Öltözködjünk

Visszatért a húszas évek divatja

Sok kicsi Greta Garbó csónaknyakú angórapulcsiban. Koktélparti a Vérmezõn, surrognak a bársonyok, taftok, organzák. Bubifrizura ajánlott. Az elsõ világháború utáni idõszakban felgyorsult a nõi emancipáció.

Kattints a képekre a nagyobb méretekhez!










Ezzel egyszerre a sportolás kultusza is erősödött. A női ruháknál fontossá vált a kényelem. Így a korábban általános bokáig érő szoknyahossz jócskán megrövidült.


A húszas évek nőideálja – melyet a svéd filmsztár, Greta Garbo testesített meg – a sportos, fiúsan vékony alkatú, keskeny csípőjű, széles vállú, lapos mellű nő volt. Ekkoriban az öltözködéssel is ehhez az ideálhoz próbáltak közelíteni a nők: rugalmas anyagú trikókombinét hordtak, mely a mellet lelapítva kislányossá tette az alakot.



Fűzőt már nem viseltek. A derék összeszorítására már csak azért sem volt szükség, mert a húszas évek ruháin az övet a derékról a csípővonalra helyezték a divattervezők. A ruhák felsőrésze egyenes vonalú, hosszított fazonú volt, és egyenes vagy csak enyhén bővülő, térd körül végződő szoknyarészben folytatódott. Mivel a lábszárból több látszódott, a harisnyák is fontos szerepet kaptak.






A húszas években a tánc szenvedélye söpört végig a világon. A táncos lokálokban új ritmusra, a dzsessz zenére ropták. Tánc közben a partnerek olyan közel kerültek egymáshoz, hogy a női ruha hátából jóval több látszódott, mint az elejéből. Ezért a divattervezők nagyobb figyelmet fordítottak az estélyi ruhák hátoldalára. A hátsó nyakkivágás mélyebb lett, sokszor egészen csípőig ért, és a díszítő motívumokból is több került hátulra, mint a ruha mellrészére.


 


 





 


E korszakban terjedt el a nők körében a nadrág viselése is. Délutáni programokra, vendégségbe, koktélpartira, lóversenyre szmokingot vettek fel, amely selyemből, taftból vagy bársonyból készült. Hozzá csipkezsabós blúzt hordtak.


Akinek tetszik e divatstílus, hétköznapi és alkalmi öltözékeit is összeállíthatja a húszas évek mintájára. Nappali ruhának vékony dzsörzéből vagy zsorzsettből készült, ejtett derékrészű egyberuhát választhat. Ez előnyös viselet a teltkarcsú hölgyeknek is!


 


 





 


Manapság szintén hódítanak a kétrészes együttesek. Az elöl rövidebb, hátul kissé hosszabb, térd körül végződő szoknyát csípő alá érő, csónaknyakú, háromnegyedes ujjú angórapulcsival társíthatjuk.



 








Esti programokra lenge kelméből, például muszlinból, organzából, sifonból vagy vékony selyemből varrt ruhát viselhetünk.

A
z áttetsző anyagú modellek alá – ha nem dupla rétegűek -, azonos színű, spagetti vállpántos habselyem kombiné ajánlott. A hosszított felsőrészű, egyenes vonalú estélyi ruhákat kecses ívű, magas sarkú alkalmi szandállal társíthatjuk. Táskánk pedig lehet láncos vállpántos, flitteres vagy gyöngyös díszítésű. Ékszerként hosszan lelógó gyöngysort és strasszos, hosszú fülbevalót választhatunk. 










Megjelenésünk persze akkor lesz igazán hódító, ha frizuránk is követi a húszas évek stílusát. Ehhez a lendületes fazonú apród vagy bubi fazon ajánlott, melyet este ruhánkhoz passzoló, széles homlokpánttal díszíthetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top