Öltözködjünk

Nyûhetetlen – pillekönnyû

A farmernadrág eredeti rendeltetésének – munkaruha – megfelelõen erõs, vastag, strapabíró vászonszövetbõl készült. Azonban amióta a farmermodellek fontos divatcikké váltak, alapanyaguk is rendkívül változatos.





Lycrával rugalmasítva 

Az elmúlt évtizedekben a farmernadrág a nők öltözködésének is alapvető darabjává vált. Elsősorban ez az oka annak, hogy a mai női farmerek anyaga sokszor már alig emlékeztet az eredeti nadrágokéra. A rugalmas lycra-szál felfedezése a fehérneműk és a különféle felsőruházati cikkek mellett a farmerek gyártásánál ugyancsak új korszakot hozott. A lycra bármilyen szőtt, valamint kötött technikával készülő textíliához hozzáadható. Attól függően, hogy az adott anyag milyen arányban tartalmazza, lesz kissé vagy nagyon rugalmas a belőle készült ruhanemű. A farmernadrágok anyagába ma már rendkívül gyakran szőnek lycra-szálat, ezáltal a szűk szabású modellek második bőrként simulnak viselőjükre. Az ilyen sztreccsnadrágok nemcsak a férfi szemeknek tetszenek. A nők rendszerint nagyra értékelik azt, hogy a rugalmas modellek sokkal kényelmesebbek, ráadásul élettartamuk is hosszabb a hagyományos változatokénál. Nem térdesednek ki, és jól moshatóak. A férfi és női nadrágok közt is vannak vastag, ám puha, bársonyos tapintású farmeranyagból varrtak, melyek ideálisak a hideg hónapokban.






Kifordítva és más anyaggal kombinálva

Első pillantásra furcsának tűnik, ám jópofa ötlet a kifordított anyagú farmernadrág, melynél az eredeti színoldal került belülre és a fakó oldal kívülre, színoldalnak. A 2001-2002-es őszi-téli kollekciók farmermodelljeit sokszor más anyaggal kombinálták a divattervezők. A nadrágokat bőr-, lakk-, illetve vékonyabb, színes, esetleg tarkamintás vászonbetétek díszítik, elsősorban a derékrésznél és a zsebeknél. A dzsekik ujja, gallérja és derékpántja pedig akár kötött kelméből is készülhet.






Kordbársony

A farmer mellett meg kell említeni a kordbársonyt, mely szintén klasszikusnak számít a strapabíró alapanyagok közt. A mikro-, illetve makrokord bársonyok az idei őszi-téli szezonban sokadik virágkorukat élik. A finoman fénylő kordbársonyok számos színárnyalatban feltűnnek. A fekete mellett igen kedveltek a nyers, a beige, a barna, valamint a lilás és bordós tónusok.





Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a kordbársony alapanyagokat – ahogy a farmereket is – lycra hozzáadásával készítik, ennek köszönhetően a kelme rugalmas lesz. Az ilyen sztreccs-kordbársonyból varrt ruhaneműket nagyon kellemes viselni, mivel szabadabb mozgást engednek. A kordbársonyból készült nadrágok, szoknyák, illetve dzsekik a farmermodellek aktuális szabásvonalait követik. A hideg napokon különösen ideálisak e puha, meleg kordbársony–öltözékek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top