Okosgyógyszer

Mit tegyen egy anya a család egészségért?

Az édesanyák kötelességei igen szerteágazóak még a mai modern családokban is: bár a férfiak egyre több feladatban részt vállalnak, és már nem csupán az anyagi jólét megteremtése a feladatuk, még mindig elsősorban az anyákra hárul többek között a családtagok egészsége feletti őrködés.

Ösztönösen jobban odafigyelnek a nők a családtagok egészségi állapotára és érzékenyebben reagálnak, ha valami rendellenesség üti fel a fejét. Azokat a jeleket is érzékelik, amelyeknek a férfiak gyakran nem is tulajdonítanak fontosságot: egy köhintés, egy tüsszentés, egy kicsivel halványabb arcszín vagy a lanyhult aktivitás mind-mind vészjelzés az anyáknak. Helyesen is teszik, ha komolyan veszik ezeket a jelzéseket annak érdekében, hogy időben elejét tudják venni a nagyobb bajnak.

A gyerekek, főleg a kisebbek egészen kitűnően tudják elrejteni, ha valami betegségük van, és nehezebben is adják tudtukra a környezetüknek a problémáikat. A felnőtt férfiak hajlamosak bagatellizálni az egészségüket érintő kérdéseket, és hiúságból, idő hiánya miatt nem foglalkoznak velük. Ezért az anya felelőssége elsősorban abban jelentős, hogy felismerje és azonosítsa, ha baj van a családban. De mit tehet az édesanya, ha felkészült szeretne lenni az “orvoslásban”?

Partnerségben a szakemberrel

A mai orvostudomány hatalmas lépésekkel fejlődik és ezen belül különösen gyors a gyógyszerek innovációja. Ezeket fejben tartani, naprakész tudással rendelkezni az új terápiák és készítmények terén szinte lehetetlen, főleg annak, akinek ez nem szakterülete. Ugyanakkor nélkülözhetetlen, hogy mégis jól tudjunk választani a rendelkezésre álló lehetőségek közül, ha gyógykezelésről van szó. Még egy családanyától sem várható el, hogy ismerje az új készítményeket és a legmodernebb terápiákat, viszont arra ehetősége van, hogy új szemlélettel közelítsen a kérdéshez.

Mit tegyen egy anya a család egészségért?

A hagyományos felfogás szerint ugyanis az anya, hogyha betegséget vélt felfedezni, két dogot tehetett: a régi praktikákkal otthon kezdte kúrálni a rászoruló családtagot, vagy pedig átadta a gyógyítást az orvosnak, akinek döntései és előírásai rendszerint minden vitán felül álltak. Egy modern anya ma is kezelheti otthon a gyermekét, ha valóban jó házi módszereket ismer erre, de az orvoshoz már másként viszonyul: számára a doktor gyógyító partner, akivel konzultál, akitől információt gyűjt, és akivel közös megállapodás alapján végzik el a kúrát.

Azért van erre szükség, mert jóval tágabb ma már a gyógyítási lehetőségek köre: az új okosgyógyszerekkel, innovatív készítményekkel és kúrákkal személyre szabható terápia állapítható meg. Ám ez csak akkor valósulhat meg, ha megfelelő és intenzív az információcsere a beteg és az orvos között.

Családi egészség menedzser

A modern anyák egyfajta egészség menedzserek, akik nem azt tudják, hogy milyen betegségben szerved a gyermekük, hanem azt, hogy hova forduljanak segítségért és hogyan szerezzék meg a szakembertől, vagy más forrásokból.
Megismerve a naprakész információkat a lehetséges terápiákról aktívan részt vállalnak annak kiválasztásában és végrehajtásában. Folyamatos önképzést is jelent tehát az, ha valaki felelősen akar gondoskodni a családja egészségéről. Ebben az önfejlesztésben kell kérni az orvosok segítségét, de az interneten is számos forrásból – például az okosgyogyszer.hu oldalról – tájékozódhatnak az édesanyák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top