Hurrá nyaralunk

Így vidd strandolni a gyerekedet!

Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson és felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Most nekik következzen néhány jó tanács szakértőtől, a nyári bőrvédelemről.

Biztonságos pancsolás
A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben. Van olyan szülő, aki a természetes vizeket részesíti előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot. Az uszodákban a medencék vize pedig még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél pedig nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

Természetesen nekünk, szülőknek is fontos ügyelnünk a higiéniás szabályok betartására: a gyermek épségét a partról vigyázzuk. A kisebbeket be is kísérhetjük, de felnőttek a fürdőzéshez ne használják a gyermekmedencét. A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermekek számára nem javasolt.

Strandolási kisokos szülőknek

Bőrvédelem a parton
A fürdőzés mellett a gyermekek akár órákat is képesek a parton tölteni egy-egy homokvár elkészítésével. A vízparton azonban könnyebben leéghetnek, így a napsugarak elleni védekezésre még inkább ügyelnünk kell.

Az egy év alatti gyermekek bőre még különösen érzékeny, számukra akár egy 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet – hívja fel figyelmünket dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus orvos. A piciket ezért pihentessük inkább az árnyékban, pancsoláshoz pedig szerezzünk be számukra külön kis medencét, amit akár egy lombos fa árnyai alatt is elhelyezhetünk. Az UV sugarak hatása azonban árnyékban is érvényesül, fontos, hogy napvédőkrémekkel gondoskodjunk a fényvédelemről.

A napozást még a legjobb minőségű krémek használatakor is tanácsos felfüggesztenünk 11 és 15 óra között. Így nemcsak a leégést és annak fájdalmas következményeit kerülhetjük el, de a napszúrást is könnyebben kivédhetjük. Ennek érdekében tanácsos még a kisgyermek fejét minden esetben árnyékolnunk, védenünk az erős napsugaraktól babakocsiban napernyővel, árnyékolóval vagy szellős, nyári sapkával.

A szem védelméről megfelelő napszemüveggel gondoskodhatunk, ami képesek kiszűrni az UV sugarakat. A gyenge minőségű termékek sötét üvege mögött kitágult pupillák megfelelő UV-szűrő hiányában még több káros sugárzást kénytelenek elnyelni.

Strandoláshoz készítsünk váltóruhát, fürdés után vegyük át a nedves fürdőruhát, így megelőzhetjük a gombás bőrfertőzések kialakulását is. Ez okból ne feledkezzünk meg az uszodában a papucs használatáról sem!

Strandolási kisokos szülőknekA napozókrémek használata
Gyermekek számára mindig a saját korcsoportjuknak megfelelő, magas faktorszámú terméket válasszuk. Válasszunk fizikai fényszűrőket tartalmazó termékeket: a bennük található cink-oxid vagy titán-dioxid apró lemezkorongok formájában, szorosan egymás mellett elhelyezkedve verik vissza a fényt, a maximális védelem érdekében. A gyermekek számára választott terméknél ügyeljünk rá, hogy ne tartalmazzon illat- és színezőanyagot. A megfelelő hatás elérésének érdekében a napvédő krémeket még otthon vagy a szálláshelyen, indulás előtt vigyük fel. Így nyugodtabban, nagyobb odafigyeléssel vihetjük fel a bőr teljes felszínére, és elegendő időt is biztosítunk ahhoz, hogy a termék kifejtse hatását. A nagyobb biztonság érdekében, különösen vízi sportokhoz, beszerezhetünk speciális UV-szűrős ruházatot is.

Az éghajlat változásával bizony számolnunk kell azzal is, hogy a tőlünk délebbre eső tájakon az UV sugárzás is sokszor erősebb, mint hazánkban. Ennek megfelelően különösen figyeljünk a fényvédő krémek rendszeres használatára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top