Olimpia 2016

Hosszú Katinka az olimpia első triplázója

Hosszú Katinka a riói olimpia első háromszoros olimpiai bajnoka. Az Iron Lady arra is felkészült, ha épp nem úgy jönne ki a lépés, ahogy azt előzetesen tervezték, mert épp nem a legjobb formájában úszik.

Azokra a helyzetekre is felkészült a riói olimpián harmadik aranyát szerző Hosszú Katinka, amikor nem a legjobb formájában úszik, mint tette azt a 200 méter vegyes keddi döntőjében.

“Ez a mai nem volt a legjobb, rengeteg mindent elrontottam. Azért versenyeztem folyamatosan, ha még nem is vagyok a legjobb formában, akkor is én érintsem meg elsőnek a falat” – nyilatkozta az éjszakába nyúló sajtótájékoztatón Hosszú Katinka, aki “gyengébb” szereplése ellenére 2:06.58 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott a 200 méteres vegyesúszásban. “Nagyszerű érzés, úgy jöttem ide, hogy még nem is volt olimpiai érmem, most pedig már három aranyérmem van.”

Hosszú Katinka első olimpiai bajnoki címét 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal nyerte, majd 100 méter háton, minden idők második leggyorsabb úszásával csapott a célba elsőként. A keddi győzelem után pedig ő az első olimpikon, aki Rióban triplázott.

Fotó: Illyés Tibor - MTI
Fotó: Illyés Tibor – MTI

A 27 éves Iron Lady 2000 óta az első női úszó, aki három egyéni aranyérmet nyert, Sydneyben erre a bravúrra a holland Inge de Bruijn volt képes. Hosszú Katinka beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében. A legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre.

A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú Katinka akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik hamarosan vízbe…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top