Öltözködjünk

Film, dívák és divat

A film és a divat világa már évtizedekkel ezelõtt is hatott egymásra. Egyes sztárok nevéhez új ruhadarabok elterjedése, illetve új divatstílus teremtése fûzõdik. Az irigyelt és istenített színésznõk frizuráját, öltözködését ma is igyekeznek utánozni rajongóik.

Kattints a képre!
Nadrágos sztárok

Az 1920-as években a nőideál fiússá vált. A kor eszményképét a rövid bubifrizurás, lapos mellű, keskeny csípőjű, hosszú lábú nő testesítette meg. Ekkoriban kezdtek a nők nadrágot viselni. A bő szárú, lágy esésű kelméből varrt modelleket főként sportoláskor, illetve szabadidős programokon hordták. Ám a női nadrágviselés széles körű elterjedéséhez filmsztárokra volt szükség.

Kattints a képre!
Greta Garbo az 1920-as évek vége felé férfias nadrágkosztümben és lapos sarkú cipőben hódított a filmvásznon. Nem sokkal később a porcelán arcú, szívtipró filmcsillag, Marlene Dietrich a Kék Angyal című alkotásban szintén nadrágkosztümöt viselt. A bő szárú, deréknál hajtásokkal bővülő, élvasalt, hajtókás pantallót a sztár után Marlene-nadrágnak keresztelték. Dietrich hozta divatba az úgynevezett gengsztercsíkos nadrágkosztümöt is, amely ma reneszánszát éli.

Az 1940-es években már egyre több amerikai filmsztár – például Katharine Hepburn – hordott nadrágot, hogy ezzel is hirdesse az emancipációt. Magyarországon ekkortájt Karády Katalin képviselte a férfias öltözködési stílust. A mély, búgó hangjáról is híres színésznő szintén gyakran volt látható filmszerepeiben nadrágkosztümben és nagy válltöméses blúzokban, amelyek szélesítették felsőtestét. E ruhadarabok szinte változás nélkül ma ismét divatosak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top