Öltözködjünk

Tarka és szexi – tavaszi harisnyák

Finom pasztellszínek, élénk árnyalatok, diszkrét díszítések és merész minták jellemzik a tavaszi trend harisnyáit. Akár klasszikusan elegáns, akár szexis vagy sportos stílusú öltözékhez keresünk kiegészítőt, kedvünkre válogathatunk a bőséges harisnyakínálatból.

A tavaszvárás minden évben azt is jelenti: szeretnénk végre lengébben öltözni, elővenni a könnyű szoknyákat. Ilyenkor érdemes gardróbunkat felfrissíteni, s néhány új öltözékkiegészítőt is beszerezni. Most fontos szerepet kapnak a harisnyák, hiszen a csizmát felváltják a sikkes körömcipők, a bájos balerinák és a kényelmes, sportos mokaszinok. A harisnyanadrág mellett reneszánszát éli a combfix és a leggings is. A halásznadrágok, bermudák, sortok térhódításával egyre kedveltebbek lettek a térdharisnyák és a zoknik.

Pasztelltónusok kavalkádja

Az idén óriási választékban jelentek meg a finom, lágy pasztellárnyalatok, a hófehér, a vajszín, az ekrü, az elefáncsontszín, a halványsárga, a drapp, a vízzöld, a világoskék, a halvány rózsaszín és a barackárnyalat. A visszafogott tónusokkal a testszínű modelleket is helyettesíthetjük. Az egyszínű és anyagában mintás harisnyák mellett kedveltek még az elszórt mintás és a bokánál vagy vádlinál egy-egy hangsúlyos motívummal díszített változatok.

Feltűnő, élénk színpaletta

Az idén tavasszal a vidám színek kedvelői is találnak az ízlésüknek megfelelő modelleket. A pink, a türkiz, a lila, a zöld, a tűzpiros, a citrom- és narancssárga harisnyák stílusos kiegészítői lehetnek a sportos ruhadaraboknak, a farmerszoknyáknak, a lenvászon ruháknak.

Geometrikus és ornamentikus minták

A tervezők fantáziája végtelen! Ezt bizonyítják a mintás harisnyák. Csíkos, pöttyös, kockás, halszálkás, kárómintás, skót kockás és gyémántmintás modellek várják, hogy leemeljük őket a polcokról.

Calzedonia
Calzedonia
Bellissima
Bellissima

Az ornamentikus mintákkal tarkított harisnyákból szintén nagy a választék. Van kis és nagy virágos, levél- és indamotívumos, sőt zebramintás is. Újdonság az idén a batikolt harisnya. A kézzel festett, mintás modellek különleges, egyedi megjelenést garantálnak.
Vigyázat! A mintás harisnyák leginkább egyszínű öltözékekhez passzolnak, és a színharmóniára is ügyelnünk kell!

Optikai trükkök – válasszunk lábunk formája szerint!

Mivel csak keveseknek adatik meg az a szerencse, hogy tökéletes formájú a lábuk, a harisnyaválasztásnál nem elegendő a trendet követni. Fontos figyelembe venni alkati sajátosságainkat is. A függőleges és a keskeny, spirális irányú csíkozás optikailag vékonyít, míg a vízszintes vastagabbnak mutatja a lábat. A nagy kockás vagy virágos harisnyák ugyancsak erősítenek, ellentétben az apró mintásakkal. A fényes felületű modellek is csak vékony lábúaknak állnak jól.

Calzedonia
Calzedonia

Szuperszexi

A klasszikus fekete harisnya örök divat, a csábító megjelenés kelléke. Most visszatértek a hátul csíkos és a csipkemintás modellek, valamint a sűrű és a laza kötésű neccharisnyák.
A combfix a hagyományos harisnya utódja, viseléséhez már nem szükséges harisnyatartó. E szexis ruhadarabból is sok a csipkés változat.

Újdonságok: csípőharisnya, lábfej nélküli combfix és rövid combharisnya

Csípőszoknyához és -nadrághoz találták ki a divattervezők a csípőharisnyát, amely nem lóg ki deréknál. Ez a praktikus fazon minden bizonnyal a tinik kedvence lesz.

A lábfej nélküli combfix az idei szezon slágere. Sokféle változatban készül, találunk kacér miniruhához és tűsarkú cipőhöz illőt is. Farmer miniszoknyához és -sorthoz is illik, balerinacipővel, mokaszinnal vagy sportcipővel is hordható.

A térdfixnél hosszabb, de a klasszikus combfixnél rövidebb a trendi combharisnya. Ez a térd fölött végződő fazon rövid szoknyával mutat jól, úgy igazán divatos, ha a vége is kilátszik! Lábfej nélküli változatban is gyártják.

Franzoni
Franzoni

Leggings, azaz cicanadrág

Mindkét néven emlegetik a lábfej nélküli harisnyanadrágot, amely az idén újra feltűnt a kollekciókban. Tunikához, miniruhához és szoknyához egyaránt hordható. Vigyázat, csak annak előnyös, akinek vékony a bokája!

Tarka térdfixek, parányi bokazoknik

Sportos, vagány ruhadarabokhoz jól illenek a tarka, színpompás térdfixek és bokazoknik. Az egyszínűek mellett sok mintás, virágos, pöttyös és csíkos is kapható. A szafaristílusú ruhákhoz leopárd- vagy zsiráfmintás zokni dukál.
Az új trend szerint nemcsak halásznadrághoz, bermudához és sorthoz hordhatunk térdfixet vagy bokazoknit, hanem szoknyához, ruhához is, akár magas sarkú cipővel kiegészítve. A vékony szálú csipkezoknik nagyon mutatósak, és nőiesé teszik az összhatást.

Fiore
Fiore

Finom alapanyagok, technikai újítások: bőrbarát, alakformáló, illatosított csodák

A harisnyák vastagságát nemzetközileg egységes mértékegység, a den mutatja. Amíg a szeszélyes tavaszi időjárás gyakran hoz esőt és hideg szelet, jó szolgálatot tesznek a középvastag, 30–50 denes modellek. Melegebb időben jöhetnek a vékony, 10–20 denes harisnyanadrágok.
A harisnyák anyaga annál rugalmasabb, minél nagyobb százalékban tartalmaz elasztikus szálat. Ha a kiválasztott modellben több a lycra, illetve elasztán, az növeli a harisnya tartósságát is.
Vannak matt, selyemfényű vagy csillogó harisnyák. A fémesen csillámló modellek a lurexszálnak köszönhetik szépségüket.
A hagyományos krepp és üvegszálas mellett választhatunk mikroszálas, azaz microfibra anyagból készült harisnyát, amely rendkívül kellemes viselet, mert selymes hatású, és nem irritálja a bőrt.

Egyes márkák kínálnak illatosított, antibakteriális anyagú modelleket, amelyek több mosás után is megőrzik illatukat. Léteznek olyanok is, amelyeknek a derékrésze körkötött, tehát nincs varrás középen, ezáltal kényelmesebbek.
A kompressziós harisnyanadrágnál lábfejtől combtőig csökken a szorítás, ezáltal vérkeringés-serkentő és masszírozó hatású.
Ma már nemcsak a melltartó, hanem a harisnyanadrág is lehet push-upos. A hasszorító, popsiemelő modellek a megerősített, extra rugalmas kötésű részeknek köszönhetően alakformáló hatásúak.

Szuperminihez és falatnyi sorthoz ideálisak az úgynevezett tangásított harisnyanadrágok, amelyek egységes kötésűek, vagyis a nadrágrészükön folytatódik a minta.
Szandálhoz és hátul nyitott körömcipőhöz jó választás a sarok- és orrerősítés nélküli harisnya.

Méretválasztás

Lap.hu:
Harisnya.lap.hu »
Férfiharisnya.lap.hu »
Harisnyatartó.lap.hu »

Ajánló:
Kecses tavaszi léptek »
Utcai balerinák »

Ti írtátok:
A harisnya a csábítás eszköze? »
Színes harisnya »
Divat a harisnya a pasin »
Lecsúszik a harisnyanadrág »

Akárcsak a ruháknál, a harisnyáknál is többféle méretezés létezik. Egyes gyártók 1-től 5-ig számozzák a méreteket. Mások S, M, L, XL és XXL betűjelekkel látják el a modelleket. A csomagoláson a legtöbb esetben található egy mérettáblázat, amely segít, hogy testsúlyunk és magasságunk szerint kiválasszuk az ideális méretet. De legyünk körültekintőek: azonos testsúly és magasság esetén is előfordulhat, hogy két nőnek különböző méret a megfelelő. Aki kifejezetten hosszú lábú, inkább a nagyobb méret mellett döntsön. Akinek pedig csípőnél és hasnál vannak pluszkilói, lehetőleg nagy lépésbetétes harisnyanadrágot válasszon.

Mosás

Ha nem szeretnénk kézzel mosni a harisnyákat, gépbe is tehetjük. Ekkor hasznos kiegészítő a mosózsák. A 100% poliészterből készült zsákocska műanyag cipzárral készül, így mosás közben nem nyílik ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top