Nyereményjátékok

Hányás? Hasmenés? Rotavírus!

Sokan, tévesen úgy gondolják, hogy vannak olyan betegségek, amelyeken minden gyereknek át kell esnie ahhoz, hogy erõs legyen az immunrendszere.

A mindenhez értő, mindenbe beleszóló szomszédasszonyokból és nagynénikből záporoznak a hasonló népi bölcsességek, mint hogy „minden gyereknek meg kell ennie napi egy marék homokot”. Modern, felvilágosult édesanyaként azért az orvost is kérdezzük meg mindenről, amiben nem vagyunk biztosak, és járjunk nyitott szemmel.

Ez alkalommal egy olyan, Magyarországon még kevéssé ismert témát mutatunk be, amelyről minden kisgyermekes szülőt informálni kellene.

A hányással és hasmenéssel járó fertőzések nem ritkák csecsemő- és kisgyermekkorban, ez senkinek sem jelent újdonságot. A probléma abban rejlik, hogy az ilyen betegségek okai gyakran rejtve maradnak; és egyszerűen gyomorrontásnak, vagy ismeretlen eredetű fertőzésnek titulálják őket. A hányással és hasmenéssel járó betegségek közül előfordulnak olyan extrém, esetek is, amelyek – főleg csecsemőknél – néhány óra leforgása alatt súlyos, gyakran visszafordíthatatlan kiszáradással járnak.

Az 1970-es években, Ausztráliában azonosították először azt a vírust, amely a leggyakrabban okozza ezt a nagyon súlyos kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel és általában lázzal együtt járó betegséget. Ma már azt is tudjuk erről a vírusról, hogy 5 éves koráig szinte mindenki átesik az általa okozott fertőzésen. A rotavírus elsősorban a csecsemőket és a kisgyerekeket támadja meg. Általában két nap lappangási idő után kezdődnek a már említett tünetek, gyakran magas lázzal, fejfájással, hasfájással kísérve. Ilyenkor a legtöbb aggódó anyuka elrohan a gyerekorvoshoz vagy kihívja az ügyeletet, mert feltűnően más a gyerek székletének az állaga (hígabb, erősen szúrós szagú, a végén már csak víz), és sokszor sugárhányással jön vissza a babából az étel és a folyadék. Ilyen kicsi gyerekeknél sokkal nehezebb észrevenni, hogy komoly a baj, hiszen kevés visszajelzést tudnak adni. Ilyenkor a kiszáradás jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen bármit megetetünk, vagy megitatunk a babával, azt azonnal ki is üríti a szervezete, hányás vagy hasmenés formájában.



A kiszáradás jelei is nagyon gyorsan jelentkeznek:
a gyermek kedvetlenné válik, nehezen lehet felébreszteni, a bőre petyhüdt lesz, a szemei beesettnek tűnnek, a nyelve és az ajkai nagyon szárazak, és nagyon keveset pisil. Ilyenkor elkerülhetetlen az azonnali kórházba szállítás, ahol infúziót kell kapnia a babának, ami borzasztó látvány és érzés egy szülőnek. További problémát jelent, hogy a hányást és a lázat nem enyhíthetjük a szájon át adott gyógyszerekkel, hiszen visszajönnek a gyakori hányással, és a kúpok sem hatnak, hiszen villámgyorsan távoznak a híg széklettel.

A rotavírus elsősorban széklettel fertőz, onnan pedig – például a pelenkázó édesanya kezéről – belekerül az ételbe, italba vagy használati tárgyakon ver tanyát. A vírus annyira ellenálló, hogy nem lehet egy egyszerű kézmosással vagy fertőtlenítővel megszabadulni tőle, akár hetekig is életképes és fertőzőképes marad. Ha egy pici gyerek megbetegszik, akkor rend szerint a fertőzés az egész családot ledönti a lábáról, a felnőttekkel együtt. Ez a fertőzés sajnos akkor is veszélyezteti a gyerekeket, ha az otthonuk és a környezetük nagyon tisztán van tartva, akár egy orvosi rendelőben vagy a játszótéren is könnyen elkaphatják.

A rotavírus ellen megvédhetjük a gyermekünket, hiszen 2006. ősze óta már Magyarországon is kapható ilyen védőoltás. Ezt a védőoltást a picik két részletben, szájon át kaphatják meg, de csak 6 és 24 hetes kor között adható be. A vakcina kiépíti a szervezet immunitását a rotavírus támadása ellen, és ebben a különösen sérülékeny időszakban megvédi a csecsemőket és kisgyermekeket.

A szülők helyes döntése életmentő lehet egy ilyen kritikus szituációban. Ha Ön is friss édesanya, vagy a közel jövőben gyermeket szeretne, akkor mindenképp érdemes erről a súlyosan fertőző vírusról még tovább informálódnia házi gyermekorvosától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top