Öltözködjünk

Az örökké szexis ruhadarabunk

Farmer volt. Farmer van. Farmer lesz. Mert örök. S mi örökké hódolunk is neki. Hogy hogyan? Mára unalmassá vált, ha csak nadrágot hordunk belõle. Az igazán izgalmas, ha farmerban megyünk férjhez!





Világsiker született


Egy bizonyos Levi Straussnak, egy bajorországi zsidó család sarjának köszönhetjük a blue jeanst. Amikor Levi édesapja meghalt, úgy gondolta, ideje szerencsét próbálnia, de nem ám az óperenciás tengeren innen! Meg sem állt New Yorkig, ahol unokafivére is dolgozott, beállt hát mellé a rövidáru boltba. De az aranyláz idején neki sem volt maradása és egyenesen Nevadába utazott. Unokafivérétől hamuba sült pogácsa helyett egy szállítmánynyi durva vitorlavásznat kapott útravalóul, ami nem sokkal később legalább annyira szerencsehozónak bizonyult, mint egy aranytojást tojó tyúk.
Levi ugyanis azt tervezte, sátoranyagnak fogja eladni a vásznat, de az aranyásók között arra lett figyelmes, sokkal nagyobb szükségük van strapabíró, erős nadrágokra, amelyek nem kopnak ki néhány letérdelés után, viszont nem is kerülnek túl sokba. Akkoriban a férfinadrágok – nem lévén még műszál- gyapjúból készültek, s bizony nagy luxus volt gyapjúnadrágban csúszni-mászni a folyóparton. Levi azonnal szólt az unokafivérnek, aki pedig hamarost megnyitotta San Franciscóban az első, szabósággal egybekötött farmerboltot. 1873-at írtak akkor.







Egy kis farmer történelem

Az első farmernadrágok viszont még nem kék, hanem vörösesbarna színekben virítottak, s csak néhány évvel később kezdték az indigó árusítását. Innentől kezdve pedig fantasztikusan ível egyre feljebb a jeans népszerűsége, egészen mostanáig, s még innen is tovább. Eleinte ugyan csupán munkaruhának használták – a férfiak -, de aztán a hatvanas években, a hippimozgalmak idején, szinte nem is létezett alternatívája a fiatalok öltözködésének, akár fiúkról, akár lányokról legyen szó. Még a flower power-t, vagyis a virágminták özönét is sikeresen ötvözték a farmerral: bő trapéznadrág és virágos blúzok, karperecek, láncok a nyakban, hosszú lobonc és kész is volt a hippi-outfit.
Aztán lettek farmerszoknyák, hosszúak és rövidek. Kabátok, hosszúak és rövidek, illetve motoros fazonúak. Aztán lettek farmeringek, amelyek szerencsére mára már kimentek a divatból s leginkább csak az amerikai préri farmerjain tudjuk elképzelni. De lettek bikinik is, meg cipők, kalapok, sőt még esküvői ruhát is készítettek már –nem is olyan rég- farmerből. Talán egyedül farmer harisnyanadrágot nem sikerült még gyártani, de azt talán hiába is várnánk.







Márkák bűvöletében

» Az igazi klasszikus Levi’s Strauss

» A vad mai divat

» Farmer, ha elegáns 

» A legismertebb magyar

» Az olasz farmer

» Farmerboltok szerte az országban

Miért szeretjük annyira?


A farmer viseletben az a borzasztó érdekes, hogy ritkán divat, mégis mindig az. Mostanság leginkább a nőies, lenge, finom öltözködés a trendi, a jeans viszont egyszerű és kényelmes. Kevésbé finom és elegáns, de milyen jól is mutat egy-egy szépen hímzett, áttetsző, érzéki blúzzal! Nem is beszélve arról, hányféle fazonban, színben és árnyalatban kapható. Csak a kéknek titulált darabokból létezik az ú.n. darkblue, ami a klasszikus indigókéket fedi, a brush denim, ami egy kicsit kopottas indigókék, az egyenetlen színezésű kőmosott és az igazán világos, mosott hatást keltő koptatott.




A farmer viseletben az a nagyon klassz, hogy pontosan követni tudja a világtrendet és szinte minden formát képes megjeleníteni. Nagyon divatos mostanság a rövid, derékig érő, zakó szabású kabát, meg természetesen a fodros szoknya, ami az idei nyár nagy slágere volt. A farmerboltok polcain szép számmal találunk klasszikusnak számító, félhosszú, elöl vagy hátul sliccelt szoknyát és egészen apró minit is, nem is beszélve a maxiról, kinek-kinek az elképzelése szerint.
Meg az is nagyon klassz a farmerban, hogy bár napjainkban leginkább a szűk fazonú csípőnadrág a menő, mindenki talál az alkatára illő darabot, s aki Woodstockban akarja érezni magát, az bármikor beszerezheti a trapézt. Akinek pedig minden vágya farmerben házasodni, kis utánajárással ugyan, de azt is megteheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top