Öltözködjünk

Saját vesztét okozta a világ leghíresebb tervezője

John Galliano a divat hercegéből néhány nap leforgása alatt részeges, antiszemita botrányhőssé vált. A különc zseni olyan hibát követett el, amely alól bizony sem a különcsége, sem pedig a zsenialitása nem menti fel. A karrierjével fizethet érte.
Saját vesztét okozta a világ leghíresebb tervezője
Tervezők és hírességek harca

John Galliano február 24-én, a Párizs Marais negyedében található La Perle nevű bisztróban heves vitába keveredett egy párral. A nőt, Géraldine Blocht undorító ribancnak nevezte, sértő megjegyzéseket tett zsidó származására és a külsejére is, majd pedig azzal fenyegetőzött, hogy megöli a barátját, Philippe Virgittit. Mivel a vendéglátóhely személyzete semmit sem mert tenni a magából kivetkőzött híresség megfékezésére, Bloch kihívta a rendőrséget, akik őrizetbe vették a divattervezőt, majd kihallgatták, végül pedig elengedték. Bár az inzultus tucatnyi tanú előtt zajlott, Galliano ügyvédje tagadta, hogy ügyfele rasszista megjegyzéseket tett volna. Azzal védekezett, hogy a kreátor ittas állapotban volt és rendkívül feszült a közelgő párizsi divathét miatt. Az ügyben vizsgálat indult, amelynek idejére a Dior felfüggesztette Gallianót vezető tervezői posztjáról, arra hivatkozva, hogy a divatház a zéró tolerancia elvét gyakorolja mindenféle antiszemita vagy rasszista megnyilvánulással szemben.

Nézd meg a videót, katt a képre!
Nézd meg a videót, katt a képre!

„Szeretem Hitlert!”

Az esetet követő hétfőn aztán a brit Sun nevű bulvárlap internetes oldalára felkerült egy videó, melyet még tavaly decemberben, szintén a már említett La Perle bisztróban készített egy férfi. A felvételen a láthatólag részeg divattervező durva antiszemita megjegyzéseket tesz a szomszéd asztalnál ülőkre, és kijelenti: „Szeretem Hitlert!” A friss fejleményre reagálva a Dior cég egyik aktuális reklámarca, Natalie Portman – aki nem mellesleg az azt megelőző estén vehetett át Oscar-díjat a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért – származására büszke zsidóként döbbenetesnek és undorítónak titulálta a divattervező viselkedését és elhatárolódott tőle. A helyzet ekkorra menthetetlenné vált. Március 1-jén a Dior divatház közölte a nyilvánossággal: John Gallianót azonnali hatállyal menesztették állásából. Ennyivel azonban nem „úszta meg”, hiszen amennyiben a francia bíróság bűnösnek ítéli majd antiszemita megnyilvánulásai miatt, akár hat hónapos börtönbüntetést is kaphat.

Kész felelősséget vállalni

Galliano botrány A divattervező március 2-án közleményt adott ki, melyben kinyilvánította: tisztában van azzal, hogy a viselkedése sokkolta és felháborította az embereket. Azt hozta fel mentségére, hogy a csütörtöki incidens során szóban provokálták, illetve valaki megpróbálta megütni egy székkel. Az őt ért súlyos vádakat ugyan tagadta, egyértelművé tette azonban, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, kész felelősséget vállalni a tetteiért, szembenézni a saját hibáival, és pontosan tudja, hogy keményen kell majd dolgoznia azért, hogy visszanyerje az emberek bizalmát. „Egész életemben harcoltam az előítéletek, az intolerancia és a diszkrimináció ellen” – fogalmazott. Galliano a New York Times információi szerint már a múlt héten bevonult egy világhírességek körében igen felkapott amerikai klinikára, hogy kezeltesse alkoholproblémáit.

A párizsi divathéten pénteken tartották a Dior-ház divatbemutatóját, a botrány miatt azonban a legtöbb prominens személyiség és a celebek távol maradtak az eseménytől. A beszámolók szerint meglehetősen komor és feszült hangulat uralkodott a helyszínen. Sidney Toledano, a divatház vezérigazgatója beszédében szörnyűnek és mélységesen fájdalmasnak nevezte a történteket. „Az ilyen kijelentések elfogadhatatlanok, mert közös kötelességünk, hogy emlékezzünk a holokauszt áldozataira.” Hangsúlyozta, hogy lehet valaki bármilyen zseniális tehetség, ez nem menti fel az alól, hogy tiszteletben tartsa mások emberi méltóságát.

Galliano saját márkás kollekciójának vasárnapra tervezett bemutatóját lemondták. Helyette csupán egy szűk körben megtartott, formális prezentációra került sor. 

Kiálltak mellette

Az ügyet természetesen a nemzetközi divatszakma nagyjai sem hagyták szó nélkül, és a legtöbben bizony kiálltak Galliano mellett. Roberto Cavalli egy sajtónyilatkozatában hitetlenségét fejezte ki a kollégáját ért vádakat illetően és „csodálatos embernek” nevezte a tervezőt. Giorgio Armani sajnálkozásának adott hangot: „Ez nyilvánvalóan nehéz időszak a számára. Sajnálom, hogy valaki a tudtán kívül készített róla videofelvételt.” A neves stylist, Patricia Field a Facebookon közzétett üzenetében a következőképp fogalmazott: „Szépség, intelligencia és energia jellemezte Johnt, mióta csak ismerem. Kérdezem én: ebbe a hármasba hogy férne bele a gyűlölet? A második kérdésem: pontosan mit mondott? A harmadik pedig: egyáltalán mi folyik itt?” Chanel Iman szupermodell a Fashionologie magazinnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy többször is dolgozott Gallianóval, akit varázslatos, zseniális, szeretetteljes és figyelmes embernek tart.

Bridget Foley-t, a WWD divatmagazin szerkesztőjét saját bevallása szerint Galliano botránya hasonlóképp elszomorította, mint Alexander McQueen halála: „Egy ritka géniusz, egy egyedi és pótolhatatlan tehetség tette tönkre a karrierjét.”

Roberto Cavalli
Flavio Briatore
Patricia Field
Patricia Field
Bridget Foley
Bridget Foley

A Nők Lapja Cafénak nyilatkozó Makány Márta csodálatos kreátornak tartja Gallianót, ám úgy véli, hogy ismert emberként nagyon meg kellett volna gondolnia, hogy mit tesz. A tervezőnő szerint az ügy nem kisebbíti Galliano szakmai érdemeit, az azonban már más kérdés, hogy emberileg hogyan ítélik meg ezután. Szegedi Kata divattervező hasonló állásponton van: „Botrányok ide vagy oda, Galliano Karl Lagerfeld mellett a divatvilág egyik legbiztosabb pontja volt mindig is. Munkáit egytől egyig csak magasztalták, úgy gondolom, ez csak egy törés lesz a karrierjében, viszont zsenialitását nagy hiba lenne nélkülözni” – fogalmazott, s hozzátette még, hogy számára túlságosan megrendezettnek tűnik az egész botrány.  

Hogyan tovább?

Arra vonatkozólag, hogy ki foglalhatja el a kétségkívül zseniális tervező megüresedett posztját a Diornál, egyelőre még csak találgatások vannak. Az egyik legesélyesebb jelölt – nemzetközi sajtóértesülések szerint – Riccardo Tisci. Az olasz tervező kísértetiesen hasonló háttérrel rendelkezik, mint John Galliano: ő is a londoni Central Saint Martins Akadémián diplomázott, jelenleg pedig a Givenchy kreatív igazgatója –1996-ban Gallianót is ettől a divatháztól igazolta a Dior. A másik nagy esélyes a jelenleg Lanvin művészeti vezetőjeként dolgozó, izraeli Alber Elbaz, aki tökéletesen illene a Dior profiljába, azonban több szakújságíró úgy véli, hogy nem vállalná el a feladatot.

Riccardo Tisci
Riccardo Tisci
Alber Elbaz
Alber Elbaz

Az elemzők szerint egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni, hogy a botrány pénzügyi tekintetben milyen hatással lesz a Dior divatházra, de a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a forgalom csupán néhány hétre esik majd vissza, és kereskedelmi szempontból az ügy nem okoz hosszabb távon károkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top