Öltözködjünk

Mitõl lesz szexis a szeptember?

Idén nem tombolnak a színek az õszi-téli divatban. Visszajött a fekete-fehér kombináció, és reneszánszát éli a szürke. Persze vannak különleges párosítások, meglepõ részletek, ezeknek jártunk utána.

Szexis szeptember – Kattints a képre! Fotó: Oscar de La Renta
Ha végigtekintünk a világtrenden, színek tekintetében viszonylag egységes képet kapunk. Eléggé nyerőnek bizonyul minden tervezőnél a szürke-sárga párosítás, és az örök fehér-fekete, ami most a szürke-fehér, szürke-fekete duóval egészül ki, de az elegáns viseleteknél a szürkét sok helyen az ezüst váltja fel. Ami a vidámabb színeket illeti, főként az erős málnaszín és a királykék jelenik meg, emellett sok tervező használja még mindig a barna különböző árnyalatait.

Nagyvárosi divat a hatvanas évek hangulatában

A legtöbb (divat)diktátort szembetűnően megihlették a hatvanas évek, de van, akinél emellé a reneszánsz puritánsága társul. A tervezők általában az örökérvényűség, az időtlenség mentén dolgoznak.
A tengerentúli divatkreátorok, különösen a New York-iak ruháiban mindig ott lüktet a nagyváros. Ráadásul idén, amikor nagyon trendi a szürke, kapásból a felhőkarcolók, a hat-nyolc sávos utak és a neonfényű irodavilág jutnak eszünkbe. Azt pedig egy-egy tervező maga dönti el, kreációi mennyire válaszolnak a nagyvilág eseményeire, vagy mennyire fordulnak el inkább a jelentől egy nosztalgikus világba.

Oscar de La Renta különösen nőies darabokat kreált
A tengerentúli tervezők titkai

A New York-i Oscar de La Renta különösen nőies, finom és stílusos darabokat kreált az idei őszi-téli szezonra. Elég sok kabát idézi meg a hatvanas éveket: többnyire derékban kötős, bő aljúak, térdig érnek, van belőlük szőrmével díszített és anélküli változat. Feltűnően sok modell visel szoknyát, amelyek szintén bővek és térdig érnek, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon szűkek. Ezek a darabok visszafogott díszítésükkel az igényes és finom megjelenést biztosítják, az estére illők között szép számmal akad tüllből vagy részben tüllből készült kreáció.

A szintén tengerentúli Ralph Lauren kicsit lejjebb engedte a szoknyákat, egészen pontosan lábszárközépig. Ő is előszeretettel használja a szürkét és a barnát és ami nagyon lényeges, hogy vastag övekkel szinte mindenütt hangsúlyozza a derekat. Blézerei testhez állók, a szoknyák is leginkább szűkek. A hatvanas éves nosztalgiája ezeken a darabokon is érződik.

Párizs pazar piperkőcei

Ready-To-Wear – Fotó: Chanel
Párizs egyik legnagyobb divatgyára, a Chanel persze a trend ellenére sem tért el az Haute Couture kollekcióban a tradicionális Chanel-kreációtól: a modellek csupa fagylaltszínű, rózsaszín, lila és málna színű kiskosztümben vonultak fel, de mögöttük azért ott sorakoztak már a többiek is a változatosság kedvéért a szürke, a fekete és a fehér különböző variációiban, a’la Lagerfeld. A frizurák felpolcolva, kis bársonymasnival megtűzve, kesztyű, fekete harisnya, körömcipő… ezek a lányok akár a Beatles egykori ifjú rajongói is lehetnének! A divatház Ready-To-Wear kollekciója kicsit visszafogottabb, legalábbis a nosztalgia szempontjából, mert azért mindenesetre nagyon vagány. A csizmák térd fölött végződnek, s ha feketék, akkor a ruha lesz fehér, ha a ruha fekete, a csizma fehér. Itt is több a szoknya, mint a nadrág, s bár a 60-as évek vonalai itt is megjelennek, összhangban vannak a harmadik évezred világával is, kevés a meleg szín, a ruhák valóban télies, fagyos érzetet keltenek.

A másik nagy francia, Christian Lacroix kevésbé egységes kollekciót adott ki a kezei közül, ezek a darabok általában elegánsabbak, díszítettebbek, színesebbek is, és többféle stílus keveredik bennük, de hatvanas évektől azért ő is hagyta megihletni magát.

Elie Saab tervezőt a húszas évek feminin vonalai ihlették meg. Szexi és nőies
Nálunk kevesen hallottak még Elie Saab-ról, pedig a feminin vonalakat kedvelők körében biztosan nagy sikert aratna a libanoni származású fiatalember, aki sokáig csak a Távol-Keleten aratta a babérokat, ma már azonban olyan hírességek viselik ruháit, mint például Halle Berry. Lágy és gyönyörű színű anyagokkal dolgozik, szexi és nőies, légies és finom darabokat kreál. Idén csodaszép szürkeséget álmodott.

Az extravagáns John Galliano, aki sokakat bizonyára Salvador Dalira emlékeztet, és aki mint tudjuk, a Dior divatház kollekcióiát is tervezi, saját brandjén belül igazi furcsaságokkal rukkolt elő – már megint. Őt leginkább a húszas évek ihlették meg, de többnyire csak a felső részeken, zakókon, pólókon ismerszik ez meg. A modellek méhcsípte, fekete szájjal vonulnak fel s alá, nem ritka az újságfeliratos bő nadrág, a kék-fehér csíkos póló és a tüll zakó kreáció. Ha valaki a Körúton valaki így lejtene végig, vajon hányan gondolnánk őt csinosnak?


Valami új Albionban

London továbbra is konzervatív –a maga módján, a maga fiatalos lendületű, fiatal tervezőivel. Közülük az egyik legismertebb Stella McCartney, aki a Chanelhez hasonlóan, előszeretettel ruházza fel modelljeit térd fölötti csizmával. Nagyon szexis viselet a combig érő garbó egy ilyen hosszú, fekete lábbel. Itt is hangsúlyos a derék, de főleg a comb. A hosszú csizma előnyösen nyújtja az alakot, és egy szűk minivel, bő felsőrésszel laza és izgalmas is egyben. A kollekció nagyon rafinált vonalai a stílusosan nőies öltözködést hangsúlyozzák.

Fotó: Chanel
A másik fiatal, de annál nagyobb hírű tervező Alexander McQueen, aki idei őszi női kollekciójában szinte egy az egyben a hatvanas éveket eleveníti fel, de nem elsőssorban a bőszoknyás vonalat, hanem a szűk, éppen térd alá vagy éppen térd fölé érő aljakat. Találunk persze igazi pörgős szoknyákat ebben a kollekcióban is, de a hangsúly máshol van. A színeket eléggé szabadon használja, s amellett, hogy az elegánsabb darabok általában a fehér és az ezüst kombinációi, a hétköznapi viseletek között egészen pompázatos és vidám árnyalatokat is találunk.

Hogy szexis legyen a szeptember!

A túlságosan hosszú orrú cipők divatja azonban leáldozott, s helyette megjelent a hatvanas évek formáit idéző rövidebb, kecsesebb, de szintén hegyes orrú cipellő. Emellett szükség lesz még széles övekre, helyezzük előtérbe a szoknyát és bátran viseljék a szürkét, feketét, fehéret. Ha pedig túl komornak, vagy túl elegánsnak találják a kombinációt, dobják fel egy kis sárgával vagy királykékkel! Most ez a divat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top