Öltözködjünk

Szoknya vagy nadrág?

A kérdés gyakori és örök. Mikor melyiket válasszuk és vajon melyik fazon az elõnyös? Kövessük-e minden áron a legújabb trendet? Összeállításunkban ezekre a kérdésekre adunk választ.







Fotó: GAP
Válasszunk alkatunk szerint!  

Akinek tökéletes az alakja, bármit felvehet, ám még ez sem teljesen igaz, hiszen az életkor, a napszak és az alkalom is befolyásolja azt, hogy éppen milyen ruhadarabot ajánlott viselni. Érett korú nőknek, bármilyen arányos is az alakjuk, nem való miniszoknya. Sortban pedig még kánikulában sem illik munkahelyen megjelenni.      

Szerencsére most a szoknya- és a nadrágdivat is igen változatos, ezért ki-ki megtalálhatja a számára ideális szabású modelleket.


Már nem feltétlenül kell követnünk a régi szokást, miszerint szoknyát vettünk fel, ha elegánsan kívántunk megjelenni, s nadrágba bújtunk, ha szaladgálós napunk volt.  


Praktikus, kényelmes, sportos és elegáns 

E tulajdonságok mind a nadrágot jellemezhetik. Az egykor kizárólag férfiviseletnek számító ruhadarab ma már a klasszikus kelmék mellett a legkülönfélébb anyagokból készül. A farmerből, kordbársonyból, tweedszövetből, lenvászonból és elasztikus anyagokból varrt nadrágok a hétköznapok kedvelt darabjai, míg a selyemből, muszlinból vagy zsorzsettből készült modellek elegáns megjelenést biztosítanak, akár esti alkalmakra is megfelelnek.






Fotó: Escada – Kattints a képre!


Farmer minden alkatra

A farmergyártók hosszú évek óta kifejezetten női szabású nadrágokat is kínálnak. Ezek csípő- és derékrésze igazodik a női alakhoz. A csípőnadrágok leginkább a hosszú lábúaknak előnyösek. Akinek rövidebb a lába, inkább hagyományos derékmagasságú nadrágot viseljen. A hátul nagy rátett zsebes nadrág azoknak áll jól, akiknek kissé lapos a popójuk. A nadrágszáron nagy zsebekkel ellátott modellek a vékony alkatúaknak valók.
        
Farmert ma már nemcsak lezser pulcsikkal és sportos kiegészítőkkel hordhatunk, hanem nőies felsőrészekkel, romantikus, csipkés blúzokkal, szexis topokkal és kecses cipellőkkel is.   








Nadrágok, minden alkathoz:

Magas, vékony: 
• halásznadrág,
• csípőnadrág,
• Marlene-nadrág,
• térdnadrág, halásznadrág, capri,
• sort

Lapos popsi:
• nagy zsebek

Rövid láb:
• hagyományos derékmagasság,
• térdnadrág és capri magassarkúval


Tömzsi láb:
• capri bővebb szárú modellje

Alacsony molett alkat:
• trapéznadrág

Körte alkat
• répanadrág

Jolly Joker
• ceruzanadrág 







Fotó: GAP – Kattints a képre!
Egyenes, trapéz, répa

Az aránylag szűk fazonú, egyenes, illetve lefelé kissé szűkülő szárú nadrág, amelyet ceruzanadrágnak hívnak, szinte minden alkaton jól áll. Ez a klasszikus stílusú nadrágfajta idén is divat. Létezik élvasalt változata is. A nadrágkosztümök gyakran ilyen pantallóval készülnek.  
Az egyenes, feltűnően bő szárú Marlene-nadrág Marlene Dietrichről kapta a nevét. A színésznő a harmincas években viselt ilyen nadrágot. E modellek ma reneszánszukat élik, olykor hajtókával készülnek. Ez a fazon magas nőknek áll igazán jól, aki alacsonyabb, magas sarkú cipővel viselheti.






Fotó: GAP – Kattints a képre!
Ismét divatba jött a trapéznadrág, amely előnyös moletteknek is, mivel a lefelé bővülő nadrágszár ellensúlyozza a szélesebb csípőt és az erős combot.
A nyolcvanas évek jellegzetes nadrágfazonja is kezd visszatérni: a híres divattervezők bemutatóin már feltűnt a répanadrág. A csípőnél és combnál bővülő, majd lefelé szűkülő szárú nadrág a felsőcomb kis súlyfeleslegét cselesen leplezi, és kiemeli a karcsú derekat. Ezért jól áll körte alkatúaknak.  

Térdnadrág, halásznadrág és capri

Idén tavasszal és nyáron hódít a halásznadrág minden változata: az éppen térd alatt végződő térdnadrág, a kissé hosszabb szárú halásznadrág és a capri, amely tíz-tizenöt centivel boka fölött ér véget. Magas, vékony nők bármelyik fajtát felvehetik, akár lapos cipővel is. Aki alacsony termetű, az magas sarkúval hordhatja e nadrágokat. Akinek erős az alsó lábszára, annak a bővebb szárú modellek ajánlottak.








Fotó: VERSACE
Bermuda és sort 

Aki már most a nyaralást tervezi, beszerezhet egy kényelmes bermudát vagy sortot. E nyáron nagy szerepet kapnak ezek a nadrágok. Nyaralóhelyen strandra menet és este a vízparti sétához is ideálisak. Ha rövid ujjú, karcsúsított blézerrel és magas sarkú papuccsal vagy szandállal viseljük a bermudát, nőies lesz az összhatás.
A rövidnadrágok persze a hosszú combúaknak valók. Akinek rövidebb a lába, inkább caprit válasszon.  


Nadrág ünnepi alkalmakra

Vannak nők, akik ünnepi alkalmakon is szívesebben viselnek nadrágot. Délutáni programokra jó választás a nadrágkosztüm, például szellős lenvászonból. Este színházba vagy más rendezvényre bő, lengő szárú nadrágot vehetünk fel, amely vékony selyemből vagy áttetsző anyagból, például muszlinból készül. Ugyancsak elegáns lesz megjelenésünk, ha selyemből vagy brokátból varrt overallt választunk. 








Fotó: VERSACE

A folytatásban megismerkedhetünk az alkatunkhoz illő trendi szoknyákkal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top