Öltözködjünk

A legemlékezetesebb Oscar-ruhák

Az Oscar-gála a filmekről és a színészekről szól, a bevonulás során viszont az igazi főszerep a ruháké. Legalább annyi emlékezetes pillanat kapcsolódik a vörös szőnyeghez, mint az aranyozott szobrocska átvételéhez.

Kezdjük a sort Cherrel, aki 1988-ban megkapta a legjobb női alakításért járó Oscart a Holdkórosok című filmért. Az énekesnő nem hazudtolta meg önmagát, és egy ruhának csak jóindulattal nevezhető fekete hálóban vette át a szobrot. A provokáló, pókkirálynőjelmeznek is beillő darab megér egy misét. Tíz évvel később kalappal kiegészítve, fehér változatban megismételte a ruhabotrányt, hátha valaki elfelejtette volna az előzőt.

Nicole Kidman akkor viselte a legemlékezetesebb ruhákat az Oscar-gálán, amikor még Tom Cruise felesége volt. Talán így akart kilépni férje árnyékából. Sikerült neki: az 1997-es, John Galliano tervezte mustárzöld Dior ruhája nemcsak önmagában csodaszép, de Nicole a finom ékszerekkel és a rubintvörös rúzzsal még tetézni is tudta az összhatást. Ugyanígy Galliano ruháját viselte 2000-ben is, ez a vakmerő, csiricsáré estélyi azonban sokkal több fanyalgó, mint elismerő kritikát kapott.


Sharon Stone a 68. Oscar-díj-átadáson nem cifrázta túl a dolgokat: a színésznő barátnője, Ellen DeGeneres komikus tanácsára a saját gardróbjából vadászta elő a kedvenc ruháit. Egy magas nyakú Gap pólót, egy Armani blézert és egy hosszú fekete szoknyát kapott magára. Az egyik leghíresebb divatkritikus, Mr. Blackwell szerint megjelenése nem volt sem elragadó, sem ötletes. Ettől függetlenül emlékezetes maradt, az biztos. Ugyanígy az egyszerűség mellett döntött Angelina Jolie is 2004-ben, amikor ezt a gyönyörű fényes fehér ruhát választotta. Angelina sminkje és haja a lehető legegyszerűbb, az izgalmakról a mély kivágásokon túl a hangsúlyos nyaklánc gondoskodott.

1999-ben Gwyneth Paltrow-ra figyelt az egész világ, a színésznő igazi hercegnőnek öltözve vette át a legjobb női alakításért járó szobrot. Ralph Lauren halovány rózsaszín, egyszerű szabású, spagettipántos taftruhája a klasszikus hollywoodi dívák közé emelte Gwynethet. Nem volt ilyen sikeres a választás 2002-ben, amikor a színésznő egy fekete Alexander McQueen ruhában jelent meg. A ruha szabása formátlan torzóvá tette, a füstösre festett szemekkel pedig úgy nézett ki, mintha egy egész éjjelen át tartó buliból csöppent volna a gálára.

 

1999-ben Cate Blanchett megmutatta, hogyan lehet a dekoltázs helyett a hát a legcsábítóbb testrész. John Galliano elölről egyszerűnek tűnő ruhája hátulról nézve kapott igazi értelmet. A színésznő a különleges lepkés-kolibris csodában vitte a pálmát. Az áttetsző anyagokkal és applikációkkal való szabászati játékot viszont Elie Saab nyerte meg. Az ő ruháját viselte 2002-ben Halle Berry, aki a Szörnyek keringőjéért vette át a legjobb színésznőnek járó díjat. A ruhát a legszebb Oscar-estélyik közt tartják számon azóta is.

 

2001-ben kétszer is leesett az állunk: Julia Roberts egyszerű szabású, fehér rátétekkel megbolondított fekete Valentino ruhájában maga volt a tökély. Az izlandi énekesnő, Björk azonban csöppet sem hazudtolta meg egyediségét, és egy hattyút magára aggatva jelent meg az Oscaron. Ruhája a legbizarrabb vörös szőnyeges ruháinak rangsorában az elsők között van.

 

A tavalyi évben is voltak szépségek és szörnyűségek egyaránt. Tilda Swinton nem Oscar-díjas színésznőnek, sokkal inkább szárnyaszegett denevérembernek nézett ki. Úgy tűnik, a rengeteg tehetség mellett csöppnyi stílusérzékkel sem áldotta meg a sors. Penélope Cruz viszont hiába öltözött sötét színű estélyibe, hibátlan volt a megjelenése. A színésznő ruhái évek óta a legszebb Oscar-estélyik között szerepelnek.

Mitől lesz egy Oscar-ruha emlékezetes?
Több tényező játszik közre abban, hogy évek múltán is emlékezzünk egy bizonyos ruhára, még akkor is, ha viselője nem kapott szobrocskát azon az estén:
• Függ attól, hogy mennyire illik a viselőjéhez az adott darab, mennyire áll jól neki a színe, a fazonja, a stílusa.
• Trendi helyett legyen stílusosnak kell lennie, olyan, amit évek múlva sem lenne égő viselni.
• Vagy épp ellenkezőleg: keltsen olyan megrökönyödést, ami miatt nem felejtjük el egykönnyen.

 

Még több divat:
Szépségek és szörnyűségek a Story-gálán »
Legyen Kate Winslet a stylistod! »
Lesd el Nicole Kidman stílustrükkjeit! »
Tipp:
Oscar 2009 »
Oscar-díj.lap.hu »
Hollywood.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top