Öltözködjünk

A fürdõruha története

Már az ókori római mozaikokon szerepeltek kétrészes fürdõruhában ábrázolt alakok. Azonban ez a ruhanemû csak a XIX. század végén terjedt el, amikor divatba jött a szabadban fürdõzés, és egyre többen kezdtek sportolni. <br> Korábban meztelenül fürödtek, többnyire kádban.

Miből lett a fürdőruha?

Egyes, a XIV. század végéről származó írások említenek egy fürdőing nevű viseletet. A múlt század fordulóján, az 1900-as évek elején a női fürdőöltözet anyaga lüszter, vászon, valamint karton volt.

A modelleket sok-sok fodor díszítette. A fürdőruhához fekete fürdőharisnyát is viseltek. A férfiak piros- vagy fekete-fehér keresztcsíkos pamutdresszt hordtak fürdőruhaként.

A női fürdőruha a XX. században sokat változott, mind alapanyagát, mind fazonját tekintve. A kevéssé formatartó anyagok helyett gyapjútrikóból kezdték készíteni

a modelleket, ugyanis ez jobban tartotta

a formáját. Az elmúlt évtizedekben

a legnagyobb változást – a felsőruhákhoz hasonlóan – a fürdőruhák terén is a műszálak megjelenése és széleskörű alkalmazása hozta. A vékony, rendkívül gyorsan száradó, jól kezelhető műszálas anyagok a női és

a férfi fürdőruháknál is főszerepet kaptak. Később a lycra szál alkalmazása pedig különlegesen rugalmassá tette a modelleket.

A fürdőruhák XX. századi divatja követte az aktuális fehérnemű módit.

40-es évek

Az 1940-es évek végén jelent meg az első – a maiakhoz hasonlító – bikini. E híres-hírhedt ruhadarab arról a csendes-óceáni szigetről kapta a nevét, amely 1947-ben egy atomkísérletnek esett áldozatul. Ez az akkoriban rendkívül kihívónak számító fürdőruha Rita Hayworth hollywoodi filmsztár által vált híressé.

50-es évek

Az ötvenes években a mellet magasra nyomó, hegyes formát adó, aránylag sokat takaró melltartó, illetve a csípőnél végződő, combnál nem túlságosan felvágott nadrág hódított. Ilyet viseltek a korszak híres filmsztárjai, így Marilyn Monroe is.

60-as évek

A hatvanas évek közepe és a hetvenes évek közepe közötti időszakban hódított a hippi divat. Bár a lezser blúzok és pólók alatt nem viseltek melltartót a kor fiatal női, a fürdőruha divat ez idő tájt is hozott újdonságokat. Ekkor jelentek meg a vékony szálból horgolt, illetve kötött fürdőruhák. A bikinik felsőrésze rendszerint kis méretű háromszög alakú volt. A sokat takaró alsó csípőnél végződött.

80-as évek

A nyolcvanas években a combnál egyre magasabbra felszabott nadrágok jöttek divatba. A modellek már alig fedték viselőjük testét. A kilencvenes években egyre kedveltebbé vált a félköríves merevítős melltartó. A kilencvenes évek vége felé pedig betört a mellet megemelő push-up melltartó!

2001 nyarán újra itt van a háromszög alakú melltartó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top