Olimpia 2016

Olimpia 2016: Doppinggyanú miatt változás a magyar kajak-kenu csapatban

Két válogatott kajak-kenu versenyző szervezetében lehet tiltott szer, ezért kikerültek az olimpiai csapatból. Helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor indulhat.

Az utolsó pillanatban is változott a riói olimpiára utazó férfi kajak-kenu versenyzők névsora, mert két sportoló esetében egyértelművé vált, hogy doppingoltak.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése alapján két válogatott versenyző produkált három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott és a Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben. 

A versenyzők nevét nem közölték, de annyi tudható, hogy Molnár és Tótka – akik tavaly megnyerték a világbajnokságot 200 méteren – a hazai válogatón kikaptak a Horváth Bence, Szomolányi Máté duótól. A szövetség nem részletezi, hogy őket húzták-e ki a csapatból, de elég nagy az esély.

Kiderült, az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) referencialaboratóriumába, Londonba.

A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt – közölték. A versenyzők ellen az antidopping csoport nem indított eljárást.

A kajakosok közleménye szerint a MACS jelzése alapján a kajak-kenu szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük, és kikerülnek az olimpiai csapatból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top