nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Olimpia 2016
Olimpia, 2016: Itt vannak a magyar csapat legjei

Olimpia, 2016: Itt vannak a magyar csapat legjei

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja összeszedte az érdekességeket a riói 160 fős magyar csapat körül.
Avatar
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Tények, amiket nem tudtál a magyar olimpiai csapatról:

Legfiatalabb: Késely Ajna, a Kőbánya SC úszója csak az olimpia után, szeptember 10-én lesz 15 éves. 

Legidősebb: Imre Géza világbajnok, ötkarikás ezüst- és bronzérmes párbajtőröző decemberben múlt 41 éves.

Legrutinosabb: Mohamed Aida vívó és Gádorfalvi Áron szörföző, mindketten sorozatban a hatodik olimpiájukon vesznek részt, ezzel beérik a rekorder, hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárt.

Legmagasabb: Vámos Márton vízilabdázó és Kővágó Zoltán diszkoszvető, egyaránt 204 centiméterrel.

Legalacsonyabb: Szabó Tünde maratoni futó 154 centi.

Legsúlyosabb: Nagy Péter súlyemelő 157 kiló.

Olimpiai családok

Testvérek: A pekingi aranyérmes Varga Dániel és Dénes már harmadszor szerepel együtt olimpián, míg a szintén a vízilabda-válogatottat erősítő Decker Attila és Ádám a 2013-as világbajnokság után ünnepelne ismét együtt.

Ugyancsak együtt vágynak dobogóra a birkózó Lőrincz testvérek, a Londonban ezüstérmes Tamás és az újonc Viktor. A 200 méteres mellúszás címvédője, Gyurta Dániel és öccse, Gergely második közös olimpiáján vesz részt. A szintén úszó Pulai Bence és Vince édesapja, Pulai Imre a kenupárossal lett aranyérmes Sydney-ben, a két versenyző felkészülését pedig nevelőapjuk, Turi György irányítja. A Verrasztó család élete is az úszás körül forog: Evelyn a negyedik, bátyja, Dávid a második olimpiáján indul. Apjuk, Verrasztó Zoltán ötkarikás ezüst- és bronzérmes, míg édesanyjuk, Gyúró Mónika többszörös magyar bajnok úszó.

Apja, Csipes Ferenc olimpiai sikerét (1988) ismételné meg a kajakozó Csipes Tamara. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) diadalmaskodott. Utóbbi család tagja, Márton Rióban sporttörténelmet írhat, ugyanis először történhet meg, hogy nagyapa és apa után a harmadik nemzedék tagja is aranyérmes lesz.

Háromgenerációs olimpikoncsalád még egy van: az úszó Szilágyi Liliána apja, Szilágyi Zoltán három olimpián járt, nagyapja pedig a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső. A családi éremtermés is bőséges: Liliána nagynénje, Gyarmati Andrea olimpiai második úszó volt, nagybátyja, Hesz Mihály pedig olimpiai aranyérmes kenus. Családilag a legtöbb éremmel a Bogen-Gerevich vívófamília rendelkezik. A nagyapa, Bogen Albert osztrák színekben 1912-ben lett ezüstérmes, lánya, Bogen Erna 1932-ben Magyarországnak szerzett harmadik helyet, férje, Gerevich Aladár pedig hat olimpián tíz érmet nyert. Fiuk, Gerevich Pál a kardcsapat tagjaként volt bronzérmes 1972-ben és 1980-ban.

Megosztás Facebookon