Öltözködjünk

A szmoking egykor és ma

Az eredetileg kizárólag férfiak által viselt szmoking története az 1800-as évek végén kezdõdött. A jellegzetes jegyeit máig megtartó ruhanemû idõvel a nõket is meghódította…

Dohányzókabát

A szmoking Angliából származik. A férfiak már körülbelül 1880 óta hordják e ruhaneműt. Akkoriban az előkelő urak a társaságban elfogyasztott vacsora után általában a dohányzószobába vonultak. Itt a szűk szabású, merev frakkot lecserélték; nadrágjukhoz kényelmesebb „dohányzókabátot” vettek fel. Innen ered a szmoking elnevezés. (A smoking jelentése angolul: dohányzás.)

A klasszikus reverű vagy sálgalléros szmokingot speciális kiegészítőkkel illik viselni: fehér szmokinginggel, melynek keményített gallérja visszahajtott spiccű, fekete, sötétbordó, vagy sötétzöld csokornyakkendővel (a pincérek fehérrel!), spanyolövvel (széles selyemöv), valamint fűzős, fekete bőr- vagy lakkbőrcipővel. Mellény is felvehető az öltözékhez; ez sálgalléros fazonú, fehér pikéből vagy laméból, esetleg mintás szövésű ezüstös selyemből készülhet. Amerikában ma már hagyományos gallérú fehér inggel, sőt – az extravagáns stílust kedvelő sztárok – fekete inggel vagy gallér nélküli fekete pólótrikóval is hordják a szmokingot!

Női szmoking változatok

Kattints a képre!


A női szmoking csak az 1920-as évek közepén jelent meg, mint elegáns, délutáni öltözék. A selyemből, valamint bársonyból varrt modelleket lóversenyre és vendégségbe ajánlották. A nők nyakkendő helyett általában csipkezsabóval viselték szmokingjukat. Néhány évtizeddel később, 1966-ban furcsa módon az újdonság erejével hatott, amikor a fiatal francia divattervező, Yves Saint Laurent férfi szmokingba öltöztette manökenjeit. A kifutón a modellek széles övet, keményített inget és masnira kötött nyakkendőt viseltek a szmokinghoz. A kreációk nagy sikerétől megijedve a párizsi éttermekben rögvest „nadrágtilalmat” rendeltek el a nők számára. Ám a leleményes fiatal nők ekkor szmokingkabátban és selyemharisnyában – nadrág nélkül! – jelentek meg a nyilvános szórakozóhelyeken.

Kattints a képre!
Mai női és férfi modellek

Mára a szmoking az elegáns női ruhatár fontos darabjává vált. A fekete mellett más színekben – például éjkék, mélylila, pink, méregzöld, sötétbarna vagy fehér – is kedvelt. A rever és a nadrág oldalsó csíkja mindig az alapszínnel azonos, fényes szaténból készül! A kabát egy- vagy kétsoros gombolású, erősen karcsúsított vagy egyenes szabású, hossza csípő alatt vagy combközépnél is végződhet. A dekoltázs pedig ovális, sőt sokszög alakú is lehet. A nadrág szűk, egyenes és lengő, bő szárral is divatos. A szmokingkabáthoz ma már választhatunk azonos anyagú szoknyát is!

A férfiaknál – a frakk után – a szmoking számít a második legelegánsabb viseletnek. Az operabálon a frakk mellett a szmoking az elfogadott öltözék. Sokan esküvőjükre is szmokingot öltenek. A klasszikus feketén kívül választhatnak sötétkék vagy más sötét árnyalatú modellt is. Divatosak a brokát reverrel készült változatok is. Koktélpartin, fogadáson pedig fehér, ciklámen vagy vörös szmoking is viselhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top