Öltözködjünk

Nyakravaló – sál, stóla, vállkendõ

Anno hosszú, sötét õszi estéken a nagymamák a kályha mellett üldögélve kötögették unokáiknak a sálakat. Aztán néha az unokák is próbálkoztak az iskolában, a pad alatt a kötõtûkkel a gombolyagokból valami szépet alkotni. Idén – ha nem is saját készítésû –, de pompás sálakra tehetünk szert.







Kattints a képre!
Színkavalkád

Mióta télen is divat a mély dekoltázsú felsőrész és a nem teljesen begombolt blúz, nyakunk jobban ki van téve a fagyos szeleknek és mínusz fokoknak. Hogy a „hidegháborúban” nyerők legyünk, melegen ajánljuk a következőket: szerezzünk be néhány derűs színű, finom anyagú nyakravalót, melyeket felváltva hordhatunk télikabátunkkal vagy enyhébb időben anélkül, pulóver fölött. Az előttünk álló szezonban a bohókás, hippi-stílusú, kötött és a finom eleganciájú selyemsálak egyaránt feltűnnek. A kötött sálak alapvetően két nagy színcsoportba sorolhatók: ezek az élénk tónusok és a visszafogott árnyalatok. Az előbbiek közt gyakoriak a gyümölcsszínek, például a pisztácia- és kivizöld, az eperpiros, a szilvakék és a mandarinszín. E színek időnként szokatlan társításban jelennek meg, így jellemző a narancs-pink vagy a bordó-pink páros. Sőt a hetvenes évek divatját idéző, öt-hat intenzív árnyalatból készített, csíkos sálak is hódítanak. A visszafogott árnyalatok közt említést érdemel a kakaóbarna, a fahéjszín, a bézs, a mályva, a mohazöld, valamint a szürkék és a fekete-fehér színösszeállítás.


Tarka minták







Kattints a képre!
Az egyszínű modellek mellett idén számos mintás sálból választhatunk. A keresztben, illetve hosszában csíkosak egyaránt kedveltek. A csíkozás sűrűsége változó, a keskeny, szinte összemosódó csíkok és az arasznyi széles sávok szintén gyakoriak. A kockák a sáldivatba is betörtek. A kis- és nagy léptékű kockás modellek lehetnek ton-in-ton, továbbá szemet vonzó, kontrasztos színösszeállításúak. Reneszánszukat élik a vidám norvégmintás modellek, s hódítanak a tweedszövetre hasonlító felületű, moppos, illetve halszálkás mintájú sálak. Ugyancsak kedvelt a melírozott felületű sál. Aki saját maga szeretne ilyet kötni, két vagy három, eltérő színű fonalat összefogva, egy szálként kezelve teheti ezt.






Alapanyagok: puha, meleg finomságok


A gépi és kézi kötésű sálak készülhetnek természetes, kevert és műszálas alapanyagból. A természetes szálak közt kedvelt a moher- és az angórafonal, s persze a kályhaként melegítő gyapjú, amely – a korszerű eljárásoknak köszönhetően –, a korábban megszokottól eltérően már nem szúrja bőrünket.






Kattints a képre!

A finom, műszálas változatok pedig újabban szinte tapintásra sem különböznek a természetes alapanyagú modellektől, és viselésük nagyon kellemes. Divat a kézműves jelleg, ezért a géppel kötött sálak sokszor lazább szeműek, és gyakran bordás, illetve lusta kötésmintájúak. A sportos stílus kedvelői idén télen továbbra is felvehetnek puha, poláranyagú sálat.






Díszítések: rojt, pompon, flitter

A hosszú, akár többször is nyakunk köré tekerhető, kötött sálak vége lehet rojtos vagy pomponos. Előfordul, hogy azonos fonalból kötött pulóvert és sálat kínálnak együtt, ahol a pulcsit díszítő norvégminta a sál két végén bordűrként jelenik meg. Az etno stílusú modellek szélét olykor nagy szemű pelenkaöltés szegélyezi. Az alkalmi sálakat kis flitterek díszíthetik.








Kattints a képre!
Sálformák: hosszú csík, óriási négyzet és háromszög

Míg a több méter hosszú, kötött sálakat elsősorban a fiatalos, sportos öltözékekhez ajánljuk, a szövet- és selyemsálakat, illetve kendőket az elegáns kabátokhoz és bundákhoz viselhetjük. Az idei trend szerint télikabátunkat rokon színű, puha tapintású, gyapjú, moher vagy kasmír kelméből varrt sállal társíthatjuk. Divat az egyszínű, továbbá a finoman mintázott, például kockás, csíkos, állatbőrmintás vagy török motívumos selyem- és szövetsál.

A rendkívül mutatós óriás stólák szintén elegáns kiegészítői lehetnek megjelenésünknek. A vékony szövetből vagy selyemből készült modellek felületét gyakran kis szöszök borítják. E négyzet vagy széles téglalap alakú darabokat nemcsak utcán, hanem a kabátot levéve, blézerünk fölött is viselhetjük. A mindig didergők nagy örömére, főként benti viseletként, ismét divatba jöttek a háromszög alakú, laza, lyukacsos mintájú, kötött vagy horgolt vállkendők.
Az ötvenes, illetve hatvanas évek módiját idézik a különféleképpen megkötött fejkendők. Az állnál áttekert, hátul megcsomózott kendőviselethez cica-napszemüveg illik. Az áll alatt megkötött fejkendőhöz pedig a hatvanas évekre „visszapislogó” műszempilla dukál!






Se nem sál, se nem sapka: kapucni!


A fiatalok egyik kedvenc fejfedője a kapucni, mely ma már nemcsak az esőkabátokon és a szabadidőruhákon, hanem az elegáns kabátokon is megjelenik, gyakran prémszegéllyel. Az új télikabátok közt találunk különleges gallérmegoldásúakat is. Az extra széles sálgallér hátul kiszélesedő része kapucniként felhajtható, ezáltal egyszerre helyettesíti a sálat és a fejfedőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top