Öltözködjünk

11 ok, ami miatt utáljuk a próbafülkéket

A ruhavásárlás legkellemetlenebb momentuma rendszerint a próbafülkében tett szükségszerű látogatás. Soroljuk, miért...
Próbafülke-neurózis

A forgalmas bevásárlóközpontokban és butikokban gyakori jelenet, ahogy a nők sorban állnak a próbafülke előtt, hogy felpróbálhassák a kiszemelt ruhadarabokat. Hosszasan várakoznak a sorukra, majd végül rendezetlen, koszos helyiségben kell öltözködniük.
 
Vitába keverednek egymással, összevesznek az eladókkal, majd idegesen viharzanak ki az üzletből, csak a méreg és a frusztráció marad élmény gyanánt. Ez egy újfajta őrület, a „próbafülkeroham”, ami sok nő életét keseríti meg. Az Egyesült Királyságban nemrég több mint 1200 nő részvételével készítettek el egy tanulmányt, melyből kiderült, hogy 75 százalékuk már átélt hasonlót vásárlás közben. 
Ezek után pedig nem jogos, hogy utáljuk a próbafülkéket? 


1. Sorban állás

Ha eléggé el nem ítélhető módon munkaidő után, netalán hétvégén van csak időnk vásárolni, garantáltan nem ússzuk meg, hogy rogyásig felpakolva, sorstársainkkal együtt kígyózó sorokban ácsorogva kelljen várakoznunk szabad fülkére. Az üzlethelyiségek bérleti díja borsos, az értékes négyzetmétereket az illetékesek előszeretettel spórolják meg a próbafülkéken – és ezen keresztül a vásárlók idején és türelmén.

2. Potenciális tolvajnak néznek

Az eladó kiveszi a kezünkből a ruhákat, átszámolja, a táskánkat a szenzorhoz érintjük, köszi, számot kapunk, mehetünk… Szokványos eljárás, melyet valahogy mégsem tudunk igazából megszokni. A legkevésbé sem kellemes ugyanis, ha az üzlet, ahol a pénzünket szándékozunk költeni, hivatalból azt feltételezi rólunk, hogy lopni jöttünk.

3. Szűkös a hely

11 ok, ami miatt utáljuk a próbafülkéketAz erre szánt alapterület szűkében nem csupán a próbafülkék száma, de mérete is igencsak korlátozott. A kényelmes mozgásban hátráltatva, klausztrofóbiás tünetekkel küzdve, esetleg a fülkéből való kizuhanástól tartva vagyunk kénytelenek próbálgatni. Vagy így, vagy sehogy.

4. Belátni

Ha függöny van, az általában túl keskeny ahhoz, hogy ütközésig be tudjuk húzni, de az ajtó sem feltétlenül üdvös megoldás, ha a szélein éppenséggel ujjnyi rés figyel. Nem beszélve a vadnyugati kocsmabejáratokat idéző ajtókról, melyek csak nyaktól térdig takarnak. Már amennyire.

5. Krónikus fogashiány

A fogasok igazán nem foglalnak sok helyet, mégis valamilyen érthetetlen oknál fogva spórolnak velük. Pedig a ruháinkat, a táskánkat, valamint a felpróbálni kívánt holmikat is el kell helyeznünk valahol… Ha más nem, a válaszfal tetején, a függöny csövén vagy jobb ötlet híján a földön.

11 ok, ami miatt utáljuk a próbafülkéket
11 ruhás sunyítás, amit már elkövettünk

6. Kosz

Porcicák, ujjlenyomatok és egyéb gyanús ragacsok a tükrön, összerugdosott falak, esetleg az előttünk ott járt „hölgyek” által eldobált szemét – kifejezetten ritkaságszámba megy, ha a felsoroltak közül egyikkel sem találkozunk a próbafülkében.

7. Vagy túl hűvös, vagy túl forró

A fülkében vagy a didergés fog el, vagy a trópusi forróság – és a kapcsolódó állott izzadságbűz – teszi próbára tűrőképességünket. A ruhapróbához optimális hőmérsékletet meglehetősen nehéz kifogni.

11 ok, ami miatt utáljuk a próbafülkéket8. Trükkös tükrök, cseles fények

A cselesen elhelyezett, irritálóan éles, vagy éppen ellenkezőleg, síri fényű világítótestek és a torz tükrök sok minden „érdekeset” mutatnak, épp csak azt nem, amit leginkább látni szeretnénk: hogy valójában hogy is nézünk ki abban a cuccban, amit magunkra húztunk. Azt majd legfeljebb otthon látjuk meg.

9. Vetkőzés

Vetkőzni kell, nincs mese, a ruhapróba másképp sajnos nem megy. Nincs az a vékonyító-magasító tükör vagy rafinált világítás, ami ilyenkor megóvna bennünket a saját testünkkel kapcsolatos komplexusainktól, legyek azok bár képzeltek, túlzóak, vagy éppenséggel abszolút mértékben reálisak.

10. Eladói magatartásformák

Leginkább a butikok jellemző figurája a fülke előtt toporgó, túlbuzgó eladó, aki már a fülkébe lépést követő tizedik másodpercben arról érdeklődik, hogy milyen lett a kiszemelt darab, majd egy váratlan pillanatban elrántja a függönyt és bármilyen borzasztóan is fest rajtunk az adott holmi, eszelősöket megszégyenítő elszántsággal igyekszik elhitetni velünk, hogy az embernek nem állt még ennyire klasszul. A másik véglet, amikor az eladó konkrétan úgy viselkedik, mintha mi ott sem lennénk. Esetleg ő maga nincs ott, amikor a fülke függönyét sikkesen magunkra tekerve nyújtózkodunk kifelé, hogy segítséget kérjünk tőle.

11. Akaratlanul végighallgatott beszélgetések

Egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak a szomszéd fülkében próbáló vadidegen nő által folytatott telefonbeszélgetésre, vagy épp a közte és a kísérője között lezajló diskurzusra, mégis akaratlanul is végig kell hallgatnunk azt. Még ütősebb, ha mindehhez agresszív diszkózenét kapunk aláfestésül, amit persze delikvenseink a fájdalomküszöb feletti zajszintet ostromolva igyekeznek túlkiabálni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top