Öltözködjünk

Fantasztikus bécsi leárazás

Bevalljuk, kicsit már untuk a magyar üzletek felhozatalát. Hiába van Budapesten több bevásárlóközpont, mindenütt ugyanazt lehet kapni, és ugyanolyan drágán. Ezért Bécsbe utaztunk, hogy ott elégítsük ki vásárlási szenvedélyünket – olcsóbban.





Igazából még a császárvárosig sem kell elmenned. Bécs és a határ közt található Parndorf, a paradicsom. Az egy-kétemeletes, színes házakból épült bevásárló-komplexumban vagy félszáz üzlet várja az eurójuktól megszabadulni vágyókat. Mi is „megkönnyebbültünk”, de annyi szépség van olyan dömping áron, hogy lehetetlen ellenállni.

Parndorf még egy szolgáltatással bír, ami kifejezetten előnyére válik az amúgy sem ellenszenves határ közeli álfalunak. Ott helyben vissza lehet igényelni az áfát (melyet a határon válthatunk euróra), s ez további mintegy 13 %-os kedvezményt jelent az alap 30-80 %-hoz képest. Az itthonról már jól ismert márkákkal találkozhatunk, de valószínűleg nem ugyanabból a nagykerből szállítanak, mert az árukészlet egész más, és – tatatatam – sokkal olcsóbb.

A józan észnek és logikának ellentmond, de igaz: Ausztriában – ahol az emberek sokkal többet keresnek – olcsóbbak a ruhák, és korántsem arról van szó, hogy igénytelenebb márkákkal találkoznánk országszerte. A hazai kereskedőknek nincs sok mentségük.







Kärtner Strasse
És akkor a bemelegítés után jöjjön a nagy falat: Bécs. Két lehetőség van, hogy amit nem tettünk meg Parndorfban, most megtegyük. Vagy a belvárosi Kärtner Strassén intézünk rohamot pénztárcánk ellen vagy az ambivalens érzéseket keltő, ám nosztalgikus Mariahilfer Strassén. Az előbbi sétálóutca, kellemes hangulat jellemzi, bár az üzlet kevesebb. A Kärtner Strassén még nyugtatgathatod a lelkiismereted, hogy te tulajdonképpen csak egy vagy a bécsi városnéző turisták közül, csak épp talán kicsivel több szuvenírt veszel, mint mások.







Mariahilfer Strasse
A Mariahilferen erre semmi lehetőség nincs, mert ez az utca csak a vásárlásról szól. Minden utcában többszáz férőhelyes parkolók gondoskodnak róla, hogy papírzacskóiddal ne kelljen sokat gyalogolnod a fárasztó nap után. Ez két euró ötvenbe kerül óránként, de megéri, mert a kínálat elképesztő nagy, és gyakran ugyanilyen olcsó is. Sajnos konkrét márkákat nem említhetünk név szerint, de annyit mondhatunk, hogy a Mariahilfer 26-30, 41-43 és a 77-80 számú házakba ajánlatos benézni. Miért vagyok ilyen lelkes, mit tudnak azok a ruhák? Semmi különöset, csak mások, mint ami itthon kapható, ez nem elég?!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top