Öltözködjünk

Kalandozás a cipődivat évszázadaiban

A lábbelik történetét bemutató kiállítás nyílt Kalandozás a cipődivat évszázadaiban címmel pénteken Székesfehérváron, a Szent István Múzeumban.

A tárlat az “Amiért megőrülnek a nők” tematikus kiállítás sorozat második része. Az első – tavalyi – tárlat a női kézitáskák történetét dolgozta fel, hiszen köztudott, hogy a szebbik nem mind a táskáknak, mind a cipőknek nagy rajongója.

A kiállításon tablók, fotók és néhány különlegesen szép topánka segítségével kísérhetik végig a lábbelik történetét a látogatók az ókortól az 1950-es évekig.

Megtudhatják például, hogy a honfoglaló magyarok felkunkorodó orrú, fémveretes csizmát viseltek, a rokokó korában pedig a díszes, excentrikus formájú cipők voltak divatosak. Továbbá, hogy az 1920-as években, amikor a rövidülő szoknya alól már látszottak a cipellők, gyakran art deco motívumos, gyönyörű, díszes lábbelikbe bújtak a hölgyek.

A tablókon bemutatott cipő-történelmet néhány csodaszép topán – főként 19. századi darab – egészíti ki.

A május 9-ig látható kiállítás érdekes darabjai azok a szobor cipők, vagy cipő-szobrok, amelyeket Raboczky Judit szobrászművész mutatott be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top