Nyereményjátékok

Az optimisták tovább élnek

Tudósok szerint azok az emberek, akik optimistán gondolkodnak, átlagosan 19 százalékkal élnek tovább, mint azok, akik folyamatosan bosszankodnak.





1963-ban és 1965-ben az Egyesült Államokban több mint 1100 ember bevonásával végeztek egy személyiség vizsgálatot. Arra keresték a választ, mennyire látják pozitívan jövőjüket a vizsgált személyek. A megfigyelésben részt vett embereket 30 évvel később újra megvizsgálták a tudósok, és azt figyelték meg, hogy akik jellemzően optimistán ítélték meg életük hátralevő részét, 19%-kal éltek tovább, mint a pesszimista gondolkodású emberek.


Gondolkodjon pozitívan

A kutatást végző pszichiáter szerint ez az összefüggés arra világít rá, hogy a gondolatok és a test között szoros összefüggés van, ami képes a halálozás időpontját is befolyásolni. Azt azonban nem tudják megmondani az orvosok, hogy mindez csupán az optimista gondolkodás közvetlen következménye-e. Egy másik feltételezés szerint ehhez hozzájárul az is, hogy az optimisták betegség esetén szívesebben fordulnak orvosi segítséghez. Azt figyelték meg ugyanis a kutatók, hogy az optimisták kevésbé szenvednek depresszióban, és kevésbé ítélik egészségi állapotukat katasztrofálisnak. Míg a pesszimista emberek szerint a baj sokkal nagyobb, mint valójában, ezért félelemből nem fordulnak orvoshoz.



Ne sürgesse az öregedést

Az optimizmus és a pesszimizmus összetettebb, mint azt az emberek gondolják. Sokan a pozitív skála végére helyezik magukat, de az is elképzelhető, hogy a pesszimizmus mértéke ugyan akkora bennük, mint az optimizmusé. Az időben észlelt pesszimizmus azonban kezelhető. A terápia során az egyén gondolkodása megváltoztatható. Főként az idősebb emberekre jellemző, hogy egyre gyakrabban foglalkoztatja őket a halál gondolata, ha életükben törés áll be. Ezzel azonban felgyorsítják az öregedés folyamatát, és előbbre hozzák a halál időpontját. Míg azok, akik boldognak látják az öregkort, az esetleges nehézségek ellenére is, évekkel tovább élnek.



Kerülje el az infarktust

Dán kutatók az optimizmus és a betegségek összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik szerint azok az emberek, akik optimistán gondolkodnak, kisebb eséllyel kapnak szívinfarktust, így életük meghosszabbodhat. A megvizsgált emberek több mint felénél nem találtak semmilyen szív és érrendszeri problémát. Ennek okát pedig abban látták, hogy ezek az emberek boldognak ítélték meg életüket.



Nevessen minden nap

Az optimisták szívesebben mozognak, tornáznak és ez a sajátos hajlam képes befolyásolni az egészségesség hatását az ideg- és immunrendszerre, valamint a hormonszintre. A kutatás azonban nem jelenti azt, hogy minden pesszimista ember szív és érrendszeri megbetegedésben szenved. Azonban nekik jobban oda kell figyelniük egészségükre. Mozogjanak többet, dohányozzanak kevesebbet, és próbáljanak változtatni közérzetükön. Igyekezzenek megtalálni a szép dolgokat még a nehéz hétköznapokban is és nevetni, akár önmagukon is, hisz a régi mondás is úgy tartja, a nevetés a legjobb orvosság.

Gyere és olvass további izgalmas cikkeket a Nestlé Életmód Központban! »



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top