Öltözködjünk

Áll a bál

Nyakunkon a báli szezon! Most aztán kicsíphetjük magunkat! A bál ruhája egyszeri és megismételhetetlen. Fantáziadús szabásvonalak, merész dekoltázsok és gyönyörû frizurák. Csillogjunk-villogjunk tetõtõl-talpig!





Operába, színházba, fogadásra, hangversenyre, vagy a napjainkban reneszánszukat élő bálokba mindig a legelőkelőbb ruhánkat öltsük magunkra, mely lehet kisestélyi, nagyestélyi, vagy női szmoking. Ha valamilyen báli eseményre kapunk meghívót, azon az alábbi, öltözködésre vonatkozó jelzések szerepelhetnek, melyek vonatkoznak mind a hölgyre, mind az őt kísérő úrra – ebben az esetben megjelenésüknél az összhang dominál.

„White tie” – Amennyiben a férfi frakkot visel fehér mellénnyel, fehér inggel és csokornyakkendővel, valamint fekete lakkcipővel, a hölgynek nagyestélyiben kell megjelennie, hozzáillő, könyökön felül érő fekete kesztyűvel, s az elmaradhatatlan, kötelező jellegű táskával, esetleg kalappal. A nagyestélyi a női ruhatár királynője, éppen ezért nagy odafigyelést igényel a kiválasztása. Fő jellemzője, hogy deréktól lefelé hangsúlyosan bővülő, földig érő tüll alsószoknyával, különleges kelméből készül, szabadon hagyja a vállat, továbbá mély első vagy hátsó dekoltázsú, melyet illik stólával fedni, de ez utóbbit a mulatság közben természetesen levethetjük magunkról. Ruhánk alapszíne lehet sötét vagy világos, klasszikus fekete vagy akár feltűnőbb színű. Törekedjünk arra, hogy világos színű ruhához világosabb cipőt húzzunk, sötéthez értelemszerűen ahhoz illő sötétet.





Kevesen tudják, hogy a bálozó uraknak fekete térdharisnyát illik hordaniuk, kiegészítőként pedig elmaradhatatlan a fehér színű, nem papírból készült zsebkendő. Hölgyek bálba soha nem mennek harisnya nélkül. Amennyiben nincs a meghívón az öltözetre utaló megjegyzés, illedelmes urak akkor is szmokingot öltenek.


„Black tie” – férfi esetében szmokingot jelöl fekete mellénnyel, keményített, egyenes gallérú fehér inggel, fekete csokornyakkendővel, valamint fekete lakkcipővel. Partnere, az elegáns nő kisestélyit, vagy különleges női szmokingot visel. A kisestélyi mindig egyszínű – lehet világos, de ajánlottabb a sötét -, egybeszabott ruhát jelent, akár a Chanel-féle, annyiszor emlegetett kis fekete ruha is számításba jöhet, melynek hossza lábszárközépig érjen, míg a tökéletes alakú hölgyek a lábat szabadabban hagyó, rövidebb változatában is hódíthatnak. A kisestélyit stólával, vagy boleróval egészíthetjük ki, s a koronát az összképre az egyszerű, de mutatós többsoros gyöngy, a csillogó kitűző, a retikül, valamint a magas sarkú körömcipő teszi fel.


Tartsuk szem előtt, hogy inkább öltözködjünk egy fokkal egyszerűbben, mint díszesebben, betartva így a ruházkodás ízléses szabályát. Ne feledjük, hogy a tökéletes megjelenésünknek az ápolt, selymes haj és bőr éppolyan lényeges tartozéka, mint a kifogástalan öltözködés.








Hamupikőke, légy az egyém!
Áll a bál

Ha a rendezvényre invitáló meghívón nem szerepel előírt öltözék, akkor ízlésünk, s a divat szerint válasszuk ki az egyéniségünkkel harmonizáló báli toalettünket.


Idén a csipke, a flitter és a fémes csillogás ismét magára vonja a figyelmet. Estélyi ruhánkra varrjunk tüllt, a kivágottra, mélyen dekoltáltra vegyünk új felsőrészt, vagy tűzdeljük tele gyöngyökkel. Hajunkat tűzzük kontyba, vagy póthajjal dobjuk fel frizuránkat, és irány a bál!


Ha idén ledobjuk magunkról a megszokott feketét, és talpig — vagyis estélyitől a boáig — pirosba bújunk, garantált a siker! Ha ki akarunk tűnni, ajánlott a vérvörös rúzs, merész hajkorona, és valamilyen élénk színű estélyi ruha, melynek anyaga feltétlenül selyem, bársony, szatén, organza vagy taft legyen! Ruhát kísérő táskánk tüllfodros, flitteres, szatén vagy gyöngyös anyagból készüljön.





Ismét fénykorát éli a tökéletesen testreszabott míder, ismertebb nevén a fűző, vászonnal és halcsonttal merevítve, hátán fűzővel vagy cipzárral, melyet bátran felvehetünk báli ruhánk alá, garantáltan átformálja alakunkat. Segítségével karcsúbb derekat és laposabb hasat kölcsönözhetünk, legalábbis a bál idejére…

Az extrémebb divatkedvelők báli megjelenésükben is kitűnnek, különösen, ha aranyban, ezüstben pompáznak. A „metáldivat” esetében azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kelléket és kiegészítőt kombinálunk a ruhával. Szőke nőket gyakran sápaszt az ezüst és az arany is. Barna nőkhöz nagyon jól illenek az arany és bronzos árnyalatok, kortól függ, hogy milyen mennyiségben, de ők már sokkal jobban mutatnak akár egy aranyflitteres blúzban, vagy egy ezüst lurex felsőrészben is.


Bármilyen ruhát is viseljünk a nagy estén, ami minden esetben elengedhetetlen: a csillám használata akár por, akár zselé vagy spray formájában, lényeg, hogy mindenhová jusson! Csillogjunk-villogjunk tetőtől-talpig!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top