nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Olimpia 2016
Olimpia 2016: Doppinggyanú miatt változás a magyar kajak-kenu csapatban

Olimpia 2016: Doppinggyanú miatt változás a magyar kajak-kenu csapatban

Két válogatott kajak-kenu versenyző szervezetében lehet tiltott szer, ezért kikerültek az olimpiai csapatból. Helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor indulhat.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Az utolsó pillanatban is változott a riói olimpiára utazó férfi kajak-kenu versenyzők névsora, mert két sportoló esetében egyértelművé vált, hogy doppingoltak.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése alapján két válogatott versenyző produkált három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott és a Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben. 

A versenyzők nevét nem közölték, de annyi tudható, hogy Molnár és Tótka – akik tavaly megnyerték a világbajnokságot 200 méteren – a hazai válogatón kikaptak a Horváth Bence, Szomolányi Máté duótól. A szövetség nem részletezi, hogy őket húzták-e ki a csapatból, de elég nagy az esély.

Kiderült, az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) referencialaboratóriumába, Londonba.

A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt – közölték. A versenyzők ellen az antidopping csoport nem indított eljárást.

A kajakosok közleménye szerint a MACS jelzése alapján a kajak-kenu szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük, és kikerülnek az olimpiai csapatból.

Megosztás Facebookon