Öltözködjünk

Vedd meg Carrie Bradshow cipőjét! – megmutatjuk, hogyan csináld

A Szex és New Yorkból jól ismert Jimmy Choo által tervezett cipők árának kicsengetése még Carrie Bradshow-nak is fejtörést okoz néha. Mi most a példának vettünk egy közel 300 000 forintos modellt, és megnéztük, hogyha nagyon akarnánk, hogyan és mennyi idő alatt gyűjthetnénk össze rá a pénzt. Működőképes spórolási módszerek követeznek.
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb divathírekért! 

Mielőtt nekikezdenél, próbáld meg kitalálni, hogy melyik típusba tartozol, ha spórolásról van szó. Egyesek eredményesebbek, ha valamilyen konkrét dologra spórolnak, mint nálunk a cipő, mások pedig a spórolást életformaként űzik. Halkan jegyezzük meg, hogy az utóbbiak vannak könnyebb helyzetben. De a következő tippek bebizonyítják, hogy a spórolás nem megoldhatatlan, tízismeretlenes egyenlet, hanem akár napi rutinná is tehető.

Sok kicsi…

Vedd meg Carrie Bradshow cipőjét ! - megmutatjuk, hogyan csináldAz utoljára talán gyerekkorunkban alkalmazott aprópénz-gyűjtögetős módszer felnőttkori változata: használj kizárólag bankkártyát és papírpénzt, az összes „keletkező” fémpénzt pedig – amit nem kell feltétlenül felhasználnod, például parkolásnál – tedd félre! Ezzel nagyjából hetente egy ezrest, havonta 5000 forintot takaríthatsz meg.

Mennyi idő alatt gyűlik össze a pénz?
60 hónap, azaz egész pontosan 5 év alatt.

Hogyan gyorsíthatod meg a folyamatot?
Ha az aprópénzben összegyűlt ezreshez hetente még egy papír ezrest is hozzácsapsz, máris feleannyi idő alatt meglesz a 300 000 forint.

Szépen gyűlik

A szépségszalonokban több olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, melyeket akár egyedül vagy egy családtag, barátnő segítségével magunk is elvégezhetnénk, teljesen ingyen vagy jóval olcsóbban. Ha a fodrásznál ezentúl csak vágatsz, festetés helyett viszont áttérsz a dobozos hajfestékre, magad szőrtelenítesz és manikűrözöl, illetve a kozmetikusnál beéred az alap arckezeléssel, extrák nélkül, akkor havonta akár 7–10 000 forintot is megspórolhatsz.

Mennyi idő alatt gyűlik össze a pénz?

7000 forinttal kalkulálva nagyjából 43 hónap, azaz 3 év 7 hónap alatt.

Hogyan gyorsíthatod meg a folyamatot?

Azokból a kozmetikai termékekből, melyekből nincs olyan abszolút kedvenced, amihez feltétlenül ragaszkodsz, hanem egyébként is gyakran váltogatod a márkákat, válaszd az üzletláncok olcsó, saját márkás termékeit! Ezzel havonta legalább további 3000 forintot spórolhatsz. Így – a szépségszalonban megspórolt pénzzel együtt – 30 hónap, azaz 2 és fél év alatt megvan a 300 000 forint.

Tedd le a cigit!

Vedd meg Carrie Bradshow cipőjét ! - megmutatjuk, hogyan csináldHa dohányzol és az egészséged megóvása nem elég erős motiváció a leszokáshoz, akkor a pénz, amit ezzel megspórolhatsz, már az lehet. Ha csökkented a fogyasztásod, vagy akár teljesen leszoksz, akkor heti két doboz, 600 forintos cigaretta árával számolva havonta 6000 forintot takaríthatsz meg.

Mennyi idő alatt gyűlik össze a pénz?

50 hónap, azaz 4 év 2 hónap alatt.

Hogyan gyorsíthatod meg a folyamatot?
Ha két doboznál többet szívsz hetente, és képes vagy ezt a mennyiséget tovább csökkenteni, még hamarabb összegyűlik a pénz.

Tedd bankba!

Akár az előzőekben ismertetett módszerek valamelyikével, akár másképp teszel félre havonta néhány ezer forintot, érdemes lehet azt bankban gyűjtögetned. Kis összegű, de rendszeres megtakarítások gyűjtésére a legalkalmasabb valamilyen könnyen hozzáférhető megtakarítási számla, mint például a CIB Malacpersely számla. A Malacpersely számla hasonlóan működik, mint igazi, cserépből készült társa: amennyiben legalább 10 ezer forintot megtakarítasz havonta, a számla prémiumkamattal honorálja takarékosságodat. (Jelenleg évi 6%.) Ha az adott hónapban nem, vagy 10 ezer forintnál kevesebbet helyezel el a CIB Malacpersely számlára, akkor a kamat alacsonyabb, évi 2,5%, tehát a számla a kamatokkal ösztönöz a folyamatos takarékoskodásra. A harmadik lehetséges eset, hogy hozzányúlsz a számlán már összegyűlt megtakarításodhoz, ekkor az adott hónapban csak évi 0,10% kamatot kapsz.

Mennyi idő alatt gyűlik össze a pénz?

Ha havonta nagyjából 5-10 000 forintot tudsz félretenni, akkor a 300 000 Ft összegyűjtéséhez 2 és fél – 5 év szükséges, a kamatos kamat hatás ugyanis csak nagyobb összegeknél gyorsítja a folyamatot. Még így is érdemes azonban megtakarítási számlát nyitnod, ugyanis egyrészt az otthon tartott pénz értékét az infláció folyamatosan csökkenti, másrészt áldozatul eshet egy betörésnek vagy lakástűznek, míg a bankban nem eshet fizikai bántódása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top