Nyereményjátékok

Rhoda Scott (F)

Április 3. kedd 20h, Millenáris Teátrum A világhírû jazz-orgonista és a kiváló pozanos, Sarah Morrow újra Budapesten




Jazz orgonistát nem sokat ismerünk. Néhány név az ismertebbek közül: Jimmy Smith, Bill Doggett, Lou Bennet, Jimmy McGriff, és természetesen Rhoda Scott.

A metodista lelkész lánya, Rhoda Scott gyerekkorát New Jerseyben töltötte.
Hét éves korában kezdett orgonán játszani, abban a templomban, ahol apja lelkészi szolgálatot teljesített. Hamarosan hivatalos orgonakísérője lett a környék gospel és ifjúsági kórusainak.Később zongorázni tanult, de továbbra is az orgona maradt a fő hangszere. Zeneelmélet szakon szerzett mesterfokozatot a Manhattan Scool of Music-ban, miközben zongorázni kezdett egy jazz zenekarban. Azzal a feltétellel vállalta a koncertezést, ha zongora helyett orgonán játszhat. Hamarosan a Hammond-orgona kimagasló előadójává vált!

 „Ez a világ legcsodálatosabb hangszere” – mondta az orgonáról egyik legutóbbi interjújában. „Első dolgom volt, hogy levettem a cipőmet és mezítláb pedáloztam.” – így ragadt rá a „Mezítlábas Hölgy” becenév. Hatására elterjedt a mezítlábas játékstílus az orgonisták között és több nagynevű zenész is átvette stílusát.
Mivel Rhoda karrierjét templomi orgonistaként kezdte – hasonlóan más híres jazz-orgonistákhoz, akik gospel hagyományokon nőttek fel – különleges játéktechnikát és stílust alakított ki. Zenéje energikus fúziója különböző stílusoknak, a jazznek a gospelnek, a néger spirituáléknak, bluesnak és a klasszikus zenének, melyek egyaránt tükrözik gyermek-kora tapasztalatait és későbbi komolyzenei képzését. Előadásmódjában megjelenik ragyogó személyiségének esszenciája, melyhez koncertjei során hozzáadódik a Hammond-orgona varázslatos hangzásvilága, kiegészülve egy egészen egyedi játékstílussal.







1967-ben Franciaországba költözött, ahol karrierje kiteljesedett és sokkal nagyobb elismertségre tett szert, mint amekkorát az Egyesült Államokban valaha elérhetett volna. Mindamellett gyakran koncertezik szülőhazájában is. Több mint ötven lemeze jelent meg, a legutóbbi éppen a kiváló pozanossal, Sarah Morrow-val.

A Hammond orgona “királynője” és Sarah Morrow most újra Budapesten játszik, ezúttal a Millenáris Teátrumban, április 3-án.

A kitűnő orgonista többször járt már Magyarországon, a hetvenes években egy ideig itt is tanult, úgyhogy neve igazán nem ismeretlen a hazai közönség előtt.

További információ: www.jovohaza.hu , www.millenaris.hu , www.rhodascott.com

Millenáris Park

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top