Okosgyógyszer

8 tanács az egészségre neveléshez

Édesanyaként nagyrészt a te válladat nyomja a felelősség, hogy egészséges életmódra neveld a gyerekeid. Ha egy kicsit szervezett vagy és modern szemlélettel állsz a kérdéshez, ez nem is olyan nehéz dolog. Íme, néhány tipp, amivel a jó irányba terelgetheted az utódokat.

Az okos ember hallgat a jó szóra, a gyerek viszont a példából tanul. Hiába papolsz neki bármit is, ha azt látja, te magad nem úgy cselekszel. Viszont hamar megtanulja a jót különösebb instruálás nélkül is, ha van kitől azt ellesni. Egyszóval ha egészséges gyermekeket szeretnél, élj magad is egészségesen!

1. Étkezzetek közösen naponta legalább egyszer
Legalább biztos lehetsz benne, hogy naponta egyszer egészséges és rendes ételt eszik. Ügyelj rá, hogy ezek az étkezések nyugodtak, kedélyesek legyenek, ahol a család minden tagja szót kaphat és ahol megbeszélhettek bármit. Változatos és egészséges ételeket tegyél ilyenkor az asztalra, szoktasd hozzá a gyerekeid, hogy ilyen a normális, jó étkezés. Később felnőttként a saját családját etetve is erre lesz majd igénye. Fontos, hogy ne csak az asztalnál, de az előkészületekben is együtt legyetek, közösen főzzetek, és alkalma legyen ellesni az egészséges étrendek és azok elkészítésének trükkjeit.

8 tanács az egészségre neveléshez

2. Mozgasd meg a gyerekeket
Rendszeresen szervezz szabadtéri programot, legyen az kirándulás, városi sétálgatás, nagyobb kerékpártúra, vagy csak épp a rendszeres bevásárló körút, amit gyalog ejtetek meg. Ha lehet, válasszatok közösen egy sportágat is, aminek edzéseire hetente egy két alkalommal lejár. A mozgás és a sport nélkülözhetetlen az egészséges szellemi és testi fejlődéshez, ezért szerettesd meg a gyerekeiddel úgy, hogy te magad is sportolsz, mozogsz, jó példát mutatsz.

3. Kapcsold ki a gépeket
Ne bízd a gyereknevelést a számítógépre és a televízióra.  Ezeknek a tevékenységeknek persze vannak hasznos, építő vonatkozásai is, de egy gyerek nem tud mértéket tartani a képernyő előtt. A legjobb, ha nem engeded rászokni és gondoskodsz arról, hogy a szabadidejét egyéb dolgokkal töltse ki. Tartsd szóval például! Beszélgessetek, és ahelyett, hogy a gép mellé ülteted, amikor neked valami dolgod van, inkább vond be őt a te feladataidba, házi munkákba. Ezzel legalább három legyet ütsz egy csapásra: a gyerek nem mered üveges tekintettel egy képernyőre, beletanul azokba a feladatokba, amit felnőttként neki is el kell majd végezni, és szorosabbra fűzhetitek a kapcsolatotokat a beszélgetések során. Persze az IT technológia ismerete ma már alapkövetelmény, ezért tanítsd meg a gyereket, hogy mire használható a számítógép, okos telefon, televízió de szabj világos kereteket annak, hogy mikor és mennyit használhatók ezek otthon. Te se szegd meg ezeket a szabályokat!

4. Adj bíztatást, megerősítést
Ha valami jót tesz a gyerek, ami beleillik az egészséges életmód fogalmába, vedd észre és dicsérd meg. Sok kicsi pozitív visszajelzést adj: simogatás, mosoly, egy két jó szó formájában. Ezzel elegendő is jutalmazni. Ugyanakkor, ha nem teszi amit mondasz, ne csinálj belőle bűnöst és ne kárhoztasd. Mutass jó példát, mutasd meg és magyarázd el a dolgokat, így fog tanulni.

5. Adj nekik hatáskört, felelősségvállalási lehetőséget.
Az legjobb motiváció és tanulási lehetőség, ha önálló feladatot kaphat a gyermek. Például ha van kisebb testvére, akkor anyu instrukcióit követve rakja neki össze az uzsonnás csomagot. Egy idő után ez lehet rendszeres feladat. De lehet a gyerek reszortja pl. az is, hogy ő válogatja ki a piacon a közös bevásárláskor az egészséges zöldségeket. Ha játékosan tudjátok megoldani ezt a feladatot és nem kényszerítően tolod rá a gyerekre, akkor automatikusan beletanul abba, mik az egészséges étkezés alapanyagai, kritériumai. A lényeg, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban legyen egy kis terület az övé, ahol ő a főnök.

5. Ne jutalmazz soha étellel
Ha egy jó iskolai jegyért gyorséttermi élvezeteket ajándékozol, ha egy szépen felmondott leckéért nyalókát, csokit osztogatsz, akkor felnőve a gyerek maga is ilyennel jutalmazza majd magát, és bánatában is ez lesz az egyik örömforrása.

6. Adj lehetőséget, hogy jó és rossz példával is találkozzon
Ne zárd el az élet kellemetlenségei elől, sőt ha lehet, vidd el például kórházi látogatásra magaddal, és tanítgasd meg neki egyfelől az emberséget, amit tanúsítani kell az elesettek irányába, másfelől lássa meg azt is, milyen következményei vannak annak, ha valaki nem él egészségesen. Ilyen “egészségügyi oktatáshoz” jó szemléltetőanyagokat az interneten is találni. Az okosgyogyszer.hu oldalon például több tanulságos betegtörténet is olvasható.

7. Hagyd a profikat is dolgozni
Az iskolában tanultakat kérdezd vissza a gyerekedtől és bizonyosodj meg róla, hogy az elméleti leckéket is megtanulja az egészség témáról. Nem jó dolog, ha mindig találsz valami kivetnivalót a tananyagban és folytonos kritikával, bírálataiddal kételkedést és bizalmatlanságot ültetsz el a gyerekben az iskola és a tanárok szavahihetőségére nézve. Ha úgy látod, badarságokat tanítanak a gyereknek, vidd egy jobb iskolába, vagy keress rá alkalmat – és ez ne a közös tanulás legyen! – amikor az iskolai tananyag mondandóját kiegészítve és nem azzal szembehelyezkedve beszélsz az gyerekednek az egészséges életmód témájáról.

8. Mutass példát a gyógyításban is
Az egészségre nevelés nem merülhet ki abban, hogy megmutatod, hogyan kell megelőzni a betegségeket a helyes életmóddal. Akarva-akaratlanul időnként felüti a fejét a betegség minden családban, és ilyenkor nem mindegy, hogy állsz hozzá a helyzet megoldásához. Hibás szemlélet az, hogy minden bajt házi módszerekkel, régi praktikákkal szeretnél gyógyítani, főleg, ha te magad nem egészségügyi szakember. Vannak természetesen egyszerűen, otthon kezelhető kisebb megbetegedések is, de végső soron a betegségek felismerése és gyógyítása egy nagyon nagy tudást igénylő szakma, amit okos ember a profikra bíz. Másfelől az sem igazán jó, ha minden tüsszentéshez azonnal mentőt hívunk. A helyes és modern szemlélet, amit az orvosok is támogatnak az, hogy ha anyaként különbséget tudsz tenni azon helyzetek között, amik orvosért kiáltanak és amiket magad is meg tudsz oldani. Ehhez pedig tájékozottság szükséges. A példamutatás tehát azt jelenti, hogy ha megbetegszik valaki a családban, nem a magad feje után kezdesz gyógyítani, hanem előbb igyekszel megtudni minden információt, kideríteni, mi is lehet a gond, és ezután dönteni arról, hogy orvosnál van a helye a gyerekednek, vagy te is kézben tudod tartani az ügyét. Ha doktorhoz kell mennetek, ott is fontos, hogy próbáld meg a lehető legtöbbet megtudni a betegségről, annak ápolásáról, és ne passzívan elfogadd az előírt terápiát, hanem konzultálva a szakemberrel közösen állapodjatok meg felőle. Beszéljétek meg, melyek lehetnek például a szóba jöhető legjobb lehetőségek a kezelést illetően? Vannak-e olyan gyógyszerek,amelyek mostanában jelentek meg és ennél fogva valószínűleg hatékonyabbak, jobbak? Ha így állsz hozzá a családban felmerülő betegségekhez, akkor a gyermeked is ezt a mintát fogja majd követni, és felelősen, jól tud majd ő is dönteni, ha felnőve hasonló helyzetbe kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top