Nyaralj biztonságban!

A hepatitis már itthon is támad

A hepatitis A-ról mindenki azt gondolja, hogy csak a nagy utazók betegsége, pedig nem kell Ázsiáig vagy Afrikáig mennünk, hogy veszélyben legyünk. Itthon is megfertőződhetünk a hepatitis A vírussal.
A hepatitis már itthon is támad

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) hepatitis A-val közepesen fertőzött területté minősítette vissza hazánkat 2012-ben, hiszen a hepatitis A-esetek száma megsokszorozódott a korábbi évekhez képest, ezért különösen javasolt a védőoltás felvétele. Az 50 év alatti korosztály nagy része nem esett át korábban hepatitis A-fertőzésen, így ők fogékonyak a fertőzéssel szemben.

Pontosan mi a hepatitis?

A hepatitis a májgyulladással, májsejtek károsodásával járó betegségek összefoglaló neve. Többféle változata is ismert. Az A típusú fertőző májgyulladás a hepatitis egyik széklet útján, szájon át terjedő válfaja, az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon.

A betegség lappangási ideje nagyon hosszú, tünetei (gyengeség, fáradtság, hasi fájdalom) akár hónapokig is elhúzódhatnak.

A hepatitis már itthon is támad


Hogyan fertőződhetünk meg?

Könnyen megfertőződhetünk az alábbi élelmiszerek fogyasztásakor:

  • mosatlan vagy fertőzött vízzel mosott gyümölcsök és zöldségek (még a fagyasztott is)
  • szennyezett vízből készült fagylalt, jégkocka
  • nem ivóvíz minőségű víz
  • tengeri herkentyű

A vírust könnyen elkaphatjuk nyilvános mosdókban vagy akár tömegközlekedés során is.

Az alapvető higiéniai szabályok betartásával csökkenthetjük a fertőzés esélyét, de a betegség csak védőoltással előzhető meg hatékonyan. 2 oltás szükséges az évtizedeken át tartó védelemhez.

A hepatitis már itthon is támad


Miért érdemes kombinált hepatitis A és B elleni védőoltást kérni?

Hazánkban 1999 óta hepatitis B ellen kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat. Aki 29 évesnél idősebb vagy 13 évesnél fiatalabb, védtelen a hepatitis B-fertőzéssel szemben is. Számukra a kombinált hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele ajánlott. A 3 adagos oltási sor beadatásával több évtizedre szóló védettség szerezhető mind az A mind a B típusú vírusos májgyulladás ellen.

Ne késlekedj, oltasd be magad időben háziorvosoddal!

A hepatitis már itthon is támad

A hepatitisről és az oltásokról bővebben az alábbi weboldalon olvashatsz: http://www.utazaselott.hu/hepatitis  

* Forrás: WHO Internaional travel and health 2012.

HU/HAV/0003/14 A cikk a GSK közreműködésével jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top