Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Hurrá nyaralunk

“Hurrá, nyaralunk!” – tanácsok szülőknek a vakáció idejére

Itt a nyár! Strand, tenger, fagyi, sör, grillezés, és még sorolhatnánk a nyárról eszünkbe jutó jó dolgokat. A baleseti sebésznek vagy gyermekorvosnak a szó hallatán a sokkoló baleseti statisztikák is bevillannak. Gondolunk-e minden fenyegető veszélyre?

Mégis érdemes átgondolni azokat az egyszerű, pusztán több odafigyelést, gondosságot, kisebb beruházást igénylő lehetőségeket, amikkel megelőzhetünk számos komoly balesetet. Következzék hát az összefoglalás a gyermekorvos szemével.

Közlekedési balesetek

A leggyakoribb okai a súlyos sérüléseknek és a gyermekkori traumás halálozásnak a közlekedéssel kapcsolatos balesetek.

Nyáron sokkal többet használjuk az autóinkat. Nyaralás kapcsán még azok is autóba ülnek, akik amúgy kizárólag tömegközlekedési eszközt használnak. A játszóterek, alkalmi focipályák környékén a gázolások szintén halmozottan fordulnak elő. Itt közhelyszerűen szajkózhatnám, hogy óvatosabban vezessünk, jobban figyeljünk a másikra, de nem hinném, hogy bárki csökkentené a sebességét, vagy udvariasabb lenne ilyen gondolatok olvasása után.

Ehelyett csak konkrét, számos fejlett országban már vizsgálatokkal alátámasztott, megelőző intézkedést emelnék ki. Az első és legfontosabb, hogy a gyermekünket mindig biztonsági gyermekülésben szállítsuk. Ennek bevezetése 71%-kal csökkentette a halálos balesetek, 67%-kal a súlyos sérülések számát. A nagy baj esélye nem függ az út hosszától. Saját, legkisebb gyermekemet már mentette meg a jól beszerelt gyermekülés használata. Pedig akkor csak pár utcányi távolságot tettünk meg, de az egyik kereszteződésben hátulról egy figyelmetlen sofőr belénk rohant. Az autónk totálkáros lett, mi sértetlenül kiszálltunk… Önámítás, hogy komoly karambol esetén az ölben szorosan tartott, vagy a kicsi gerinc kímélése érdekében mózeskosárban szállított gyermekünk biztonságban van. Ma már számos korszerű, többmilliós értékű autó szalad útjainkon. Ne a gyermekülésen spóroljunk, inkább hagyjuk az elektromos ülésfűtést.

A másik eszköz, aminek kötelezővé tételével az Egyesült Államok számos államában több mint 80 százalékkal csökkent a gyermekkori koponyasérülés áldozatainak száma, a kerékpáros-bukósisak. Ez az arány tényleg csodálatos, szinte érthetetlen, hogy hazánkban ezt miért nem írják elő. Valószínűleg ez mihamarább bekövetkezik, addig is saját gyermekeink számára mi tegyük kötelezővé a biztonsági sisakot.

Az a gyermek, akit már kisdedként bukósisakhoz szoktatnak, természetesnek fogja ezt érezni később, talán még kamaszként is. S bár a trendi, kevésbé bumfordi fejet formázó sisak nem olcsó, higgyék el, remek befektetés. A térd- és könyökvédő sem túlzás, kínzó sebeket, esetleg csonttörést is elkerülhetünk.

Akár gyalog, akár kerékpárral engedjük gyermekünket a szünidőben közlekedni, előtte győződjünk meg arról, hogy az adott jármű biztonságos használatát és az ehhez szükséges KRESZ-alapismereteket elsajátította-e.

Vízi balesetek

A nyári ártalmatlannak tűnő pancsolásoknak sajnos minden évben megvan a többtucatnyi áldozata.
Gyermekkorban a vízbefulladás a második helyen áll a gépjárműbalesetek mögött a traumás halálozás okai között. “Azért a víz az úr…”

Bár erről pontos statisztikai adat nincs, mégis óriásira becsülhető a nem halálos kimenetellel végződő vízi balesetek száma. Ezek közül kiemelendő, s felvilágosítással a legjobban megelőzhető az alacsony vízben, fejesugrással szerzett gerincvelő-sérülés.

Strandok, uszodák felelőssége lenne erre felhívni a strandolók figyelmét, de ilyen jellegű történetek mesélésével talán egészséges veszélyérzetet nevelhetünk a gyermekünkbe. A jópofa, most már hatalmas választékú kerti pancsolómedence is komoly tragédia forrása lehet. Vásárlásakor, üzembe helyezésekor érdemes átgondolni, hogy az addig biztonságosnak tűnő kertünk, főleg az úszni nem tudó csöppségek részére veszélyt jelent. Megfelelő korláttal, ilyen-olyan tákolmánnyal a legkisebbek távol tarthatók. A strandolásnál hangsúlyozni kell azt a szabályt is, hogy felhevült testtel hideg vízbe óvatosan mártózzunk. Ugyanis a nagy hőmérséklet-különbség a vagus, magyarul bolygóideg túlműködését idézheti elő, olykor hirtelen szívleállással. A kiszámíthatatlan mélységű és változó hőfokú, gyakran nagyon hideg bányatavaknál ennek a lehetősége még nagyobb.

A tengeri nyaralások során sok kellemetlenséget okozhatnak a sünök, a medúzák, rákok, egyéb tengeri herkentyűk. Hogy a komolyabb bajt elkerüljük, szerezzünk be tengerjáró gumicipőt. Ha már egy ilyen állat felsértette a talpunkat, rögtön fertőtlenítsük. Kezdődő enyhe gyulladás esetén gyulladáscsökkentő kenőcs használata segíthet. Ha ez kevés, és a bőrpír, fájdalom fokozódik, feltétlenül keressenek fel orvost.

Napártalmak

Már a gyermekkori, túlzásba vitt napozással, gyakori leégéssel jelentősen emelkedik a későbbi bőrrák, elsősorban a melanoma malignum esélye.

Címlap

top