Nyereményjátékok

Az anyagcsere folyamatok hatása egészségünkre

A testmozgás nem csak fizikai állóképességet nyújt, nem csak erőssé, és energikussá tesz, hanem vidámak és kiegyensúlyozottak leszünk tőle. Mindez annak köszönhető, hogy a sport élénkíti az anyagcsere folyamatokat. Mi az összefüggés? Mi is pontosan az anyagcsere?

Az anyagcsere folyamatok hatása egészségünkreAnyagcsere folyamatok egyensúlya
A szervezetünk működéséhez szükséges energiát a környeztünkben megtalálható tápanyagok bevitelével biztosítjuk. Ezeket az anyagokat a szervezet kémiai reakciók sorozatán keresztül energiává alakítja, és alkalmassá teszi a felszívódásra. Az így keletkező energia működteti a szervezet élethez szükséges alapfunkciót, mint a keringés, légzés, vagy a gondolkodás. Az anyagcserét két folyamatra lehet szétválasztani. Az első fázis (lebontó folyamatok) a bevitt szénhidrátok, fehérjék, és zsírok bonyolult kémiai reakciók során történő lebontása. Az építő folyamatok során a felszabadult energia segítségével összetett makromolekulák, fehérjék, nukleinsavak képződnek.

Szervezetünk pedig, mint egy tökéletes gépezet szabályozza ezeket a folyamatokat, alkalmazkodik a változásokhoz, és bizonyos határig kompenzálja az egyensúly esetleges felbomlását. Az úgynevezett metabolikus (lebontó) és az anabolikus (építő) építő  folyamatok egyensúlya az egészség egyik alapvető feltétele.

Mindenki emlékszik, hogy gyerekkorunkban szinte bármennyit tudtunk enni minden következmény nélkül. Azonban a kor előrehaladtával, kb. a húszas éveink közepétől az anyagcsere folyamatok lassulnak, egyre inkább az építő folyamtok kezdenek dominálni.

Korábbi testsúlyunk megőrzéséhez egyre kevesebb energia bevitele, vagy több energia felhasználása szükséges. Amennyiben nem kompenzáljuk mindezt rendszeres testmozgással, és a megfelelő étrend megválasztásával testünkön hamarosan jelentkezni fognak a tünetek.

Az anyagcsere folyamatok hatása egészségünkre


Testmozgás és étrend

Az aktív rendszeres fizikai tréning olyan hormonális, idegi változást indukál, ami fokozza az anyagcsere folyamatok intenzitását. A testmozgás hosszú távú hatásai közül a legfontosabbak, hogy általa csökken a zsírszövet és a vérzsír mennyisége, csökken a cukorbetegség, a szívbetegségek kockázata, erősíti az immunrendszert, és fokozza az étvágyat. A testmozgás mellett a megfelelő étrend megválasztásával tudjuk pozitív irányba befolyásolni a szervezetünkbe zajló folyamatokat. Fogyasszunk rostokban gazdag gyümölcsöket, és zöldségeket, és figyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre.

EGCG: egy hatásos antioxidáns
Manapság egyre több kutatás foglalkozik a zöld teában található EGCG (epigallokatekin-gallát) nevű antioxidánssal.  Az epigallokatekin-gallát, rövidítve EGCG, a zöld teában nagy mennyiségben előforduló antioxidáns. Az EGCG segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Az EGCG, a legtöbbet kutatott, és egyik leghatásosabb katekin, legnagyobb koncentrációban a zöld tea bimbójában és friss hajtásaiban található meg.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top