Nyereményjátékok

Mikortól adhatok a lányom kezébe epilátort?

Tinédzser voltam, nagyjából 16 éves lehettem, amikor megkaptam életem első epilátorát. Bevallom, kicsit megijedtem, nem akartam, hogy fájjon, meg amúgy is kényelmesebb a borotva, gondoltam akkor. Azóta eltelt 25 év, és nem is tudom elképzelni magam az epilátorom nélkül.


A születésnapomra kaptam az első epilátoromat a nagymamámtól, aki úgy gondolta, most már felnőtt nő vagyok, tessék rendesen szőrteleníteni. Addig eszembe sem jutott, de ha már ott volt, muszáj volt kipróbálnom. Hetekig szemeztem vele, mire végre elővettem a dobozból, és ki mertem próbálni a lábamon. És valóban kiderült, hogy egyáltalán nem vészes a fájdalom – pár alkalom után meg sem kottyant.

Megkérdeztem dr. Tamási Béla bőrgyógyász szakorvost, hogy például van-e alsó korhatára az epilátorhasználatnak: „Az epilátor gyakorlatilag egy automatizált csipesz: kihúzza a szőrt a szőrtüszőből, semmi több. Tehát a kérdést úgy is fel lehetne tenni, mikortól szabad a kislány kezébe csipeszt adni, a válasz pedig szerintem egyértelmű: nincs alsó vagy felső korhatár. Egyébként nem az epilálás a legrizikósabb szőrtelenítési eljárás: egy 2014-es vizsgálatban az intim szőrtelenítés mellékhatásait vizsgálták, és a mellékhatások 90%-át a pengés kézi borotva okozta, második helyen a szőrtelenítő krémek álltak.”

Van néhány szabály, amit érdemes betartani epilálás közben. „Száraz epiláláshoz a bőrnek tisztának és száraznak kell lennie, tehát előtte mosakodás javasolt, ami egyébként a bőrt és a szőrszálakat is felpuhítja. Az epilátort derékszögben kell tartani a bőr felszínére, és a szőr növekedési irányával ellentétesen kell mozgatni, így a leghatékonyabb” – mondja dr. Tamási Béla.


Az epilálás utáni bőrápolásról azt mondja a bőrgyógyász szakértő, hogy egy közönséges, lehetőleg illatanyagmentes testápoló megteszi, vagy akár patikában kapható hűsítő-gyulladáscsökkentő krém is. Nagyon fontos, ha a kezelendő területen bármi jele van bőrgyulladásnak vagy fertőzésnek (pl. szemölcs), nem szabad epilálni, mert előbbit tovább ronthatjuk az irritációval, utóbbit pedig tovább lehet terjeszteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top