nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Nyereményjátékok
Fehér fogak, friss lehelet – a rágózás önbizalmat ad!

Fehér fogak, friss lehelet – a rágózás önbizalmat ad!

Mindannyian ösztönösen, tapasztalatból tudjuk, hogy bármilyen kapcsolatteremtés során az első benyomás rendkívül fontos, sőt meghatározó. Több kutatás is bizonyítja, hogy másodpercek alatt eldőlhet, hogy mit gondolunk egy másik emberről, és mivel ez nem tudatos folyamat, az összbenyomást az összes érzékszervünk által közvetített információkból rakjuk össze. A fogak, a mosoly látványa és a lehelet fontos részei az első benyomásnak, éppen ezért érdemes tenni azért, hogy emiatt ne kelljen aggódnunk, amikor új ismerőssel találkozunk. A pozitív összbenyomás megteremtésében segítségünkre lehet a cukormentes rágógumi is.
Avatar
Orbit
f Ajánlom
Fehér fogak, friss lehelet - a rágózás önbizalmat ad!
Fehér fogak, friss lehelet - a rágózás önbizalmat ad!

A száj és a fogak normál ápoltsága mellett nem kell különösebben aggódnunk, de a lehelet ügyében érdemes néhány dolgot megfontolni – tanácsolja Dr. Balsai Tamás, fogszakorvos. – Az étkezés során és után a szájban felszaporodó baktériumok, és maga az elfogyasztott étel is kellemetlenné teheti a leheletet egy időre, ami ugyan normális jelenség, mégis okozhat problémákat.

Fontos megbeszélésre, állásinterjúra, randevúra készülve csökkentheti a magabiztosságot az a tudat, hogy az elfogyasztott étel érezhető, és sok esetben nincs lehetőség fogat mosni sem. A megoldás ilyenkor a cukormentes, mentolos rágógumi fogyasztása lehet több okból is: a rágó illata már önmagában közömbösíti a kellemetlen szagokat, de ami még fontosabb, hogy a fokozott nyálképződés miatt a baktériumok száma is csökken, mivel a nyál “átmossa” a szájüreget – teszi hozzá a szakember.

Ez egyébként a fogak fehérségének megtartását is segíti, mivel az ételekben és italokban lévő festékanyagok megfestik a fogakat, és ezt szintén a nyál védő hatása tudja bizonyos mértékig közömbösíteni. Vagyis a legjobb, ha mindig van nálunk egy csomag cukormentes rágógumi, és étkezések után fogyasztunk belőle; ezzel biztosíthatjuk fogaink védelmét, és nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy a leheletünk mások számára kellemetlen lesz. Továbbá a rágózás a stresszes helyzetek leküzdésében is segít (állásinterjú, randi), hisz a hatására fokozódó nyáltermelés, beindítja az emésztési reakciót, ami csökkenti a stressz gyomorra gyakorolt káros hatását. Emellett a rágóizom folyamatos működtetése is stressz csökkentő hatással bír.

Fehér fogak, friss lehelet - a rágózás önbizalmat ad!

“Nagyon fontos, hogy mindenképp cukormentes fajtát válasszunk a cukros rágógumik helyett, fogorvosi szemmel nézve ugyanis a cukros rágóguminál nincs rosszabb. Ezek a termékek nemhogy nem közömbösítik az étkezések révén bevitt szénhidrátok károsító hatását, hanem erőteljesen fokozzák azt; gyakorlatilag az összes fogunkat hosszú időn keresztül édes nyálban fürdetik. Természetesen, a rágózás is csak akkor van jó hatással a szervezetünkre, ha megfelelő mértéket tartunk, az étkezések után vagy más apropóból maximum 15-20 percet ajánlott rágózni, napi 4-5 alkalommal. Az egészséges rágózás szabálya tehát ez: gyakrabban de kevesebb ideig.” – mondta el Dr. Balsai Tamás fogszakorvos.

Ha a kellemetlen leheletet nem csupán időszakosan, étkezésekhez kötődően fordul elő, hanem folyamatosan érezzük, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz, mert ez a fogágy-betegség egyik fő tünete is lehet. A paradontális betegségek szintén bakteriális jellegűek, így a szájszag oka is lehet ugyanez a jelenség. Ha a betegség már kialakult, mindenképpen orvosi kezelésre van szükség! Hogy ezt elkerüljük, nem kell mást tennünk, mint rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre járni és a cukormentes rágógumit fogyasztani – ez segíti a fogak védelmét, fehérségük megőrzését és így a magabiztos mosoly megtartását is.

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

Fehér fogak, friss lehelet - a rágózás önbizalmat ad!
Megosztás Facebookon