Öltözködjünk

Citromsárga és rombuszmintás

Lassan végleg lekopik a tengerparti barnaság, lassan végleg a szekrény mélyére kerül a szandál, a papucs, a sort, a fehér mini… helyettük viszont elõkerülnek a nõi csábítás kellékei: a harisnyák.

Még több színes harisnyáért kattints a képre!
Nem csupán kiegészítő, lábmelegítő, nadrág alá való, hanem annál sokkal több: önálló ruhadarab, mely remekül feldobhatja, vagy éppen tönkreteheti a megjelenésünket. Az idén különösen hangsúlyos szerepet kapnak a harisnyák, ezért idejében nézzük át a ruhatárunkat, és szerezzük be a fazonban, színben, mintában hozzánk leginkább illő darabokat. De vajon tudjuk-e, hogy vásárláskor melyiket válasszuk?


Munkahelyre

A metálszürke irodapalotába, hipermodern számítógép és az öltönyös férfiak mellé csakis a testszínű, sima harisnya dukál. Vásárláskor az lebegjen a szemünk előtt, hogy a minőség kifizetődik, ez a szabály különösen érvényes a harisnyákra. A jó márkák sokáig tartanak, nem szaladnak fel az első alkalommal, és azon sem kell aggódnunk, hogy a combunkon szálasodni kezdenek. Mindig a saját testméretnek pontosan megfelelő harisnyát válasszuk, csak így tudjuk a „második bőr” illúzióját kelteni. A túl kicsi hamarabb kilyukad, a túl nagy pedig bokában ráncolódik. A harisnya színárnyalatát ne csak a ruhánkkal, hanem a cipőnkkel is egyeztessük. A sötétebb tónus előnyösebben formálja a lábat, mint a világos.
És végül még egy jó tanács: mindig legyen a táskánkban egy pótharisnya – az igazán profik az irodai asztalfiókba is rejtenek néhány csomaggal –, hogy ha mégis megtörténik a baleset, ne kelljen szakadt harisnyában szégyenkeznünk egész nap.


Még több rombuszmintás harisnyáért kattints a képre!
Szabadidőre

Nincsenek megkötések, nincsenek szabályok. Az idei harisnyadivat igazán sokrétű, rengeteg szín, forma, minta közül választhatunk. Ezen a télen akár merészebbek is lehetünk az átlagosnál, az esős, ködös, szürke napokra érdemes egy-két színes, mintás fazont beszereznünk. Garantáltan a hangulatunk is jobb lesz.

Mielőtt azonban beszabadulnánk a legtinisebb harisnyaboltba, végezzünk egy kis önfelmérést. Sortban, egy szál trikóban álljunk a tükör elé, vegyük szemünkre – szemtől szembe, ne pedig pózolva – a lábunkat, és válaszoljunk a következő két kérdésre: Rövid vagy hosszú? Vékony vagy vastag?
Ha rövid
, akkor kerüljük a túlzottan vastagszövésű márkákat, mert még jobban összenyomják alkatunkat. Jó tudni, ha a láb és lábbeli optikailag nem válik el egymástól, az hosszabb, karcsúbb termetet mutat. Tehát dönthetünk a
minták mellett, de legalább bokától törekedjünk a feltűnésmentes harisnya-cipő átmenetre.

Harisnyakiállítás
A Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeumban 
1036 Budapest , Lajos u. 136-138.
Email»
Tel: (1) 430-1387 
December 31-ig tekinthető meg a Mesélő harisnyák című kiállítás. A kiállítás a harisnya készítését Európa kultúrtörténeti érdekességeihez kapcsoltan dolgozza fel, bemutatva az öltözködési szokások, a divatstílusok és az előállítási technikák kölcsönhatásának tárgyi eredményeit. Végigkövethetjük az igazi „harisnyatörténelmet”, hírességek ruhatárát és a különféle gyártási technikákat.   
Ha hosszú a lábunk, különösen, ha vékony is, akármit megengedhetünk magunknak. Jöhet a citromsárga pillangómintákkal (csak ne ebben induljunk állásinterjúra), vagy a kockás, csíkos, micimackós. Ha ilyen feltűnő darab mellett döntünk, ügyeljünk a többi ruhadarabra! Egyszerre elég egy harsányelem az öltözékben, így tudjuk leginkább kiemelni a harisnyánk extrémitását, egyediségét.
Ha vékony, jöhet a keresztbe csíkos, a halásznadrágok alól kibújó rombuszmintás, a világos tónusú, a szupervastag. Ha pedig azzal kell szembenéznünk, hogy vastag a lábunk, maradjunk a hagyományos színeknél: testszínűnél, barnánál, feketénél. Irányítsuk a figyelmet inkább az arcra, a dekoltázsra, és fedje jótékony homály azt, amit inkább takargatni szeretnénk.


Még több alkalmi harisnyáért kattints a képre!
Alkalomra

Alapszabály, hogy a harisnya éppoly sokat árul el a nőről, mint a táskája vagy az ékszere. Ha estélyre, fogadásra készülődünk, ne csak arra szánjunk időt, hogy a sminkünk, frizuránk rendben legyen, hanem hogy a fiókban több pár alkalmi harisnya is lapuljon. Vásárláskor a leheletvékony, 10-15 denes harisnyát válasszuk, tegyünk a kosarunkba több színt, többféle árnyalatot, hogy az utolsó pillanatban is legyen módunk majd változtatni. Az alkalmi harisnyák terén nem sok újat hoz az idei ősz-tél, maradnak a klasszikus fazonok. A fényes, testszínű, fekete modellek, fémes csillogások, arany- vagy ezüstszálas harisnyák. Ne feledjük, hogy lakkcipőhöz ne vegyünk fel hasonlóan fényes – például lurex – harisnyát.
A combfixek különlegesek és kihívóak. A férfiak esküdni mernének rá, hogy nincs is izgalmasabb látvány, mint a merészen felsliccelt ruha alól kivillanó csipkedíszítés a combon. (Már akinek tökéletes a combja.) A klasszikus harisnya harisnyatartóval rögzíthető, azonban ügyeljünk arra, hogy a szűk szoknyán vagy ruhán ne üssenek át a harisnyatartó vonalai.


Márkák, lelőhelyek:

• Mindent a harisnyáról»

• Diszkont a neten»

• A megbízható német»

• Kedvenc olaszunk»

• Arany asszony»

• Harisnya kismamáknak»

• Harisnya pasiknak» 

A lábra fújt harisnya

Már Magyarországon is kapható az Air Stocking Légharisnya, mely egy olyan spray-t takar, melyet a lábra fújva a harisnyaviselet látszata kelthető, miközben a láb fedetlen maradt. A Légharisnya egy különleges harisnya folyékony púder formájában, mely selyemrészecskéket, UV szűrőt, vízálló, nedvesítő és szilárdító összetevőket tartalmaz. Elég, ha a porlasztmányt szórással felvisszük, tenyerünk segítségével szétkenjük, amitől lábunk szép simává válik és vonzó lesz, s így valódi harisnyát nem kell felvennünk.

Fotók: Calzedonia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top