Okosgyógyszer

Jönnek a téli hónapok – így gondoskodj a D-vitamin pótlásról

A D-vitamin nem egy újonnan felfedezett, gyorsan elévülő csodaszer, amit marketingkampányok hívószavaként duruzsolnak a reklámok a füleinkbe. Ez az anyag létfontosságú a szervezet számára, de sajnos amilyen fontos, olyan kevéssé figyelünk rá: a felnőtt lakosság 95 százaléka ugyanis D-vitamin hiányban szenved hazánkban. Különösen aktuális a kérdéssel foglalkozni most, amikor jönnek a sötét téli hónapok, és a szerveztünk nem kaphatja meg a szükséges pótlást természetes forrásból. Lássuk tehát, miért van szükségünk D-vitaminra, és hogyan szerezhetjük be!

A D-vitamin a Nap ajándéka, ugyanis ezt az anyagot (ami valójában nem is vitamin, hanem sokkal inkább egy szteroid-szerű hormon) a Napból érkező ultraibolya sugarak hatására termelik az ember bőrében található elővitaminok. Az elővitaminokból képződött különböző D-vitaminokat (D2 és D3 vitamin) aztán a máj olyan vegyületekké alakítja, amelyek mintegy 200 gén működésében vesznek részt, és emellett jelentős szerepet játszanak a szervezet immunfolyamatainak fenntartásában, a gyulladásos betegségek megelőzésében is – például sokkal kevesebb az influenzás és légúti megbetegedés azok között, akiknek a szervezetében elegendő D-vitamin található. A legközismertebb feladata azonban a csontok egészségének megőrzése: a D-vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását ezen keresztül a csontképződést.

Nélkülözhetetlen a felnőtteknek és gyerekeknek is

Hogy mennyire fontos ez az anyag a szervezetnek, jól mutatják a hiányában fellépő súlyos betegségek: D-vitamin nélkül a csontok ellágyulnak, elgörbülnek, növekedésük elmarad, és kialakul a gyermekeknél az Angol-kór néven ismert tünet együttes. Ennek jellemzője a láb és kéz, a koponya, a gerinc, a medence vagy a mellkas torzulása, de olyan melléktünetek is jelentkezhetnek, mint az ekcéma, gyomor- és bélhurut vagy a pajzsmirigy duzzadása. Ezen túl a fogazat is kárát látja a kalcium hiányának, de súlyos gégegörcs vagy akár epilepszia is kialakulhat emiatt.
A legújabb kutatások azt is meg állapították, hogy mind a D-vitamin hiánya, mind pedig az ennek következtében kialakuló provitamin túlsúly növeli a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, valamint gyorsítja az öregedési folyamatokat is. Ugyanakkor nem csak a hiánya, de a túladagolása is veszélyes (ez azonban csak mesterséges úton lehetséges). Mivel ez az anyag zsírban oldódik és így hosszú távon elraktározódik a szervezetben, előfordulhat, hogy egy rosszul adagolt, mesterséges D-vitamin pótlás során mérgezés alakul ki, ami gyengeséggel, levertséggel és hányingerrel jár. Ilyen esetben a körmök alatt, a szemben és a bőrön sárgás lerakódások keletkeznek, a gyermekeknél pedig akár le is lassulhat a növekedés.

Ennyi D-vitaminra van szükséged naponta

Nagyon fontos tehát hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk. Jó időben fél óra napozással is begyűjthetjük a szükséges napi mennyiséget, a téli, borús időszakban azonban erre nincs lehetőség, és más táplálékok vagy vitaminkészítmények útján kell feltöltenünk a D-vitamin készleteinket. Ősztől tavaszig, november és április között az orvosok szerint hazánkban gyakorlatilag mindenkinek szednie kellene D-vitamint, hogy egészséges maradjon. Egy felnőttnek például napi 1500-2000 Nemzetközi Egység (NE) bevitelét javasolják, gyermekeknél pedig a következő az ajánlott mennyiség életkoronként: 2 hetes és 1 éves kor között 400-1000 NE/nap, 1-18 év között pedig 500-1000 NE/nap. A szakértők külön hangsúlyozzák, hogy a szoptatós édesanyáknak nagy gondot kell fordítani a megfelelő D-vitamin pótlásra, ahhoz, hogy a magzatuk és ők is egészségesek maradjanak, és a fejlődő kicsi csontjai megfelelően növekedhessenek. (A kismamáknak ajánlott mennyiség 1500-2000 NE naponta.)

Jönnek a téli hónapok – így gondoskodj a D-vitamin pótlásról

Természetes D-vitamin források

Azonban nem csak a Napból és vitaminkészítményekből, hanem más, természetes forrásból is hozzájuthatunk ehhez a létfontosságú vitaminhoz. A legfőbb D-vitamin forrásként szolgáló táplálékok a következők: a tőkehal- vagy csuka máj, a tojás és a különféle tejtermékek. De télen ezek a források sem tudják maradéktalanul biztosítani a szervezet igényeit: tojásból például naponta 20 darabot kellene megennünk ahhoz, hogy a szükséges D-vitamin-mennyiséget pótoljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top