Öltözködjünk

Nem mondanak le a csontsovány modellekről

Bár évek óta porondon van a téma, miszerint véget kell vetni a kóros soványság divatjának, sajnos a mai napig is akadnak olyan divatházak, melyek ragaszkodnak a zörgő csontú modellekhez.
Eleven ruhafogas
Eleven ruhafogas

Néhány nappal ezelőtt Gianfranco Ferré milánói divatbemutatóján lépett kifutóra ez a beesett arcú, fátyolos tekintetű, betegesen girhes modell, aki a mély kivágású ruhában inkább szánni való, mintsem kívánatos látványt nyújtott.

A milánói divathéten egyébként már 2006-ban hivatalosan megtiltották az egészségtelenül sovány – 18,5-nél alacsonyabb testtömegindexű – modellek szerepeltetését, az intézkedést azonban idén sem sikerült maradéktalanul betartatni, amire a képen szereplő lány az egyik élő bizonyíték.

A jelenség nemcsak Milánóban, de más divatfővárosokban, így Párizsban és New Yorkban is jellemző: számos nagy nevű divatház egész egyszerűen figyelmen kívül hagyja azokat a kezdeményezéseket, melyek a soványság divatja ellen irányulnak, és felelőtlen módon mind a mai napig is eleven csontvázakon mutatják be kollekcióikat.

A Prada, a Versace és az Armani divatházak ugyanakkor megállapodást kötöttek, miszerint száműzik bemutatóikról és kampányaikból a nullás méretű modelleket, ami meglehetősen nagy horderejű lépés volt ugyan, ám Emma Bugg, az anorexiaellenes Beat jótékonysági szervezet szóvivője szerint messze nem elég. „A divat a merészségről, az újról, a kreativitásról, a különbözőségről szól, épp ezért érthetetlen, hogy sok tervező miért nem hajlandó olyan modelleket alkalmazni, akik kifejezik ezt a fajta sokszínűséget. Tudjuk, hogy számos modellügynökség bővítette a kínálatát »szabványtól« eltérő modellekkel, és üdvözöljük ezt a lépést, ugyanakkor sokkal többet lehetne még tenni” – mondta Bugg.

Mario Boselli, az olasz Nemzeti Divat Kamara vezetője egy nyilatkozatában kijelentette, hogy szerinte legfeljebb száz olyan lány lehet jelenleg a modellszakmában, aki betegesen sovány. Bár az idealizmusa már-már irigylésre méltó, a valóságban ez a szám minden bizonnyal sokkal magasabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top