljuk a bőrünket, hogyan sminkeljünk és milyen napi rutinokat érdemes beiktatunk. Ha levonjuk a sok luxuskozmetikumot és számunkra elérhetetlen hóbortot, akkor a könyvben leírtak nagy része igenis használható, ráadásul még olvasmányos is.

Kövesd a szabályokat!
Kövesd a szabályokat!

Érdekes, mert….

…megtudjuk milyen egy igazán menő párizsi nő élete, amilyenek mi sosem leszünk.
…megtanít arra, hogy miért fontosak a minőségi alapdarabok.
…olyan párizsi helyeket mutat meg, amelyek túlmutatnak az Eiffel-tornyon és a többi kötelező látnivalón, tehát útikönyvnek se rossz.
…tippeket ad a netes vásárlásra is.
…jókat nevetünk azon, hogy mennyi ideje van Inesnek ránctalanításra és egyéb önszépítő tevékenységre.

Summa

Összességében a maga majdnem 5000 forintos árával nem rossz könyv. Mi biztos, hogy úgy adnánk tovább, hogy teleragasztanánk post-ittel és felhívnánk a barátnőnk figyelmét arra, hogy bizonyos részeken egyszerűen csak mosolyogjon, és ne arra gondoljon, hogy bezzeg nekünk még 10 000 forintunk sincs egy cipőre, nemhogy 120….

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top