Öltözködjünk

Legyél a sípálya angyala!

A végtelen hófehér lejtõkön színes villámként cikáznak a profik, és ügyet sem vetnek rá, ha néha nem csak lécük érintkezik a hóval. Titkuk a tökéletes védelmet nyújtó síöltözék, no meg a technikai tudás. Kövessük a sípálya angyalait!









Technikai újítások a téli sportok szerelmeseinek


A sportöltözékek kiválasztásánál – és persze már a modellek tervezésénél is – elsőszámú szempont a praktikum. A síruhák esetében nemcsak a mínuszoktól és a fagyos széltől való védelemre van szükség, hanem a fokozott vízállóságra is. E szempontok mellett az is lényeges, hogy az öltözékben ne izzadjon viselője a több órás intenzív mozgás közben. Szerencsére évről évre tökéletesítik az alapanyagokat, így azok mindezeknek az elvárásoknak egyszerre képesek megfelelni. 





Többféle membrán szerkezetű anyagot is kifejlesztettek már, ezek minősége eltérő. A különböző fajták vízálló képességét az 1 cm2-re állítható vízoszlopból mérik, és számokkal (például 1000, 2000, 10 000 mm) jelölik.







A dzsekik hónaljnál szellőzőnyílásokkal, és apró zsebekkel ellátottak…
Az úgy nevezett lélegző membrán szerkezetű anyagok vékonyak, ám nagyon erősek és kopásállók, ezért tartósak. Az ilyen textil négyzetcentiméterenként másfélmillió mikroszkopikus pórust tartalmaz, és ezek sokkal kisebbek, mint egy csepp víz, de sokkal nagyobbak egy páramolekulánál. A víz, a hó és a jég nem hatol át rajtuk, de a verítéket páraként átengedik, vagyis az anyag szellőzik, de nem ázik át. Mindez annak köszönhető, hogy a lélegző membránt két különböző polimer ötvözete alkotja: az egyik összetevő hidrofób, azaz



„vízgyűlölő” anyag, a másik olefób, vagyis „olajgyűlölő” vegyület. Ez utóbbi átengedi a nedvességből származó párát, ám meggátolja a szennyezőanyagok – például olaj, kozmetikumok, élelmiszerek – behatolását az anyagba, fenntartva ezzel a kitűnő vízhatlan hatást.









A Polartech Powers Stretch anyag négy irányban rugalmas, ezért ideális síkesztyűkhöz, hiszen páratlan mozgásszabadságot ad. Ez a könnyű, légáteresztő, szélálló anyag annak ellenére melegen és szárazon tartja a kezet, hogy vékonyabb a hagyományos béléseknél. 
A polár anyag hétköznapi ruhatárunkban is megjelenik, ám a sportöltözékeknél kap igazán fontos szerepet.




A síruhák – gyakran kivehető – bélése, valamint a dzseki és a nadrág alatt viselhető ruhaneműk is készülhetnek ilyen elasztikus anyagból, amely elvezeti a nedvességet, és így melegen tartja a testet. Sőt, egyes márkák kollekciójában sídzsekiket, mellényeket is találunk úgy nevezett Bi-Polar anyagból. A hőszigetelő réteg hatását fokozza, hogy a polárkabátok testre szabottak, így kevesebb levegőt kell felmelegíteniük. 

Rafinált fazonok, kényelmes mozgás

A síruhák szabása a kényelmet, a praktikumot és az akadálytalan mozgást szolgálja. A modellek hegesztett varrással készülnek, így nem áznak be a varrások mentén sem. A dzsekik hónaljnál, a nadrágok általában oldalt szellőzőnyílásokkal ellátottak. A legkülönbözőbb helyeken – belül és kívül – kialakított zsebek minden fontos kelléknek helyet biztosítanak, például minizsebben tarthatjuk a síbérletet.





A nadrágokon térdbővítések és lépésbetétek segítik a szabad mozgást. Egyes modellek tépőzáras derékszűkítővel készülnek, amely által kényelmesre állítható a nadrág. Az állítható gumis kantárokkal pedig magasságunknak megfelelően szabályozhatjuk a sínadrágokat.          
Nőknek és férfiaknak is kínálnak amerikai típusú, gumis, magasított derékrésszel kivitelezett nadrágokat, amelyek nemcsak síeléshez, hanem más téli sportokhoz is ideálisak.

A sídzsekik idén kicsit rövidebbek, mint korábban. A női



modellek kifejezetten sikkesek, gyakran karcsúsítottak, akár utcai viseletként is ajánlhatók.
A dzsekik sokszor megerősített könyökbetéttel készülnek, és különleges vállkialakításuk a karoknak maximális mozgásszabadságot biztosít.

A hószoknya sem csak a gyengébb nem számára előnyös! Így nevezik a sídzseki aljánál lehajtható kis szoknyarészt, amely plusz védelmet nyújt a szél ellen. Egyes modelleken extrákat is „elrejtettek” a gyártók: például a kabát belsejében, a nyaknál elhelyezett minizsebből símaszkot húzhatunk elő.   
   




Klasszikus színek és a friss trend árnyalatai

A sípályákon továbbra is hódítanak a téli sportok klasszikus színösszeállításai, például a sötétkék-szürke, a piros-fekete és a fekete-fehér. Azonban a sportöltözékek divatjára egyre jobban hatnak az utcai viseletek, a friss trendek kedvelt színei. Idén sok élénk árnyalatú: pink, narancssárga, citromsárga, üdezöld modell is megjelent. A fehérrel kombinált színösszeállítás is nagyon divatos.  






Ugyancsak gyakoriak a pasztelltónusok: a vajszín, a barackvirágszín, a világos rózsaszín és a halványkék.





Fejfedők, maszkok

A hagyományos kötött sapkák mellett ma már választhatunk polár anyaggal bélelt fejfedőt, valamint símaszkot is. Mindkettő súlyos fagyási sérülésektől védheti meg viselőjét, ha kemény mínuszokban, erős szélben, magas hegyekben űzi kedvenc sportját. 

Fotók: Columbia, Sherpa, Dainese


Hatalmas a választék, mégis előfordulhat, hogy nem találunk a pénztárcánknak megfelelőt. Ebben az esetben érdemes fórumozóink hozzászólásaiból olvasgatnod és divattanácsadónk  is biztosan adna néhány jótanácsot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top