Aktív nyár 2017

Utasbiztosítási kisokos nyaralóknak

Külföldre utazás előtt átlagosan csak minden második magyar köt utasbiztosítást, pedig baj esetén könnyen százezres, vagy akár milliós költséggel találhatjuk magunkat szemben. Kisokosunkból megtudhatod, mire figyelj oda, ha biztosítást választasz.

EU egészségbiztosítási kártya ≠ utasbiztosítás

Hiába van a fizetett tb mellé járó EU-s egészségbiztosítási kártyánk, ez sajnos korántsem használható annyi mindenre, mint az utasbiztosítás. Kezdjük azzal, hogy ez a kártya arra jogosít fel, hogy az adott EU-s országban ugyanazok a jogok illessenek bennünket az orvosi ellátásban, mint az adott ország társadalombiztosítást fizető állampolgárait. Csakhogy ezek a bizonyos állampolgárok országonként egészen más ellátást kapnak a pénzükért. Akadnak helyek, ahol például mindenki saját pénzből fedezi az orvosi költségeket, amit aztán később a biztosítója visszatérít neki (márpedig külföldön nem biztos, hogy lesz ennyi pénz nálunk), ám olyan verzióról is hallottunk, hogy a lakosság az ellátásból egy bizonyos önrészt mindig maga fizet, márpedig egy nagyobb műtét vagy egy baleset utáni kezelés esetén ez is könnyen lehet több százezer forintos tétel. Ráadásul csakis azokra a többnyire állami kórházakra számíthatunk, amelyek szerződésben állnak a helyi társadalombiztosítóval. Ezzel csak az a gond, hogy baj esetén nehéz mérlegelni, melyik kórházba menjünk, és ha utólag tudjuk meg, hogy az általunk letámadott helynek nincs ilyen szerződése, akkor fizethetünk mindent zsebből. És azt még nem is említettem, hogy a beteg hazaszállítását, a tolmács biztosítását, a rokonok beteglátogatását vagy a poggyászunk eltűnését is csak egy utasbiztosítás fedezheti, ezért az egészségbiztosítási kártyánk mellé érdemes befizetni egyre.

0
0

Ne biztosítsuk magunkat túl!

Nagyon fontos, hogy csak biztosítva induljunk útnak, hiszen egy átlagos nyaralás költségeihez képest az a személyenként napi pár száz vagy kb. ezer forint már nem tűnik olyan soknak, viszont akad olyan helyzet, amikor már ez is kidobott pénznek számít. Sokszor a bankkártyánk vagy az életbiztosításunk mellé alapból kötünk egy általában Európára jellemző utasbiztosítást, sőt sokszor a légitársaságok is biztosítanak ilyet, ám erről sok esetben megfeledkezünk. Mivel a szolgáltatók sokszor spórolni akarnak az efféle bónuszokon, ezek a biztosítások a legtöbb esetben csak alapszolgáltatást nyújtanak, így érdemes alaposabban utánajárni, miket foglalnak magukba. Ha nem túl meggyőzőek, továbbra is érdemes utasbiztosítást kötnünk, viszont ha minden klappol, felesleges melléjük egy újabbat választani.

0
0

Az apró betűs rész

Az interneten tömérdek utasbiztosítási lehetőség közül választhatunk, és ez az a terület, ahol kivételesen nem érdemes ár alapján választanunk, ugyanis az esetek többségében alig napi egy-kétszáz forint a különbség, viszont az ezért nyújtott szolgáltatások közt már nagy lehet a differencia. A legjobb utasbiztosítások kötöttségek nélkül tartalmazzák a teljes betegellátási költséget (függetlenül attól, hogy állami vagy magánkórházról van szó) az esetleges önrész megfizetésével együtt, a tolmács és a 24 órás asszisztencia összes költségét, legalább egy hozzátartozó látogatásának árát, hosszabb kórházi tartózkodás esetén napidíjat, jogi tanácsadást, sőt a családunkkal való kapcsolattartás (ami külföldről nem olcsó mulatság) összegét is fedezik. Érdemes figyelembe venni, hogy sok biztosítás bizonyos extrém sportok (pl. mélytengeri búvárkodás) esetére nem terjed ki, így ha ilyesmire vágyunk, érdemes erre specializálódott biztosítást kötni.

Bajok a poggyásszal

A külföldi baleseteknél és megbetegedéseknél is gyakoribb probléma a poggyászunk/irataink eltűnése/ellopása, és itt tévedtünk csak igazán bonyolult területre. Az alaphelyzet ugye az, amikor megérkezünk a tengerparti reptérre, de a poggyászunk nem érkezik meg velünk. Ilyenkor többnyire egy-két nap késéssel utánunk küldik, de addig is kell póló, fürdőruha, alsónemű, tusfürdő stb. Miután beszereztük a hivatalos igazolást csomagunk késéséről, már csak annyi a dolgunk, hogy minden ilyen jellegű kiadásunkról – persze bizonyos limiten belül – gondosan eltesszük a számlát, hogy a biztosító később rendezze felénk a dolgot. Ha viszont nem késik, hanem elveszik a csomag, akkor a légitársaság felelőssége a kárunk megtérítése. Ha meglopnak minket valahol – biztosítói szempontból csak a zárt szobából, autóból, bőröndből vagy táskából történő elemelés számít lopásnak –, az első legyen a rendőrségi bejelentés és jegyzőkönyv, e nélkül ugyanis esélyünk sincs arra, hogy a biztosító kifizesse a kárunkat. Az elveszett és ott felejtett dolgainkért, vagy azokért, amikre bizonyíthatóan nem vigyáztunk, a biztosító nem vállal felelősséget. Ugyanez a helyzet az ellopott útlevéllel is. A legtöbb biztosító vállalja, hogy téríti nekünk a konzulátusi költségeket az ilyen esetekben, feltéve, hogy nem a mi hibánkból hagytuk el valahol. Készpénzre és ékszerekre jellemzően nem vonatkozik a biztosítás, ahogy nagyobb értékű műszaki cikkekre sem. Ha kocsival utazunk, erre figyeljünk a biztosítás megkötésénél, és olyan fajtát válasszunk, ami fizeti az autónk esetleges hazaszállítási költségét és a külföldi felelősségbiztosításunkat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top