Öltözködjünk

Ruhában is leéghetsz!

Tudtad, hogy egy pamutpóló mindössze 10-es faktorszámú védelmet nyújt a bőrödnek? És hogy nem mindegy, milyen cipőt húzol, ha napos az idő? Tippek a bőrbarát öltözködéshez.
Olvasnál még? Kattints a rovat legfrissebb híreiért!

1. Igaz, hogy üvegen és ruhán keresztül is le lehet égni?

A textíliák bírnak egyfajta természetes védelemmel, de az átlagos ruháknál ez meglehetősen korlátozott. A napsugarak esetében az UV-A sugarak – amelyek a földet elérő UV sugarak 95%-át teszik ki – hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez, a pigmentfoltok kialakulásához, gyengítik az immunrendszert és károsodást okozhatnak a DNS-ben is. Ráadásul napkeltétől napnyugtáig egyenletes az erősségük. A sugárzás magasságtól is független, így nemcsak a hegyvidéken és nemcsak a déli órákban erős. Az UV-B sugarak a földet érő UV sugárzás 5%-át teszik ki és még veszélyesebbek, mint az UV-A sugarak. Rákkeltő hatásúak, leégést, bőrvörösödés okoznak, erősen károsítják a DNS-láncot. Ezek a veszélyek az elmúlt években folyamatosan nőttek, így egyre nagyobb a jelentősége a védelemnek. A ruha talán a legtermészetesebb védelem, de kevesen élnek vele tudatosan.

Omni-Shade anyagból készül ruha
Omni-Shade
anyagból készül
ruha

2. Mire figyeljünk napsütéses vidékeken?

Léteznek már olyan ruhák – az úgynevezett Omni-Shade technológiával kialakított viseletek –, amelyek a naptejhez hasonlóan számértéket kapnak, melyek az UV-védelem szintjét jelzik. A naptejtől eltérően az Omni-Shade azonban nem kopik le. A biztonság az ultraibolya védelmi tényező (Ultraviolet Protection Factor, =UPF) növekedtével megnő. Több különböző szintű Omni-Shade védelem létezik (UPF 15, UPF 30, UPF 40 és UPF 50+) és mindegyikre vonatkozik a Skin Cancer Foundation (Bőrrák Alapítvány) ajánlása, amely a legalább 30 UPF értékű öltözetek viselését javasolja.

3. Mi a helyzet a sötét ruhákkal?

Minél vastagabb és sötétebb a ruha szövete, annál kevesebb UV sugár jut át rajta. A hőérzetünk szempontjából persze más a helyzet. Egy könnyű, nyári pamutpóló körülbelül 10-es faktorszámú védelemmel ér fel. Ez viszont nem elég, szükség van pótlólagos védelemre. A textilek UV-szűrése függ az anyaguktól, minél sűrűbb szövésű, annál nagyobb – egy farmeré például 80 UPF, a nejlonos anyagoké a legrosszabb – és a színüktől – a sötétebb színek jobban szűrnek. Tévhit tehát, hogy a fehér szín jó UV-ellenes védelmet nyújt, noha az UV-B esetében kicsit valóban segít, egyébként „csak” a hőérzetet csökkenti.

4. Mire célszerű figyelni túrázáskor?

Ruhában is leéghetünk?A napsugárzás kellemetlen és kellemes hatásai a hegyekben éppúgy megjelennek, mint a tengerparton. A 30 UPF értékű öltözet tehát itt is javasolt. Emellett a cipő kialakítására, párnázottságára, fix tartására, ütésállóságára, talpára nagyon figyeljünk. Érdemes kikérni egy olyan üzlet tanácsát, ahol bízunk abban, hogy értenek is az adott kérdéshez, és nem csak ránk akarják tukmálni a termékeket. A zárt cellás rendszerű, azaz természetes módon antimikrobiális hatású anyagok jobbak, könnyebben tisztíthatók, és szagállóbbak is, próbáljunk ilyeneket hordani. Fontos, hogy a talajviszonyok változhatnak, a lábbelinek ehhez is alkalmazkodnia kell. Ezt nem mindegyik cipő tudja, próbáljunk eleve multifunkciósabb talpú cipőt venni. A kialakításon kívül érdemes odafigyelni arra is, hogy alulról legyen zárt a rendszer – például a kullancsok ellen.

A válaszokban Szabó János, a Columbia sportruházat márkamenedzsere és szakértője állt rendelkezésünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top