Nyereményjátékok

Minden, amit a vízszigetelésről tudni érdemes (X)

A pincék, fürdőszobák, zuhanyzók és erkélyek, vagyis a nagy vízterheléssel rendelkező helyiségek falainak, aljzatainak szigetelésekor a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása az egyik legfontosabb szempont. A hazai piacon rendkívül nagy a választék kenhető vízszigetelésekből, ezért érdemes tisztában lenni a termékek technológiai jellemzőivel, hogy az épületszerkezet műszaki állapota tartósan kifogástalan maradjon.

A víz életünk meghatározó eleme, épületeinket viszont óvni kell tőle. Ha nem védekezünk ellene, sok helyen sokféle kárt tud okozni. Ha a falba vagy a padlóba szivárog, az penészedéshez vezethet, ha a pincébe jut, tönkreteheti az ott tárolt értékeinket, ha a terasznál vagy az erkélyen befolyik a résekbe, a burkolat felfagyhat, és komoly sérülések keletkezhetnek az épületek egyéb szerkezeti elemeiben is.


A szigetelőanyag kiválasztásának alapkérdései, hogy hová, milyen nedvesség-igénybevételre és milyen rétegrenddel tervezzük a vízszigetelést, amelynek hiányában a teljes falszerkezet átnedvesedhet, és romolhat hőszigetelő képessége. Nem megfelelő vízszigetelő anyag alkalmazásakor a kültéri burkolat kifagy, felrepedezik, erkélyek esetében pedig az acélszerkezetek korrodálódhatnak. Figyelni kell arra is, hogy más módszereket kell alkalmazni a vizes helyiségeknél, a teraszoknál, a talajon fekvő beltéri aljzatoknál, és mást a lábazat burkolása és vízszigetelése során.


Azokban a helyiségekben, ahol üzemi vagy használati vízzel terhelt felületek találhatók, vízszigetelő réteg beépítése szükséges. A Lasselsberger-Knauf Kft. által forgalmazott cement- és diszperziós kötésű, kenhető bevonatszigetelések fürdőszobák, zuhanyzók, erkélyek, teraszok és medencék hidegburkolata alatt is alkalmazhatók. A széles felhasználási kör mellett ezeknek az anyagoknak számos előnyük van: bonyolult geometriájú felületekre is felhordhatók, jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, és könnyű kezelni őket.


Ahhoz, hogy a teljes hidegburkolati rétegrend egységes minőségben készüljön el, néhány előírást be kell tartani. Ilyen például, hogy a hézagmentesség és a folytonosság érdekében a kenhető vízszigetelést minimum két egymásra merőleges rétegben kell felvinni a szigetelés aljzatára. Lényeges az is, hogy azokon a szerkezeti részeken, ahol mozgási igénybevétel jelentkezik, illetve a szigetelőanyag vastagsága elvékonyodhat (sarkok, élek, csőáttörés), kiegészítő elemek beépítése szükséges (pl. hajlaterősítő szalag, mandzsetta). Fontos továbbá, hogy a bevonatszigetelésre rendszerazonos ragasztó kerüljön. Végezetül pedig a zuhanyzók burkolatának lejtését minimum 2%-osra kell tervezni a padlóösszefolyó irányába, de a teraszok és erkélyek esetében is 2%-os burkolatlejtéssel érdemes számolni.


A fenti szempontok áttanulmányozása után érdemes csoportosítva áttekinteni, hogy az LB-Knauf milyen beltéri és kültéri vízszigetelő termékeket kínál.

Beltérben

·         Használati víz ellen (pl.: fürdőszobák, zuhanyzók) bevonatszigetelés vagy kontaktpadló-szerkezet építéséhez: Aquastop, Aquastop FlexM, Aquastop Flex, Aquastop Plus

·         Üzemi víz ellen (pl.: üzemi konyha) bevonatszigetelés vagy kontaktpadló-szerkezet építéséhez: Aquastop Flex

·         Padlófűtéses, falfűtéses fürdőszobában: Aquastop Flex M, Aquastop Flex

·         Gipszkarton falakra: diszperziós kötőanyagú vízszigetelést alkalmazunk (Aquastop Plus), melyre flexibilis ragasztóval ragasztjuk fel a burkolatot; vagy Tiefengrund mélyalapozóval előkezeljük az alapfelületet, majd Aquastoppal vagy Aquastop Flexszel vízszigetelünk.

·          Pincék belső oldali, talajnedvesség elleni szigetelésére: Aquastop


 

Kültérben

 

·         Kis hőingadozású és kevéssé nedves helyek hidegburkolata alá: Aquastop Flex M, Aquastop Flex

·         Nagy hőingadozású, fokozott vízterhelésű terasz- vagy erkélyburkolat alá: Aquastop Flex

·         Épületek vagy kerítések lábazatain: Aquastop Flex M, Aquastop Flex

·         Medencék vízszigeteléséhez: Aquastop Flex

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top