Nyereményjátékok

Légy igazi nő!

A könyv sorra veszi a kamaszlányok leggyötrőbb problémáit meglepő őszinteséggel, humorral és objektivitással. A kedélyhullámzások, rosszkedv, már-már depresszió, az önértékelés, melynek megtanulása máris segíthet az előzőekben felsoroltakon.

A szépség fogalma és saját karakterünkhöz igazítása, melyekhez gyakorlati szépségápolási és öltözködési tanácsokat ad.

A kapcsolatok kezelése, építése, értékelése, melyben megmutatja az idősebb korosztály támogatásának fontosságát és a barátok megválasztásának buktatóit.

Elszakadás a családtól, régi barátoktól, az otthon melegétől az új, önálló és felelősségteljes élet kialakítása.

Na és persze a fiúk, az első szerelem, az első randi, az első megcsalás, az első szakítás, az első szexuális élmény…

Egyszerre mutat fel két tükröt: az egyikben a mai média orientált világ követelményeit, elvárásait és eszközeit mutatja, a másikban saját magadat láthatod meg.

Megmutatja, hogy hogyan találhatod meg az egészséges egyensúlyt e kettő között, hiszen nem „iratkozhatunk” ki a mai világból, nem kerülhetjük meg nap mint nap elvárásait, ajánlatait, kihívásait, viszont akkor lehetünk igazán értékes emberek, ha valódi egyéniségekké válunk és azok is maradunk.

Olyan ez a könyv, mint egy igaz, okos és jóindulatú barátnő.

Igaz, mert nem a világ oly divatos fecsegő felszínét mutatja meg neked.

Okos, mert tapasztalt és a tudását nem fölényesen előadja, hanem úgy mutatja meg neked, hogy el is hiszed, amit mond.

Jóindulatú, mert hisz abban, hogy kamasznak lenni nem könnyű dolog, értékes emberré válni pedig nem lehet segítség és támogatás nélkül.

És meglepő.

Meglepő, mert a világ egyik legnépszerűbb sorozatának sztárja valódi, emberi és értékes gondolatokat sorakoztat föl. A Szex és New York Samanthája népszerűségét, ismertségét és karakterét nem a hollywoodi szemfényvesztések és szponzorok, hanem a megőrzésre és továbbadásra váró örökérvényű értékek szolgálatába állítja.

Olyannyira, hogy még felnőttként is tükröt tart elénk: vajon nekünk sikerült-e érett nőként mindazt megvalósítanunk, amit lányainktól elvárunk?

Vajon nekünk, édesanyáknak, sikerült-e mindezt elmondanunk, megmutatunk, megmagyaráznunk kamasz gyermekünknek?

Ha úgy érezzük nem, Kim Cattrall valóban segít nekünk…

„Nem lenne kellemesebb egy olyan világban élni, ahol mindenütt szépségre bukkanhatsz, akkor is, ha a tükörbe pillantasz, mint egy olyan világban, amely a szépséget alig néhány helyre és néhány kiváltságos arcra korlátozza?

Fejlesztheted a szemed, hogy meglásd a szépet a közízlés és a konvenciók által belénk sulykolt „szépségideál” mögött is. Elnézőbb leszel az iránt is, amit most szépséghibának látsz, és megváltozik a világ is: olyan hely lesz, ahol jó élni, és amit jó megcsodálni is. És ami a legfontosabb: amíg a testi szépségről alkotott képedbe te magad nem férsz bele – addig a látásmódod beszűkült, és még bőven van rajta tökéletesíteni való.”

Részletek a könyvből

Ismerd a testalkatodat, úgy, ahogy a vércsoportodat ismered. Minél jobban megérted, hogy mi áll jól az alakodon, annál kényelmesebben érzed magad a második bőrödben, bármit is választottál.

Bármilyen gyorsan fejlődik is most a tested, mindig lesz valami benned, ami még ezt is túlszárnyalja: a képzelőerőd. Az enyémet az indítja be, ha olvasok, dzsesszt hallgatok, utazom, műalkotásokat, színdarabokat és filmeket nézek. Ezekből sokkal inkább ihletet nyerek, mintha a divatmagazinokat böngészem vagy puccos partikra járok.

Mind tudjuk, az emberiségnek csak elenyésző százaléka érheti el a szupermodellek 180cm-es és 52 kg-os méreteit. Soványság mániás és csak a méretekre fixált világunkban könnyen szem elől tévesztheti az ember, hogy mi az, amit valóban elvárhat, ha a tükörbe néz. A testsúly csak az egyik mumus – hiszen mindannyian tökéletes bőrt, fogakat, fényes hajat, szőrtelen testet, hosszú lábat, keskeny csípőt, kecses bokát, nagy szemeket, csinos orrot, magas arccsontot szeretnék, és a többi és a többi. A kívánságlista személyre szabott és a végtelenségig folytatható.

Fontos, hogy le tudjuk küzdeni a külsőnk megváltoztatásához fűzött irreális reményeket és elvárásokat, mert ezek a szakemberek szerint félénkséghez, depresszióhoz, szorongáshoz és önbizalomhiányhoz vezethetnek, és akkor még nem is ejtettünk szót az evészavarokról.

Az önértékelés fejlesztéséhez kulcsfontosságú, hogy megtanuld elfogadni magad olyannak, amilyen itt és most vagy. Ez nem jelenti azt, hogy imádj mindent, amit a tükörben látsz, sőt azt sem, hogy ne akarnál változtatni valamin, de ha irreális vágyakat táplálsz, fennáll a veszély, hogy kialakítasz magadban valamit, ami senkinek sem jó: egy negatív testképet…

Felnőtté válni annyi, mint felelősséget vállalni magadért. Nem azt jelenti, hogy többé nem kérhetsz segítséget vagy tanácsot; csak azt, hogy most már neked kell kezedbe venned a sorsodat: figyelj, mi zajlik benned és körülötted, és hallgass a megérzéseidre. És még valami: újra és újra szembe fogod találni magad ugyanazokkal a kihívásokkal, amíg meg nem tanultad, amit kellett – és aztán? Aztán itt az ideje egy szembenézni egy másik kihívással. Az út kezdete, hogy megismerd, megszeresd és megtanuld tisztelni azt az egyedi és megismételhetetlen személyiséget, aki te vagy, és csak aztán kezdj el azon töprengeni, mit akarsz és ki akarsz lenni a világban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top