Öltözködjünk

Legyen ki a két kereked!

Tény, hogy a biciklizés egyre inkább divatos, viszont könnyen a divat áldozatává válhatsz, ha megfeledkezel néhány dologról. Ha rászántad magad a bringázásra, van egy - értő szemek által átnézett - drótszamarad, és szeretnél biztonságban megmaradni a nyeregben, nem csak a kormányt kell okosan irányítanod. Az általunk összeválogatott vidám kiegészítők biztonságosabbá teszik a bringázást, és garantáltan mosolyt csalnak mindenki arcára.

Cangira vele!

A kormányra semmiképp se akaszd a feneketlen táskádat, mert könnyen irányíthatatlanná válik a kerékpár. Viszont ha a hátadon sem szeretnél cipekedni, van harmadik megoldás. A Cangira biciklistáskákat trükkös módon néhány tépőzárral és egy rejtett „zsebbel” rögzítheted a bringádra. A több mint két éve működő vállalkozást Iványi Jozefa viszi a hátán – jobban mondva a csomagtartóján. Ő már lassan tíz éve kerekezik a fővárosban, és szerette volna mindezt csinosan, nőiesen tenni, és erre biztat téged is. Nincs olyan ötlet, amelyre nemet mondana; legyen bármilyen elképzelésed, biztos lehetsz benne, hogy valamilyen módon megvalósítható, és egy hét múlva már pakolhatsz is a tatyidba. Bár a rögzítés miatt nincs egyszerű dolga az esetleges tolvajoknak, „parkolás” után magaddal is viheted a táskát a rácsatolható vállpánt segítségével. Ha felkeresed a Cangira új bolthelyiségét, a vízálló anyagból készült táskákon kívül válogathatsz a mintájában passzoló színes esőköpenyek, a fényvisszaverő nadrág- és csuklópántok, a retró küllőtisztító gyöngyök és az egyéb bringás ajándéktárgyak között. Akkor is érdemes bekukkantanod, ha már van Cangira táskád, mert folyamatosan bővül a férfi- és a gyermekkollekció is. A táskák ára a méretüktől és az extra kiegészítőktől függ: a gyerekbicajokra való darabok általában 5500 forintba, a felnőtteknek való táskák 8400–10 000 forintba kerülnek.

Cangira - fülbevaló
Cangira – fülbevaló
Cangira - nadrágpánt
Cangira – nadrágpánt
Cangira - focis bringástáska
Cangira – focis bringástáska

 

Itt találod meg a Cangira-termékeket:
www.cangira.hu
E-mail: info@cangira.hu
Üzlet: Budapest VII. kerület, Nagy Diófa utca 3. (a MaRabu Bizsu másik felében)

„Mi adjuk a falat, te fújod a graffitit”

Ha azt hiszed, hogy bringával nem tudod magaddal vinni a fél háztartást – vagy legalábbis a változó időjárás miatti váltóruháktól kezdve a laptopodon át a defektfelszerelésig mindent –, akkor nagyon tévedsz. A fenti mondat lehetne akár a Bagaboo mottója is, de mindenképp tükrözi, mit képvisel a bringás futárok körében ismert és elismert manufaktúra. Az ötletgazda, Tűhegyi Tamás biztosan tudja, milyennek kell lenni egy biciklishátizsáknak, amely nem csúszkál ide-oda tekerés közben, hiszen ő maga évekig futárkodott. Akkoriban nehéz volt hozzájutni a jó minőségű darabokhoz, így leült édesanyja varrógépe mellé, és elkészítette a prototípust. Ma már hárman varrják a Bagaboo táskákat, amelyeknek csupán 15 százaléka marad Magyarországon, viszont tíz hazai vásárlóból három nő. Ugyan kifejezetten futárok számára találták ki, megéri beszerezned, ha rendszeresen bicajozol, és szeretnél egy elnyűhetetlen, pakolható és bringázás közben kényelmes táskát. Az első fogásra kissé merev, vízhatlan anyagból készült, félvállas tatyik idővel betörnek: „Olyanok, mint egy üres lakás, be kell lakni őket.” Külön öröm, hogy az ember lánya maga állíthatja össze a saját táskáját színre, mintára, méretre, extrákra való tekintettel, így biztos pont olyan lesz, amilyet szeretnél. És mennyi az annyi? A hatzsebes S-es futártáska ára 14 500 forint, az árhatár a csillagos ég, az eddigi legdrágább egy 37 000 forintos, egyedi mintával ellátott, extrákkal felszerelt darab volt.

Bagaboo
Bagaboo

 

Bagaboo
Bagaboo

 

Bagaboo
Bagaboo

 

Itt találod meg a Bagaboo táskákat:
www.bagaboo.hu
Telefon: 06-20/46 777 45
E-mail: info@bagaboo.hu

A fény legyen veled!

Biciklisként nem maradhatsz szürke egér, mert a láthatatlanság kész életveszély. Érdemes a kerékpározáshoz élénk színű ruhákba bújnod, 2007. június 1-jétől pedig lakott területen kívül éjszaka kötelező a fényvisszaverő ruházat. Valljuk be, hogy a rikító zöld mellényt egy jó ízlésű bringás sem aggatja szívesen magára. Arról nem is beszélve, hogy amit a bicikliző, futkározó, gördeszkázó, görkorizó tizenéves suhancok cikinek bélyegeznek, azt garantáltan nem veszik fel. Erre a problémára kínál megoldást a Creative Bike fényvisszaverő ruháival. „Ha egy gyerekkel kevesebbet ütnek el miattunk évente, akkor már megérte” – mondja Csajághy Réka, a vállalkozás egyik megálmodója, aki maga is nap mint nap biciklivel közlekedik. Jó minőségű francia alapanyagból készült ruhadarabokra vasalják a különleges fóliát, amelynek fényvisszaverő tulajdonságát az aprócska üveggolyók adják. A mosható-vasalható fólia rendelkezik az MSZ EN 471 tanúsítvánnyal, így elméletileg nem köthetnek bele a rend őrei sem. A honlapon válogathatsz a különféle minták közül (a táblaminták kettő kivételével eredetiek), ha viszont egyedi sablont szeretnél, akkor tíz darab fölött kell rendelned. A gyerekpólók 2500, a női felsők 2200–3500, a férfipólók 3500 forintba kerülnek, az esőkabátokért 3900 forintot kell a kasszánál hagynod. A legdrágábbak a kapucnis pulcsik, amelyek ára 5990 forint.

CreativeBike
Creative Bike

 

CreativeBike
Creative Bike

 

CreativeBike
Creative Bike

 

Itt keresd a Creative Bike ruháit:
www.creativebike.hu
E-mail: info@creativebike.hu

Bringáskütyük

Tipp:
Jobban lopják a színes biciklit (FN)

Ajánló
Bicikli.lap.hu »
Kerékpártúra.lap.hu »
Kölcsönző.lap.hu »

• A láthatóság fokozható, ha a KRESZ-előírásoknak megfelelően szereled fel a biciklidet: előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt adó lámpa kerüljön. Ezeknek tiszta időben is legalább 150 méterről láthatónak kell lenniük. Hátul legyen továbbá egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő, az első keréken legalább 1 darab borostyánsárga színű küllőprizmád.

• Ha ezek után sem érzed úgy, hogy a biciklid egy csinosabb karácsonyfához hasonlatos, még mindig felszerelhetsz előre fehér, oldalára borostyánsárga, mindkét oldali lábpedálra elöl és hátul borostyánsárga fényvisszaverőt. A kerékpár bal oldalán elhelyezetsz szélességjelzőt, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz.

• Ne feledkezz meg a „hangjelző berendezésről” sem, amely a KRESZ szerint csak csengő lehet. Nyugodtan hivatkozz a hároméves unokahúgodra, ha katicás vagy békás darabok után érdeklődsz a biciklibolt helyes eladófiúitól. Kézzel festett, exkluzív darabok közül válogathatsz, ha felkeresed a Hollán Ernő utcában lévő francia Pylones márkaboltját. A Pylones honlapján találtunk biciklislakatot is, de ebben a kérdésben bízd magad inkább a szakemberekre.

• Végül nem hagyhatjuk ki a sorból a sisakokat sem. Ma már számtalan szín és forma közül választhatsz. A lényeg, hogy viseld, ugyanis nem várt bukásokból adódó sérüléseket 85 százalékkal leredukálják a helyesen megválasztott, jól rögzített fejvédők.

Fastrider
Fast Rider
Pylones
Pylones
Beachcruiser
Beachcruiser

 

Pylones – www.pylones.com, Budapest XIII. ker., Hollán Ernő utca 4.
Beachcruiser – www.beachcruiser.de
Fast Rider – www.fastrider.nl

Tippek, hogy a bringán se ázz el:

• Szerezz be egy jó sárvédőt! Olyat, ami takarja az egész kereket, kis fémpálcák kötik a vázhoz, és nem zörög, nem mozog. Egy szép sárvédő a bringa dísze is lehet, rajzolhatsz rá, fényvisszaverőkkel, matricákkal díszítheted.
• Szükséged lesz egy vízálló széldzsekire is. A legjobbak a kifejezetten bringás modellek, ezeknek a hátán és a hóna alatt is szellőzők vannak, így kevésbé izzadsz bele. Nadrágból műszálas, gyorsan száradó darabot érdemes
felvenni. Az eleje legyen vízálló, hiszen a combod kapja a legtöbb vizet. A cipőre érdemes egy ún.
kamáslit húzni, amely véd a víztől és a sártól. Gyenge esőben, főleg tavasszal és nyáron a polár- és gyapjúruhák a praktikusak, mert ezek enyhén vizesen is melegítenek, és lassan áznak át.
• Egy igazi bringás sisakot hord! Vásárolj rá a nagyi fürdősapijára emlékeztető, esernyőanyagból készült borítást, amely esőben és hidegben is védi a fejed.
• Esőben is kapcsold be a bringa világítását! Csúsznak az utak, mindenki ideges, rohan, szeretne már otthon lenni, és a látási viszonyok sem túl jók. Ilyenkor az a plusz pár méter, amivel előbb vesz észre
az autós, életmentő lehet.

Hasznos oldalak:

Magyar Kerékpáros Klub
Városi Biciklizés Barátai Egyesület
Critical Mass
Bringaszerelés lányoknak
Lakatolás
Kerékpáros-KRESZ-összefoglaló

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top