Női napozó

Csodálatos zöldtetők a világ körül

Mennyivel szebb és élhetőbb lenne a városunk, ha ahol csak van rá mód, zöldtetők borítanák az épületeket?

Ez nemcsak látványnak lenne nagyon jó, hanem számos más előnnyel is jár. Fel lehetne fogni pihenőövezetnek, ahova egyszerűen felmennek a lakók és a fűben heverésznek, grillpartit szerveznek, vagy mini háztáji kertnek, ahol azok is termeszthetnek saját zöldségeket, gyümölcsöket, akik egy panellakás emeleti lakásában élnek. Vagy a gyerekek itt élőben megtapasztalnák, hogyan nőnek a növények, kertészkedhetnének ők is, így a legvárosibb gyerekek sem szenvednének hátrányt vidéki társaikkal szemben. Berlinben már néhány éve felröppent a hír, hogy akvapóniás rendszert és biogazdálkodást tervez egy fiatalokból álló csapat (és jól haladnak, igaz, még szükségük van egy kis marketingfröccsre, hogy meg is tudjanak ebből élni). Sőt, a spanyolok még ennél is messzebb mentek, ahogy arról korábban szintén beszámoltam, ők az egyik helyi busz tetejére tettek zöldtetőt.

De ha valamilyen oknál fogva nem is lehetne birtokba venni a lakóknak a házuk, irodájuk tetejére telepített növénybirodalmat (pl. nem elég vastag a födém), akkor is csak a környezet javára válna, ha megcsinálnák. Ugyanis a zöldtető természetes klímaként működik, nagyon jól szigetel, mert nyáron a tűző napsugártól, télen a hidegtől védi a falakat – kevesebb lesz a fűtésszámla. A telepített növények ráadásul oxigént termelnek, ezáltal jobb, tisztább lesz a városi levegő. A házat továbbá védi az UV sugárzástól és a zajszennyezettség is csökkenhet.

Néhány mai példa a nagyvilágból:

Csodálatos zöldtetők a világ körül

A chicagói városháza. Jó kis eklektikus hangulat.

Csodálatos zöldtetők a világ körül

Szingapúr, egy magánház a tengerparton.

Csodálatos zöldtetők a világ körül

Düsseldorf

Még több remek zöldtető a Propolisz blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top